Een GPS navigatiesysteem maakt gebruik van een autonavigator: een kleine computer met scherm in uw auto die werkt met speciale routeplansoftware en digitale landkaarten. Met behulp van satellieten kan de positie van de navigator tot op de meter nauwkeurig worden bepaald. Hierdoor kan op de digitale kaart die op het navigatiescherm wordt vertoond, precies de positie van uw auto ten opzichte van een eerder uitgestippelde route worden weergegeven. Zo kan de navigator op tijd aangeven wanneer u linksaf, rechtsaf of rechtdoor moet. Deze techniek wordt GPS genoemd: de afkorting voor Global Positioning System.

De checklist werkt als volgt. Per eigenschap kunt u aangeven wat voor u belangrijk is. U kunt deze vetgedrukte eigenschap opschrijven, of de checklist afdrukken en de niet gewenste eigenschappen doorstrepen of de gewenste eigenschapen markeren. Op deze manier heeft u een lijstje met eigenschappen die voor u belangrijk zijn en waarop u in de winkel een selectie kunt maken.

Ingebouwd/draagbaar

Bij personenauto's kunt u kiezen tussen een -meestal in het dashboard- ingebouwde navigator of een portable (draagbaar) navigatiesysteem dat los in een aparte houder wordt geplaatst.

 • Ik wil een navigatiesysteem dat ik niet, om diefstal te voorkomen, met me mee hoef te nemen: ingebouwd.
 • Ik wil een navigatiesysteem dat niet hoeft te worden opgeladen om te werken: ingebouwd.
 • Ik wil een navigatiesysteem in meerdere auto's kunnen gebruiken: draagbaar.
 • Ik wil een navigatiesysteem dat ik makkelijk op mijn computer aan kan sluiten voor updates van software en kaarten: draagbaar.
 • Ik wil een goedkoop navigatiesysteem: draagbaar.

Schermformaat

Op het scherm ziet u de kaart van de omgeving en de route die u moet volgen. Ook gebruikt u het om de bestemming van uw reis mee op te geven. Het schermformaat wordt diagonaal gemeten en weergegeven in inch: 2,54 centimeter.

 • Ik wil een compact navigatiesysteem dat makkelijk mee te nemen is: 3,5 inch.
 • Ik wil goed kunnen lezen wat er op het scherm staat en het navigatiesysteem makkelijk kunnen bedienen: 4,3 inch of groter/breedbeeld.

Kaarten

Een navigatiesysteem werkt met kaarten die na downloaden van internet op uw computer, vanaf cd/dvd of via een USB-aansluiting kunnen worden ingevoerd. Des te groter het gebied, des te meer geheugen er nodig is en des te duurder het navigatiesysteem en abonnement voor updates.

 • Ik kom nooit buiten de grenzen van Nederland of België: Benelux-dekking.
 • Ik kom ook buiten de grenzen van Nederland of België maar niet in Oost-Europa: West- Europa-dekking.
 • Ik kom ook in Oost-Europa: Europa-dekking.
 • Ik kom ook buiten Europa: Europa plus andere werelddelen-dekking.

Navigatiehulp

Navigatiesystemen worden steeds meer uitgerust met extra mogelijkheden die helpen bij het navigeren tijdens het rijden.

 • Ik wil actuele verkeersinformatie
 • Ik wil informatie over bezienswaardigheden langs de route, zoals toeristische attracties en benzinestations: POI.

Verbinding

De verbinding bij een navigatiesysteem is van belang voor het goed ontvangen van de satellietsignalen en eventueel mobiel bellen.

 • Ik heb warmtewerende autoramen: losse GPS-antenne voor aansluiting buiten de auto.
 • Ik wil handsfree kunnen bellen via mijn navigatiesysteem: bluetooth.
Een GPS navigatiesysteem maakt gebruik van een autonavigator: een kleine computer met scherm in uw auto die werkt met speciale routeplansoftware en digitale landkaarten. Met behulp van satellieten kan de positie van de navigator tot op de meter nauwkeurig worden bepaald. Hierdoor kan op de digitale kaart die op het navigatiescherm wordt vertoond, precies de positie van uw auto ten opzichte van een eerder uitgestippelde route worden weergegeven. Zo kan de navigator op tijd aangeven wanneer u linksaf, rechtsaf of rechtdoor moet. Deze techniek wordt GPS genoemd: de afkorting voor Global Positioning System.De checklist werkt als volgt. Per eigenschap kunt u aangeven wat voor u belangrijk is. U kunt deze vetgedrukte eigenschap opschrijven, of de checklist afdrukken en de niet gewenste eigenschappen doorstrepen of de gewenste eigenschapen markeren. Op deze manier heeft u een lijstje met eigenschappen die voor u belangrijk zijn en waarop u in de winkel een selectie kunt maken.Bij personenauto's kunt u kiezen tussen een -meestal in het dashboard- ingebouwde navigator of een portable (draagbaar) navigatiesysteem dat los in een aparte houder wordt geplaatst. Op het scherm ziet u de kaart van de omgeving en de route die u moet volgen. Ook gebruikt u het om de bestemming van uw reis mee op te geven. Het schermformaat wordt diagonaal gemeten en weergegeven in inch: 2,54 centimeter.Een navigatiesysteem werkt met kaarten die na downloaden van internet op uw computer, vanaf cd/dvd of via een USB-aansluiting kunnen worden ingevoerd. Des te groter het gebied, des te meer geheugen er nodig is en des te duurder het navigatiesysteem en abonnement voor updates.Navigatiesystemen worden steeds meer uitgerust met extra mogelijkheden die helpen bij het navigeren tijdens het rijden.De verbinding bij een navigatiesysteem is van belang voor het goed ontvangen van de satellietsignalen en eventueel mobiel bellen.