Zon en warmte als bondgenoot

Sommige huid- en gewrichtsaandoeningen, maar ook bepaalde vormen van allergie zijn gebaat bij de zomerse warmte en het zonlicht. Zelfs hartpatiënten mogen zich verheugen op de zomer. Dokter Dirk Devroey legt uit waarom.

1 Psoriasis, eczeem en acne

Huidziekten zoals psoriasis en eczeem evolueren bij zonnig weer bij de meeste mensen gunstig. Bij acne is dat positieve effect minder algemeen: daar gaat het bij ongeveer één op twee de goede kant uit.

De rode schilferige vlekken veroorzaakt door psoriasis verminderen snel onder invloed van het zonlicht. De vlekken zelf kunnen soms wat roder worden, maar dat is een teken dat er genezing optreedt. Een veel gebruikte lichttherapie bij psoriasis (Puvatherapie) is trouwens gebaseerd op de werking van het uv A-licht van de zon. Belangrijk is wel dat de blootstelling aan de zon niet te lang duurt. Door een beschermende uv A-crème op de vlekken aan te brengen, kan het natuurlijke uv A-licht niet inwerken. En na het zonnen is het zaak om steeds after sun te smeren om uitdroging van de huid te voorkomen.

Blootstelling aan de zon is in veel gevallen gunstig voor eczeem. Zonlicht heeft een ontstekingsremmende werking. Soms kan de zon ook een omgekeerd effect hebben en de huiduitslag en jeuk verergeren of zelfs zonneallergie uitlokken. Tot welke groep u behoort, ondervindt u door een klein deel van uw door eczeem aangetaste huid voorzichtig bloot te stellen aan de zon. Gebruik daarbij steeds een zonnecrème met een voldoende hoge beschermingsfactor (20 of hoger).

Bij milde vormen van acne droogt de zon de huid uit, waardoor er minder puistjes ontstaan. Een bruin kleurtje kan de acne ook verbergen. Het gunstige effect is echter vaak tijdelijk: in veel gevallen treedt er enkele maanden later een fellere opflakkering van acne op. Bij vormen die behandeld worden met vitamine A-derivaten, is blootstelling aan de zon af te raden. Dat zou de huid al te zeer uitdrogen.

2 Huisstofmijtallergie

Mensen met huisstofmijtallergie maar ook wie overgevoelig is voor huisdieren als de hond en de kat, ervaren in de zomer een pak minder klachten. De huisstofmijt gedijt weliswaar het best bij hoge temperaturen maar heeft ook een hoge luchtvochtigheid nodig. In de zomer worden huizen veel beter verlucht waardoor er minder klachten optreden. De allergiepiek situeert zich vooral in de herfst en de winter wanneer de verwarming op volle toeren draait en ramen en deuren gesloten blijven.

Huisstofmijt is een inhalatieallergie: de allergische reacties ontstaan door het inademen van stoffen met daarin kleine uitwerpselen van de huisstofmijt. Tijdens een warme, droge zomer zijn deze diertjes minder talrijk dan in de vochtige herfst met als gevolg dat er minder allergische stoffen in de lucht zijn. Dat geldt vaak ook voor een huisdierenallergie.

3 Reuma en artrose

Droge warmte is heilzaam voor de meeste reumatische aandoeningen. Luchtvochtigheid en luchtdrukschommelingen, zoals bij plotse weersveranderingen, zijn dan weer te mijden. Op een moment dat het weer omslaat, kunnen er fellere pijnklachten zijn. Luchtdrukschommelingen hebben een invloed op de ontstekingscellen in de gewrichten. Het ideale vakantieoord is er dus één met stabiel warm weer.

De warmte van de zon ontspant de spieren en maakt de gewrichten soepeler, wat bewegen vergemakkelijkt. Ook voor reumatoïde artritis en artrose is de warmte van de zon heilzaam, al is rechtstreekse blootstelling zeker niet nodig en zelfs af te raden in combinatie met medicatie zoals corticosteroïden.

4 Hartaandoeningen

Hartpatiënten mogen zich verheugen op de zomer. Hartinfarcten komen in deze periode beduidend minder voor. Veruit de meeste infarcten doen zich voor op een koude winterdag, ’s ochtends vroeg. Het hart is veel gevoeliger voor koude. Een kleine inspanning, zoals de vuilzakken buiten zetten, kan dan al voldoende zijn om een verzwakt hart te laten begeven. Hartinfarcten komen in de zomer wel voor bij sporters en zijn dan meestal te wijten aan de aard van de inspanning, niet aan het weer.

Warmte doet de bloeddruk dalen omdat de bloedvaten meer openzetten. Dat is natuurlijk positief voor wie kampt met een te hoge bloeddruk. Maar wie last heeft van een te lage bloeddruk kan meer klachten zoals flauwte of duizeligheid ervaren tijdens de zomer. Die doet er goed aan om hitte, drukte en droogte te vermijden.

Mooi weer is over het algemeen goed voor het hart maar zware inspanningen bij warme temperaturen zijn dan weer absoluut uit den boze. Hou het overdag bij genieten op een rustig plekje in de schaduw, drink voldoende water (minstens 1,5 liter) en wees matig met alcohol. Alcohol werkt vochtafdrijvend.

Kari Van Hoorick

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content