Zoekmachinefraude is in opmars. Naast het typische phishingbericht in je mailbox of via SMS, proberen cybercriminelen ook zoekmachines op het internet als bondgenoot te gebruiken om je naar een valse website te leiden.

De FOD Economie werd op de hoogte gebracht van een golf van phishingaanvallen in zijn naam. Heel wat burgers en ondernemingen ontvingen e-mails in naam van de FOD Economie en de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De FOD Economie waarschuwt dan ook om niet in die val te lopen.

Vanaf 2025 moeten onder meer betaalterminals, smartphones, ticketverdelers en telecommunicatiediensten aangepast zijn aan mensen met een beperking. Dat laat minister van Telecommunicatie Petra De Sutter (Groen) weten. De wetgeving werd goedgekeurd door de ministerraad op 16 december.

Dilemma: je gaat ergens naartoe, maar je smartphone ligt aan de lader en is pas op tien procent. Vertrek je of wacht je? Als je hier 'ik vertrek' op antwoordt, ben je moediger dan een hoop Belgen. Nieuw onderzoek van OnePlus, toont namelijk aan dat een derde van ons er geen seconde aan denkt om het huis te verlaten als hun smartphone onder de twintig procent is.

WhatsApp biedt sinds enige tijd een nieuwe optie aan. Je kunt nu specifieker instellen welke contacten persoonlijke informatie van je mogen zien, zoals de profielfoto, de 'info'-tekst en wanneer je voor het laatste online bent geweest. Zo stel je het in.

Afgelopen maand kwamen er via het meldpunt van de FOD Economie meer dan honderd meldingen binnen over valse webshops. Oplichters spelen daarbij in op de actualiteit en richten valse webshops op met houtproducten. Nietsvermoedende burgers die zich op een alternatieve wijze willen verwarmen of goedkope houtproducten zoeken, bestellen en betalen de goederen maar ontvangen nadien niets. De FOD Economie waarschuwt consumenten voor die nieuwe oplichtingsvorm.