© getty images

Zuigen zonder zuchten

Robotstofzuigers zijn meer en meer in trek. Maar zijn ze geschikt voor alle ruimtes en alle toepassingen? Zijn ze de investering waard? En welk model moet je dan kiezen?

Robotstofzuigers, ongeacht het model, werken allemaal volgens hetzelfde principe. Ze bestaan uit twee elementen: een basisstation dat je op een stopcontact aansluit – vergelijk het met de lader van je mobiele telefoon – en de eigenlijke robot, die van kamer naar kamer glijdt om haren, kruimels en stof van de vloer op te zuigen.

Hier parket, daar tegels, ginder tapijt? Geen probleem: de robotstofzuiger past zich aan. En omdat hij dun is, kruipt hij onder de meeste meubels, op plekjes waar je zelf moeilijk bij kan. Op en af de trap kan hij niet, maar hij maakt wel rechtsomkeer als hij een afgrond bespeurt. Een hindernis op zijn weg? Hij zal er voorzichtig tegen stoten – geen probleem met de poot van een stoel, maar zet liever geen delicate vaas of porseleinen beeldje op de vloer – en het obstakel ontwijken.

En daar zit hem het verschil tus-sen robotstofzuigers. De minst ge-avanceerde toestellen wandelen helemaal willekeurig door de kamer en keren terug naar hun basis wanneer hun batterij leegraakt.

De al wat slimmere robots werken een scenario af wanneer ze op een hindernis botsen. Ze weten niet of het een plint of een stoelpoot is, en dus proberen ze om het obstakel heen te gaan, zijn aard te herkennen en dan verder te werken. De topmodellen daarentegen kunnen hele kamers in kaart brengen. Je kan dan met een app op je smartphone of tablet een vrij nauwkeurig plan uittekenen, zodat de robot weet waar de keuken is, de woonkamer enz. Die heel slimme modellen kan je de opdracht geven om een specifieke kamer of een bepaalde zone schoon te maken.

HIER WEL, DAAR NIET

De robot wordt vaak geleverd met een oplossing met virtuele bakens (of virtuele muren). Een manier om het toestel te vertellen welke zones het moet vermijden. De plaats waar het eetbakje van de hond staat, bij-voorbeeld, zodat het niet wordt omgekieperd. Of een plaats waar elektrische snoeren liggen – een nachtmerrie voor robotstofzuigers, die erin kunnen vastlopen. De bakens kunnen verschillende vormen aannemen: magneetstroken die je rond het verboden terrein aanbrengt, infra- roodzenders enz. En bij de topmodellen kan je de te mijden zones rechtstreeks in de app programmeren. Je kan er dan zoveel instellen als je wenst en ze makkelijk wijzigen.

NA HET ZUIGEN, HET STOF OPRUIMEN

Vandaag kan je al voor minder dan 150 euro een robotstofzuiger kopen. Het gemiddelde budget ligt in de buurt van 375 euro, terwijl de topmodellen tot 1.400 euro kosten. Die grote prijsverschillen – van bijna één tegen tien – hebben met de kwaliteit van het product, de efficiëntie, de autonomie of de intelligentie van de software te maken. Een robotstofzuiger is een machine zonder snoer, maar ook zonder zak. Afhankelijk van hoe net je huis erbij ligt en de frequentie waarmee je de robot gebruikt, raakt het stofbakje van het toestel min of meer snel vol. En moet je het min of meer vaak leegmaken.

Dat gaat in bijna alle gevallen op dezelfde manier: je neemt het bakje uit de behuizing van de robot en je opent het deksel boven de vuil- nisemmer. Meestal ontstaat er dan een stofwolk, wat niet leuk is. Om dat te vermijden, bevat het basisstation van modellen zoals de Roomba i7+ en de S9+ van iRobot zelf een krachtige stofzuiger. Telkens als de robot zijn batterij komt opladen, wordt al het verzamelde vuil opgezogen in een zak. Die moet je dan ongeveer om de 30 beurten vervangen, maar daar komt geen stof bij vrij. Deze formule is dus zeker een aanrader voor mensen met een allergie... die goed in de slappe was zitten.

DE VLOER EN NIETS DAN DE VLOER

Een robotstofzuiger is geen universele oplossing om je woning schoon te maken: hij houdt je vloeren schoon, maar ook niet meer dan dat. Voor een spinnenweb aan het plafond, de treden van de trap of de bovenkant van een kast heb je nog altijd een mobieler toestel nodig. Maar zelfs met zijn beperkte bereik maakt een robotstofzuiger je het leven toch een stuk gemakkelijker.

Welk merk zal het worden? Tot op vandaag zijn de traditionele grote huis- houdmerken – Miele, Dyson... – er nog niet in geslaagd de beste producten van het Amerikaanse iRobot, marktleider in België én wereldwijd, te evenaren. De S9+ geldt momenteel als de topper. Bij de minder dure machines zijn de iRobot Roomba i7 (629 euro), de Neato Botvac D7 Connected (600 euro) en de Eufy RoboVac 11S (ongeveer 250 euro) interessante oplossingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content