Zwembad en tuin in harmonie

Hoe combineer je in een tuin een nieuw zwembad met een massa bloemen? In een deelgemeente van Brussel ontdekte Plus Magazine een landhuis dat even goed een vakantiewoning in het zuiden zou kunnen zijn.

Voor onze kleinkinderen zijn we het ideale vakantiehuis geworden. We zien ze nu ook vaker”, lachen Karl Louwrier en Cornelia Oorthuys. De reden? Het zwembad dat ze lieten aanleggen in hun achtertuin en dat ze ook zelf intensief gebruiken door de zonnelamellen die het zwemwater op 21°C houden. Het echtpaar van Nederlandse afkomst woont al 30 jaar in Brussel en kocht in 1980 een charmant landhuis in Sint-Pieters-Woluwe: een voortuin, twee erkers in de voorgevel, een rechthoekige achtertuin op het zuiden. De tuin van 500 m² diende als speelterrein voor de kinderen van het gezin. Toen die hun weg in de wereld vonden, droomden Karl en Cornelia van een tuinrenovatie. Ze wilden een zwembad én vijvertjes, het hele jaar door een mooie voortuin en véél bloemen. Liefst in pasteltinten, want de vrouw des huizes schilderde aquarellen.

Simpele vondst, groot effect

Om aan hun eisen te voldoen deden ze een beroep op Brigitte de Villenfagne, een tuinarchitecte met een gevestigde reputatie maar zonder kapsones. Haar motto: laat mensen in schoonheid leven, maar maak het niet te moeilijk. Een rechthoekig zwembad zou in de rechthoekige achtertuin een banale look geven. De tuinarchitecte voorkwam dit met een simpele vondst: ze plaatste het zwembad diagonaal in de tuinrechthoek waardoor het perspectief anders en dieper werd.

Veel bloeiende klimmers

Evenwijdig met het zwembad kwamen twee vijvertjes met waterlelies en moerasplanten, vierkante stukken gazon en vierkante borders. Zo ontstond een dambord dat door de diagonale inplanting verrassend blijft. Het zwembad en de vijvers werden afgeboord met bankirai en ruime tegelvlakken, de vierkante gazonstukken met rijen kasseien. Het effect is dubbel: veel zit- en relaxruimte en structuur in de winter.

Om veel bloemen te krijgen, zette de tuinarchitecte rozen, struiken met mooie kleuren en uitbundig bloeiende klimplanten in. De borders werden gevuld met rozenvariëteiten in pasteltinten, zoals Rosenprofessor Sieben (roze), Marie Curie (meloen), Anita Pereire (wit), Ghislaine de Féligonde (zacht oranje) en Leander (geel). De rozen kregen het gezelschap van struiken met opvallend loof zoals de bladhoudende Choisya ternata (hele jaar door geel) en Nandina domestica (rood in de winter). Andere soorten verliezen hun loof pas nadat ze maandenlang geschitterd hebben. Zoals de Hydrangea aspera Villosa (fluweelbladeren) en de Cotynus coggyria Royal Purple (paars in de herfst). Hoge heesters en bloeiende klimplanten sluiten de achtertuin rondom af: klimrozen, trompetbloem ( Bignonia capensis), valse acacia ( Robinia frisia, geel blad) en Magnolia grandiflora (bloeit pas in juni, decoratief blad). Langs de zijkanten zorgt een spalier met blauweregen voor een bloesemorgie in april.

De kleuren krijgen een vervolg in de oprijlaan naast de woning die gerenoveerd is tot een romantisch kronkelend pad zodat de auto buiten moet blijven staan. De garage is gebleven maar dient als opbergplaats voor fietsen en als steunvlak voor een bonte opeenvolging van bloeiende klimmers: een kiwiplant, camelia’s, blauweregen, klimhortensia...

Toscaans sfeertje

In de voortuin is de sfeer anders: minder bloei en meer groenblijvende vormen, behalve de klimhortensia die de ronding van de voordeur volgt. Brigitte de Villenfagne koos ervoor de voortuin in elk seizoen boeiend te houden (zie kader). De twee slanke cipressen scheppen hoogtelijnen en een Toscaans vakantiegevoel. “Onze tuin kan je vandaag omschrijven als georganiseerde chaos”, meent Karl. “Chaos slaat op de veelheid aan soorten, georganiseerd op het feit dat hij relatief weinig onderhoud vergt: enkel de klimplanten intomen en weinig wieden.” Cornelia valt in: “En zeggen dat ik voor de renovatie eigenlijk niet graag in de tuin zat”.

Ludo Hugaerts – Foto’s Bastin & Evrard

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content