Zondag, slunchdag

Zin in een luie zondag? Geen weer om een hond uit te laten? Ontdek dan de slunch! Na een laat ontbijt komen vrienden of de kinderen langs om in de namiddag en de vooravond urenlang te knabbelen en bij te praten. Iedereen brengt een deel van het eten mee. Geen zondagverveling én geen maandagkater meer!

Het is toevallig begonnen”, vertelt Annette (54). “Joris en ik waren die zaterdagavond blijven plakken en lagen pas na één uur in bed. Nu wou het toeval dat we net die zondag twee bevriende stellen hadden uitgenodigd voor het aperitief en het middageten. We hebben ze toen gevraagd pas rond koffietijd te komen en te blijven voor het avondeten. Zo zaten we om half vier samen aan de koffie en de taartjes. Na de koffie hebben we een fles witte wijn gekraakt en daarbij heb ik de hapjes geserveerd die ik voor ’s middags had voorzien: reepjes rauwe ham, ongepelde garnalen, kleine pizza’s en glaasjes soep. Tegen half zes zijn we al aan het avondeten begonnen want uiteindelijk hadden wij sinds het ontbijt geen echte maaltijd meer gehad. Niks formeels, hoor, alleen een royale pasta. De saus had ik de dag voordien klaargemaakt en één van koppels had tiramisu als nagerecht meegebracht. Zo konden we relaxed eten en nadien nog napraten met een glas trappist. Tegen tien uur hadden we alle wereldproblemen opgelost en ging iedereen naar huis. Zo konden we vroeg naar bed om fris de nieuwe week te beginnen. Achteraf was iedereen het eens dat we een ideale zondag hadden gehad: lang uitgeslapen, ’s namiddags lekker lui gegeten en gedronken, gezellig gepraat en genoten van elkaars gezelschap. Géén kookstress en op tijd naar bed met het oog op de maandag. Iemand zei: dit was écht loungen. Conclusie: we hebben afgesproken om dit in de herfst en de winter één zondag op de maand te herhalen.”

Lunch en supper in één

Zonder het te weten doen Annette, Joris en hun vrienden aan slunchen. Dat trendy woord is een samentrekking van lunch en supper: in de plaats van een lunch en een avondmaaltijd vullen we de hele namiddag en het eerste deel van de avond met knabbelen en drinken, liefst met een klein gezelschap vrienden of familieleden.

De formule lijkt vooral geknipt voor zon- en feestdagen wanneer het weer geen buitenactiviteiten toelaat. Slunchen voorkomt de verveling, biedt een sociaal alternatief voor televisiekijken en voorkomt de maandagochtendkater die toeslaat wanneer we op zondagavond laat gegeten en gedronken hebben en dus te laat onder de wol zijn gekropen!

Zo doet u het praktisch

Na een laat ontbijt start u rond drie ’s namiddags met koffie of thee en gebak. Dat laatste kan bestaan uit zelfgemaakte gebakjes, maar u kunt ook kiezen voor scones op z’n Engels, voor een zelfgebakken taart of cake of gewoon voor taartjes van bij de bakker.

Vanaf half vijf begint het gezelschap te knabbelen aan een buffet dat u hebt klaargezet. Wie in de daaropvolgende uren trek heeft, bedient zichzelf en warmt desgewenst zijn portie op in de magnetron die u bij het buffet hebt geplaatst.

Het buffet bestaat bij voorkeur uit:

– een soep naar keuze

– wat finger food: dunne Engelse sandwiches, kleine worstenbroodjes, minipizza’s, kleine koude brochettes, ongepelde grijze garnalen...

tapasop z’n Spaans: stukjes tortilla, plakjes rauwe ham (of andere vleeswaren), ingelegde ansjovis, gevulde olijven...

– twee of drie hoofdgerechten die de gasten gemakkelijk zelf kunnen versnijden of opscheppen: een pasta- of een rijstsalade, een aardappelsalade, een vleesbrood, een quiche of een groentetaart, een (groente)lasagne...

Als drank voorziet u rode en witte wijn, plat en bruisend water en eventueel ijs-thee.

Wanneer iedereen uitgegeten is, kunt u het gezellige samenzijn afsluiten met een goed streekbier, een long drink of een afzakkertje.

Slunchen moet relaxed blijven voor iedereen, ook voor de gastheer en gastvrouw. Het is dus de bedoeling dat elke gast een deel van het eten meebrengt en dat de afwas tot een minimum beperkt blijft.

Niet-onbelangrijk detail: al onze slunchrecepten kunt u perfect de dag voordien bereiden.

Ludo Hugaerts – Foto’s: Sucré Salé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content