Tandenborstel? Check. Strandhanddoek? Check. Computer, smartphone, tablet? Check. Ben je een van die reizigers die niet kan vertrekken zonder de nodige tech gadgets in zijn koffer, weet dan dat toch extra risico's kan inhouden.

Met de volgende 10 tips die Stephen Cobb en andere deskundigen van ESET (beveiligingssoftware) samenstelden kan je echter op je twee oren slapen en zowel je data als je toestellen tijdens je vakantie beschermen.

  1. Zorg ervoor dat de software op je laptop en mobiele toestellen over de laatste updates beschikt en dat deze toestellen voorzien zijn van een betrouwbare beveiligingsoplossing voor je vertrekt.
  2. Neem een back-up van je data voor je van thuis vertrekt en bewaar die op een veilige plaats. Denk eraan om gevoelige gegevens van de harde schijf van je laptop te verwijderen en deze op een gecodeerd extern medium te bewaren terwijl je op vakantie bent.
  3. Laat nooit je toestellen onbewaakt in openbare plaatsen. Door gebruik te maken van een antidiefstal oplossing kan je je vermiste laptop of smartphone volgen, als die gestolen zou worden, en de inhoud ervan uitwissen indien nodig.
  4. Verzeker je ervan dat de bescherming van je paswoord en van de inactiviteit time-out wel degelijk geactiveerd is op al je toestellen. Overweeg om de tijdspanne zo kort mogelijk te houden. Veelvuldig inloggen kan vervelend zijn maar het is toch beter dan gevoelige data kwijt te spelen aan indringers.
  5. Gebruik, indien mogelijk, enkel betrouwbare internetdiensten. Vraag de naam van de Wi-FI in je hotel of waar je verblijft. Gebruik uitsluitend die exacte naam. Pas op voor scams die proberen een gelijkaardige naam te gebruiken met "free wifi" of iets gelijkaardigs dat toegevoegd is aan de originele naam.
  6. Als het internet van je hotel vraagt om een software update te doen zodat je verbonden wordt, stop dan onmiddellijk met die connectie en verwittig de persoon aan de receptie of de eigenaar van de plaats waar je verblijft. Blijf niet aan de Wi-Fi geconnecteerd als je die niet gebruikt.
  7. Gebruik geen Wi-Fi connecties die niet met WPA3 (of indien het niet anders kan met WPA2) versleuteld zijn. Alles wat een lagere standaard heeft is gewoonweg niet veilig genoeg en kan te gemakkelijk gehackt worden.
  8. Als je publieke Wi-Fi moet gebruiken om met het netwerk van je bedrijf verbonden te zijn, gebruik dan steeds een virtual private network.
  9. Als het echt niet moet, vermijd dan online banking and shopping als je een publieke Wi-Fi gebruikt. Het is veiliger in deze gevallen je dataplan te gebruiken en je eigen hotspot te creëren.
  10. Gebruik je geen antivirus oplossing en heb je vermoedens dat je laptop besmet werd, dan kan je gratis ESET Online Scanner gebruiken waarbij geen installatie nodig is en dat om het even waar kan gebruikt worden om malware op te sporen en te verwijderen.
Tandenborstel? Check. Strandhanddoek? Check. Computer, smartphone, tablet? Check. Ben je een van die reizigers die niet kan vertrekken zonder de nodige tech gadgets in zijn koffer, weet dan dat toch extra risico's kan inhouden.Met de volgende 10 tips die Stephen Cobb en andere deskundigen van ESET (beveiligingssoftware) samenstelden kan je echter op je twee oren slapen en zowel je data als je toestellen tijdens je vakantie beschermen.