© iStock

De echte revolutie heet 5G

Het nieuwe mobiele netwerk dat er zit aan te komen, moet voor een ware omwenteling zorgen. Een revolutie die start in Amerika en Azië, en pas daarna naar Europa zal overwaaien.

Als het over technologie gaat, nemen we vaak, zeg maar te vaak, de term revolutie in de mond. Maar deze keer overdrijven we niet als we zeggen dat 5G – het vijfde mobiele telefonienet, de volgende generatie dus – ons leven drastisch zal veranderen. Als je al jaren een smartphone gebruikt, ben je wellicht zonder het te weten van 2G, naar 3G, naar 4G gegaan: een evolutie die vooral werd gekenmerkt door hogere downloadsnelheden. Als je op het internet surft, films streamt en bestanden doorstuurt, levert dat een opvallende tijdswinst op. We zullen je niet vervelen met de technische bijzonderheden van elke generatie, want snelheid is altijd relatief, zeker omdat de drie mobiele operatoren (Base/Telenet, Orange en Proximus) in ons land niet altijd en overal het onderste uit de kan halen. Wat niet belet dat het verschil elke keer de moeite loont.

1.000 x meer gegevens

De overstap van het huidige 4G naar 5G reikt echter veel verder dan dat: het wordt een heuse technologiebreuk, het antwoord op nieuwe behoeften en op tal van ambities.

Vandaag zijn tieners verslaafd aan hun mobieltje. Ze drummen samen rond een smartphone om op YouTube naar een filmpje te kijken dat ze in veel betere omstandigheden op een tv-scherm kunnen zien. Ze sturen mekaar berichtjes via WhatsApp, delen foto’s, fladderen tussen Facebook en Instagram, pikken op Netflix een aflevering van een serie mee, spelen Fortnite... Voor wie jong is, een smartphone heeft en veel tijd, valt er online heel wat te beleven. Maar door al dat jong volk dat zich van ’s ochtends tot ’s avonds, dag in dag uit, via de smartphone vermaakt, dreigt het met de informatiesnelweg dezelfde weg op de gaan als met onze echte wegen: ellenlange files en stapvoets verkeer. Verwacht wordt dat het volume gedownloade gegevens tegen 2025 zeker met een factor vier zal toenemen. Door de veralgemening van de 4K-beeldresolutie en de groeiende belangstelling voor virtual reality content, zal het individuele verbruik exploderen. Bij ons ligt dat smartphoneverbruik vandaag in de buurt van 2 tot 2,5 Gb per maand. Maar morgen?! De oplossing heet 5G, de technologie die zo’n 1.000 keer meer gegevens kan verwerken dan 4G. En dat is lang niet haar enige troef.

Sneller dan de mens

Een van de grootste voordelen van 5G is de korte latentietijd: de tijd tussen het moment dat je op een link van een webpagina klikt en het moment waarop de gevraagde pagina effectief verschijnt. Vandaag gaan daar vaak tien tot twintig milliseconden (en soms veel langer) over. Met 5G zal één milliseconde volstaan. Voor de gewone sterveling maakt dat weinig uit, maar voor de fanatieke gamer kan dit ultrakorte oponthoud het verschil maken tussen gaan lopen met de overwinning en roemloos ten onder gaan.

Maar wat nog veel belangrijker is: met één milliseconde latentie reageert 5G sneller dan de mens. En dat zal de zelfrijdende auto, om maar iets te noemen, een pak veiliger maken, omdat hij sneller zal kunnen remmen dan een autobestuurder. 5G is dan ook de ontbrekende schakel om de uitrol van de zelfrijdende auto mogelijk te maken. Zo’n auto zal permanent verbonden zijn en zal, wanneer hij een file nadert, automatisch een signaal uitsturen naar de achterliggers om hen te waarschuwen. Wordt lokaal beslist om een snelheidsbeperking aan te passen of een voorrang te wijzigen, dan zal dat in real time aan het brein van de auto of de vrachtwagen worden doorgegeven. Dat allemaal dankzij 5G.

Ook in de gezondheidszorg is een rol weggelegd voor 5G. Een chirurg zal vanop afstand een robot kunnen bedienen om bijvoorbeeld een patiënt op een ander continent te opereren. In de industrie zal deze technologie kilometers kabels overbodig maken die vandaag in fabrieken robots verbinden met de computer die hen bestuurt. Overal ter wereld zal heel nauwkeurig de reis van containers en pakjes kunnen worden gevolgd. Drones zullen pakjes aan huis of in je tuin kunnen afleveren. Om nog te zwijgen van het veelvoud van objecten die met mekaar zullen kunnen samenwerken! Bij al die toepassingen komen uiteraard nog andere aspecten kijken – wetgeving, verzekeringen... – maar 5G wordt hun gemeenschappelijke basis en de essentiële voorwaarde voor hun bestaan.

Wanneer?

Vraag je je af hoe het komt dat die 5G-apparaten er nog niet zijn? De verklaring is simpel: 5G is nog niet helemaal klaar. In de telefonie zien vandaag de eerste prototypes het licht. Het zal dus nog wel even duren voor er gebruiksklare toestellen in de winkel liggen. Fabrikanten zijn trouwens niet gehaast om 5G-smartphones te lanceren, want zolang het 5G-netwerk niet operationeel is, zal niemand ze kopen. De bal ligt met andere woorden in het kamp van de operatoren, die in Europa al evenmin gehaast lijken. Bij Proximus klinkt het officieel ‘Geen 5G voor 2020’. Dat komt volgens de operator omdat er nog veel tests moeten worden uitgevoerd, akkoorden gesloten enzovoort, maar ook omdat het huidige Belgische 4G-netwerk nog lang niet verzadigd is. En de meeste grote Europese actoren denken er net zo over.

Gezond verstand? Waarschijnlijk. Maar jammer genoeg ook een beetje een verloren economische oorlog. De gsm-norm was een Europese uitvinding, aangevoerd door Nokia en Ericsson, met de steun van het Franse Alcatel, het Duitse Siemens en het Nederlandse Philips. Vandaag staan ze met de uitrol van 5G het verst in Zuid-Korea, China en de Verenigde Staten. Niet toevallig de landen waar Samsung, Huawei en Apple vandaan komen, veruit de drie grootste smartphoneproducenten ter wereld.

Lees ook: Overlegcomité vereikt geen akkoord over veilig 5G-licenties

Partner Content