© getty images

Zonnepanelen: zelf energie produceren, een goed idee?

Omdat sommige beleggingen nog nauwelijks iets opbrengen, zijn we op zoek naar alternatieve beleggingen. In vorige edities van Plus Magazine hadden we het al over vastgoed, over goud, maar ook over de kunst- en wijnmarkt. En als je eigen energie produceren om je nieuwe elektrische auto aan te drijven nu eens het nieuwe slimme idee blijkt?

De opbrengst van zonnepanelen op je dak wordt op ongeveer 10% per jaar geschat, en dit gedurende minstens 25 jaar. Op een spaarrekening bedraagt dit slechts 0,11%. “Ik heb wat berekeningen gemaakt”, zegt Piet Cortier, e-mobility manager bij elektriciteitsmaatschappij Engie. “Voor een gemiddelde installatie met zonnepanelen van 4 tot 5 kWp op je dak betaal je ongeveer 4.225 euro in Vlaanderen, met subsidies, en 5.500 euro in de andere gewesten. Afhankelijk van de regio duurt het tot negen jaar voor je deze investering hebt terugverdiend. Dat is niet slecht, want de elektriciteit die je daarna produceert is gratis. Maar die terugverdientijd kan tot twee jaar korter als je de elektriciteit die je produceert ook deels gebruikt om je elektrische auto mee op te laden. Voor deze berekening ben ik uitgegaan van een elektrische auto die jaarlijks drie megawattuur verbruikt en gemiddeld 15.000 km aflegt, en waarbij de helft van de oplaadbeurten plaatsvindt op het werk of op de openbare weg, de andere helft thuis, of een kwart als je zonnepanelen elektriciteit produceren.”

“Maar je kan ook investeren in een thuisbatterij om je energieautonomie te vergroten”, vervolgt Piet Cortier. “Dan loopt het kostenplaatje op tot 6.400 euro in Vlaanderen dankzij subsidies en iets meer dan 9.000 euro in de andere gewesten. Ook dan mag je ervan uitgaan dat de terugverdientijd van deze thuisbatterij, in combinatie met zonnepanelen, maximum negen jaar bedraagt ongeacht het gewest. Maar wordt, in combinatie met een elektrische auto, de terugverdientijd met twee jaar verkort.”

Weet dat het wagenpark de komende jaren snel zal overschakelen op hybride en elektrische auto’s. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft aangekondigd dat in 2026 het belastingvoordeel voor bedrijfswagens die op fossiele brandstof rijden volledig verdwijnt. Elektrische auto’s zouden wel 100% fiscaal aftrekbaar zijn. Het Belgische wagenpark telt niet minder dan een miljoen bedrijfswagens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content