© getty images

Zolang dieren niet kunnen spreken

De mobiele telefoon is met de jaren verveld tot een smartphone. Ook de televisie is vandaag smart. En het traditionele horloge heeft intussen plaats gemaakt voor de smartwatch. Als alles smart wordt, waarom dan de dieren niet?

De elektronische apparaten die we smart noemen, zijn natuurlijk niet echt intelligent. Producenten hebben ze voorzien van chips en andere geïntegreerde schakelingen, zodat ze kunnen communiceren en informatie raadplegen, en zo tot veel meer in staat zijn. Als hij het kon, zou Elon Musk dat ook met mensen doen. Met zijn bedrijf Neuralink hoopt hij ooit de hersenen te kunnen repareren, bijvoorbeeld bij parkinsonpatiënten. Dat zou pas een mirakel zijn. Maar het onderwerp is ook erg controversieel. Wat als een totalitaire overheid deze technologie in handen krijgt?

Maar zo ver zijn we dus nog lang niet. In dit stadium mikken ontwikkelaars op dieren, en hun ambities zijn minder verregaand. Sommige projecten zijn grappig, andere zetten aan tot nadenken of spreken tot de verbeelding. En geen beest blijft ongemoeid.

Een voorbeeld. De Aziatische hoor-naar is een heuse plaag voor onze bijen en er worden grote inspanningen gedaan om hem te bestrijden. Zo heeft de firma Intuite een nanozender ontworpen die, als hij aan het lijf van deze horzel wordt bevestigd (wat geen eenvoudige opdracht lijkt), het vinden van het nest veel gemakkelijker moet maken. Rest dan enkel de brandweer te bellen om het te komen vernietigen, en het probleem is opgelost.

Van wie is dat ei?

Nog bij de bijen zijn er allerlei initiatieven om de korven uit te rusten met sensoren die de temperatuur, de vochtigheidsgraad en de activiteit van het bezige volkje meten. Dat is allemaal goed bedoeld en het zou interessant kunnen zijn, maar bij ons zijn imkers (we hebben het niet over de professionele bijenhouders) meestal echte natuurliefhebbers. En die staan niet bepaald open voor het idee om elektronica binnen te brengen in het zo mooi georganiseerde wereldje van de bijen.

Vandaar dat snufjes voor kippen meer mensen interesseren. Neem nu de Eggs Iting, een kippenhok met ingebouwd zonnepaneel dat verschillende sensoren en andere technologische snufjes van stroom voorziet. Via een internetverbinding met laag debiet wordt elk bezoek van een kip aan het hok geregistreerd en ontvangt de gebruiker een foto op zijn smartphone. Hij krijgt ook een seintje telkens er een ei wordt gelegd. En hij weet zelfs welke kip hij daarvoor moet bedanken, dankzij een RFID-ring om de poot.

We blijven in de gevederde wereld met de Bird Buddy. Telkens als een vogel uit deze geconnecteerde voederbak een graantje komt pikken, maakt een ingebouwde camera een foto. Die wordt dan naar je smartphone gestuurd, samen met informatie over de soort. De Bird Buddy zegt ongeveer duizend vogels te kunnen herkennen.

Halszaak

Over naar de viervoeters dan, met de Seaver Ceefit+Ceefit Pulse. Dat is een sensor die aan de buikriem van een paard wordt vastgemaakt en gegevens levert over de hartslag van het dier, zijn snelheid, de hoek en hoogte van zijn sprongen enz.

Bijen, kippen, vogels, paarden,... Je merkt het: de trend om alles met alles te verbinden breidt uit naar alle soorten dieren. Maar de belangrijkste doelgroep en de grootste inspiratiebron voor de ontwikkelaars is zijn onze favoriete huisdieren. Honden en katten, dus. Het aantal halsbanden met gps-tracker, die je op elk moment vertelt waar je trouwe viervoeter uithangt, is niet meer te tellen. De Smart Dog Collar van Invoxia, waarschijnlijk de meest geavanceerde van het moment, kan nog veel meer. Via artificiële intelligentie houdt hij de gezondheid van je hond nauwlettend in de gaten: ademhaling, hartslag, bewegingen, slaap... Hij zou zelfs in staat zijn om ziekten op te sporen nog voor de ergste symptomen optreden. Deze biometrische halsband – de eerste stap naar preventieve geneeskunde voor dieren – zou het leven van je lieveling met wel 15 maanden kunnen verlengen, aldus de producent.

Via de halsband kan je nu de gezondheid van je hond nauw-lettend opvolgen.

Ik heb honger!

Spreken kunnen onze viervoeters (nog) niet. Wat niet betekent dat ze zich niet verstaanbaar kunnen maken. De FuentPet helpt hen daarbij, dankzij grote elektronische toetsen waarmee het baasje zijn of haar stem kan opnemen. Hoe dat werkt? Ben je klaar voor een boswandeling met je hond? Druk op de toets die de term ‘wandeling’ laat horen. Staat het etensbakje klaar? Druk op ‘Eten’. Volgens de makers van de FuentPet zal je slimme hond of kat na verloop van tijd uit eigen beweging op de toets drukken die overeenkomt met wat hij wenst. Maar geef je huisdier niet te vlug zijn zin. We kennen meer dan één dier dat nogal wat graag laat weten dat het honger heeft...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content