Zomerlectuur

Of u languit in uw zetel van een spannende thriller wilt genieten, heerlijk wegdromen, de natuur verkennen of u urenlang over uw kleinkinderen ontfermen... Een zomerboek is nooit ver uit uw buurt.

Albert II, vorst, vader en grootvader, Patrick Weber, uitg. Lannoo, 136 p., euro 29,95

ANWB Floragids, uitg. ANWB, 272 p., euro 29,95

Terugblik op D-day, Martin Bowman, Davidsfonds/Leuven, 192 p., a 27,50

Terreur in Galway, Ken Bruen, uitg. BMP, 335 p., euro 14,95

De zelfmoord van Che, Petros Markaris, Roularta books,

432 p., euro 19,90

Opa voor beginners, Jack Botermans en Frank van Ark, Terra, 96 p., euro 9,95

Koninklijke juwelen, Christophe Vachaudez, Lannoo, 192 p., a44,95 n

Een mens in het paleis

Koning Albert II is net zeventig geworden en dat werd ook gevierd met de publicatie van een nieuw boek over de vorst die van het stijve imago van de monarchie afwilde en een stille paleisrevolutie veroorzaakte. In tien jaar heeft het Belgische koningshuis een opmerkelijke evolutie doorgemaakt. Voor het eerst heeft ons land ook een uitgebreide koninklijke familie met drie generaties, waarvan de pater familias de regerende vorst zelf is. En ook de aspecten van Albert II als vader en grootvader laat Patrick Weber in dit boek uitvoerig aan bod komen. Met veel foto’s, vaak ook minder bekende uit het privéalbum van de koninklijke familie.

In geuren en kleuren

De zomer, de zon, bomen en bloemen in volle bloei... hét moment om erop uit te trekken in de vrije natuur. Nog prettiger worden deze zomerse uitstappen als u ook weet welke bloemen en planten u op uw wandelingen tegenkomt. En daar kan deze ANWB Floragids u bij helpen. U hoeft echt niets van planten en bloemen af te weten om uw weg te vinden in het boek. Alle planten – en dat zijn er ruim 500 – staan bijvoorbeeld gerangschikt volgens de kleur van hun bloemen. Het boek bevat van iedere plantensoort minstens één foto. Daar waar details belangrijk zijn, worden ze ook afgebeeld. De typische eigenschappen en de plaats waar in België of Nederland de plant voorkomt worden beschreven. En een technische fiche vat alles telkens nog eens overzichtelijk samen.

Bij de floragids zit ook een gratis cd-rom met de beschrijving van 1300 plantensoorten en meer dan 4000 foto’s.

Zo beleefde ik D-day

Zestig jaar geleden zetten de geallieerde troepen met een grote legermacht voet aan wal in Normandië, het begin van de bevrijding van Europa. Over dit gebeuren, dat de geschiedenis inging als D(ecision)-day, verschenen reeds heel wat boeken. Wat het boek Terugblik op D-day bijzonder maakt, is dat het gaat om authentieke persoonlijke verhalen van hen die dit historische moment beleefden. Auteur Martin Bowman bracht de verhalen samen van burgers en militairen van alle nationaliteiten en van elke denkbare rang: van geallieerde zijde, van het Franse verzet en van de Duitse troepen. Ook Belgische soldaten doen hun verhaal. Het boek kwam tot stand in samenwerking met het Londense Imperial War Museum. Ook de talrijke unieke foto’s maken het tot een waardevol tijdsdocument.

Spanning in de zon

Tot 8 augustus worden in 140 Vlaamse boekhandels tal van acties georganiseerd rond 48 spannende boeken. Terreur in Galway is er één van. De schrijver Ken Bruen, zelf geboren in Galway in 1951, is één van Ierlands meest gevierde auteurs. Zijn grote doorbraak beleefde hij met de Jack Taylor thrillers, waarvan deze de vierde op rij is. Zwarte humor, ingehouden geweld en een wervelende opeenvolging van gebeurtenissen in een zeer geslaagde mix, maken van dit boek zeker een aanrader voor wie wat spanning wil in de zon.

Een Olympische zomer

Nog een crimi voor een spannende zomer. Athene bereidt zich voor op de Olympische Spelen. Ook in het boek. Het gaat de ondernemer Jason Favieros voor de wind, maar waarom schiet hij zich dan tijdens een live-televisieprogramma door het hoofd? Commissaris Charitos die thuis voor zijn tv-toestel getuige is van de zelfmoord, vraagt zich af of ze te maken heeft met de bouwfraude in het Olympisch dorp. Hij begint meteen aan zijn onderzoek en zal uiteindelijk de oplossing vinden in het verleden.

96 opa-tips

Neemt u deze zomer enkele dagen de zorg voor uw kleinkinderen op u, weet dan dat opa’s geen gewone mensen zijn. Het zijn heel bijzondere mensen, die heel bijzondere dingen kunnen. Om niet uit uw rol te vallen, stelden Jack Botermans en Frank van Ark een boekje samen met 96 dingen die een béétje opa écht moet kunnen! De meeste kent u ongetwijfeld û u had zelf toch ook zo’n super-opa! û maar misschien is een geheugensteuntje af en toe toch welkom.

Het verhaal van de juwelen van de Belgische koninginnen en prinsessen verschilt sterk van dat van andere koningshuizen. In België is er nooit een staatscollectie geweest die van koningin op koningin werd doorgegeven. Om tal van redenen die Christophe Vachaudez in dit boek toelicht, geraakten diverse juwelen postuum verspreid, waardoor elke Belgische koningin verplicht was haar eigen (dus privé)collectie juwelen die ze voor officiële gelegenheden kon dragen, samen te stellen.

Gestolen, vernietigd, geërfd of verkocht, de geschiedenis van de Belgische koninklijke juwelen is een waar detectiveverhaal. Christophe Vachaudez vertelt niet alleen dit boeiende verhaal, maar weeft zijn tekst rond het leven van de vrouwen die de juwelen gedragen hebben. Van Louise, over Elisabeth en Astrid tot de huidige koningin Paola en de prinsessen Astrid, Mathilde en Claire.

Leen Baekelandt

Elke koningin haar juwelen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content