Elke Belg heeft vandaag een waslijst aan wachtwoorden, gebruikersnamen, tokens en kaartlezers nodig om actief te zijn op het internet. Niet gebruiksvriendelijk en al helemaal niet geschikt voor de mobiele en digitale wereld waarin we leven. Met één digitale identiteit zou het voor de gebruiker een stuk eenvoudiger worden om toegang te krijgen tot allerlei online toepassingen, zowel binnen de e-commerce, als in contacten met banken, overheid,...

Die digitale identiteit bestaat dus vanaf vandaag met de app itsme.

Itsme® is het resultaat van een unieke samenwerking tussen vier grootbanken en de drie grote mobiele netwerkoperatoren in ons land, die hun krachten bundelden in het consortium 'Belgian Mobile ID'. Het gaat om de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC en ING en de telecomoperatoren Orange Belgium, Proximus en Telenet.

'Itsme' is nu al beschikbaar voor de onlinediensten van een zestal partners, waaronder HR-dienstverlener Randstad en digitale administratietool Doccle. Vanaf de zomer wordt het systeem stap voor stap verder uitgerold, naar de applicaties van de bank- en telecompartners. Vanaf 2018 stappen ook de overheidsapplicaties mee in het verhaal.

Alle Belgische simkaarten worden de komende maanden eerst compatibel gemaakt. In de meeste gevallen verandert er niets, maar zowat 20 procent van de smartphonegebruikers zal zijn of haar simkaart wel moeten vervangen.

Gebruikers van Android- of iOS-smartphones kunnen de app nu al downloaden. Windows-telefoons worden niet ondersteund. De app moet daarna wel nog geactiveerd worden met de elektronische identiteitskaart en kaartlezer, "maar dat is dan de laatste keer dat je die moet gebruiken", aldus minister De Croo.

Elke Belg heeft vandaag een waslijst aan wachtwoorden, gebruikersnamen, tokens en kaartlezers nodig om actief te zijn op het internet. Niet gebruiksvriendelijk en al helemaal niet geschikt voor de mobiele en digitale wereld waarin we leven. Met één digitale identiteit zou het voor de gebruiker een stuk eenvoudiger worden om toegang te krijgen tot allerlei online toepassingen, zowel binnen de e-commerce, als in contacten met banken, overheid,...Die digitale identiteit bestaat dus vanaf vandaag met de app itsme.Itsme® is het resultaat van een unieke samenwerking tussen vier grootbanken en de drie grote mobiele netwerkoperatoren in ons land, die hun krachten bundelden in het consortium 'Belgian Mobile ID'. Het gaat om de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC en ING en de telecomoperatoren Orange Belgium, Proximus en Telenet. 'Itsme' is nu al beschikbaar voor de onlinediensten van een zestal partners, waaronder HR-dienstverlener Randstad en digitale administratietool Doccle. Vanaf de zomer wordt het systeem stap voor stap verder uitgerold, naar de applicaties van de bank- en telecompartners. Vanaf 2018 stappen ook de overheidsapplicaties mee in het verhaal.Alle Belgische simkaarten worden de komende maanden eerst compatibel gemaakt. In de meeste gevallen verandert er niets, maar zowat 20 procent van de smartphonegebruikers zal zijn of haar simkaart wel moeten vervangen. Gebruikers van Android- of iOS-smartphones kunnen de app nu al downloaden. Windows-telefoons worden niet ondersteund. De app moet daarna wel nog geactiveerd worden met de elektronische identiteitskaart en kaartlezer, "maar dat is dan de laatste keer dat je die moet gebruiken", aldus minister De Croo.