Zo wordt uw factuur minder duur!

Natuurlijk kunt u besparen op uw verwarmingskosten door alle radiators dicht te draaien en in een overjas onder een deken televisie te kijken. Een functionele maar weinig comfortabele keuze. Uw huis verbouwen is meestal evenmin een haalbare kaart. Maar wat kunt u wel doen om uw factuur aanzienlijk minder duur te maken?

Vele tips die de media ons gaven sinds de spectaculaire stijging van de stookolieprijzen (zie de tabel!), waren weinig realistisch voor mensen die 20 tot 25 jaar geleden een huis gebouwd of gekocht hebben en die toen kozen voor een centrale verwarming. Plus Magazine ging daarom op zoek naar haalbare alternatieven voor een minder dure winter.

Zet de thermostaat 1° lager

Staat uw thermostaat overdag op 21° of 22 °C, probeer het dan eens met 20 °C (16° ’s nachts) en trek misschien een trui aan. Meestal zult u niet veel comfort moeten inboeten. Die ene graad minder kan echter een mooie besparing opleveren, zegt energiedeskundige Guy Vekemans van de VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). “In een normale woning bespaart u ongeveer 7 % op uw verwarmingskosten wanneer u de thermostaat één graad lager zet.”

Isoleer het dak

Investeren in nieuwe ramen met superisolerend glas en spouwisolatie? Het zijn niet altijd haalbare oplossingen in bestaande woningen. Een hellend dak isoleren is dat wel. Het vraagt geen verbouwingen en de kost blijft relatief beperkt. De bespaarde energie betaalt u de investering terug.

Als u in Antwerpen of Mortsel woont, kunt u nu zelfs, dankzij thermografische luchtfoto’s, op het internet zien of uw dak goed of slecht geïsoleerd is. Surf daarvoor naar http://milieu.antwerpen.be, klik op ‘Energie’ en ‘Thermo-grafische kaarten’. Volg de instructies tot u uw straat hebt gevonden. Zoom in op uw dak: hoe donkerder de kleur, hoe beter de isolatie.

Denk aan aardgas

Centrale verwarmingsinstallaties met warmwatercirculatie kunnen zowel op stookolie als aardgas werken. De aardgasprijs is weliswaar ook gestegen maar lang niet zo sterk als de stookolieprijs. Overschakelen op aardgas vormt een optie als twee voorwaarden vervuld zijn: er ligt aardgas in uw straat en uw bestaande stookolieketel is aan vervanging toe.

Een nieuwe ketel

Hebt u nog een oude stookolieketel (twintig jaar of ouder), dan moet u beslist denken aan een nieuwe ketel met een veel beter rendement. Guy Vekemans: “De meeste oude ketels moeten het water op een constante temperatuur houden. Ze zijn slecht geïsoleerd en verliezen veel warmte aan hun omgeving en via hun rookgassen. In de nieuwe ketels met hoog rendement is dat niet meer het geval. Daarin bestaan twee hoofdtypes, zowel voor stookolie als voor aardgas. De ketels met glijdende temperaturen vormen het beste alternatief voor klassieke radiators. Ze bieden gemakkelijk 30 % rendementswinst. De condenserende ketels zijn ideaal voor vloerverwarming of lagetemperatuurradiators. Hier kan het rendement nog 10 % hoger liggen dan bij niet-condenserende toestellen.”

Onze energiespecialist heeft nog besparingstips: “Isoleer uw woning eerst voor u aan een nieuwe ketel begint. Laat daarna door uw installateur berekenen wat de energiebehoefte van uw woning is geworden. Zo vermijdt u de aankoop van een ketel met een te hoog vermogen. Een interessante mogelijkheid is ook ervoor te zorgen dat uw nieuwe ketel een zogenaamde modulerende brander heeft. Die past het vermogen aan naargelang u warm water of de verwarming nodig hebt.”

Waarom geen hout?

Een goede houtkachel kan makkelijk twee ineenlopende kamers verwarmen. Is zo’n houtkachel dan geschikt als hoofdverwarming? Ja, op drie voorwaarden: u kunt heel goedkoop aan veel en vooral droog hout geraken, u ziet er niet tegen op om de kachel twee keer per uur bij te vullen en u laat uw schoorsteen twee keer per jaar vegen.

Als u inderdaad over veel en droog hout beschikt, valt nog een andere optie te overwegen. Er bestaan houtgestookte hoogrendementsketels voor centrale verwarming (bijvoorbeeld van bekende merken zoals Buderus, Fröling...), die u maar twee tot drie keer per 24 uur moet vullen. Prijs incl. btw: ong. euro 1600. Het nieuwste snufje zijn volautomatische cv-ketels die niet op stukken maar op versnipperd hout (‘pellets’) werken. Met een schroef voeren ze zelf de nodige pellets aan vanuit een voorraadruimte (automatische lading). Helaas zijn deze nieuwe ketels nog peperduur (ong. euro 9800).

Steenkool: liever niet

Terugkeren naar kolenkachels? ôDe huidige toepassing van heel wat kolenkachels is ver van ideaal”, zegt Guy Vekemans. “Het risico op CO-vergiftiging is reëel. Een slechte rookgasafvoer, onvoldoende luchttoevoer en slechte afstelling zorgen voor onveilige situaties Vooral de oudere modellen stoten veel CO, zwavel en roet uit. Steenkool heeft ook een lagere energie-efficiëntie in vergelijking met de andere brandstoffen.”

Warm water met een geiser of een zonneboiler

Dient uw cv-ketel ook voor de productie van warm water in huis? Weet dan dat dit in de tussenseizoenen vaak een groter aandeel in uw stookkosten heeft dan de eigenlijke verwarming. Moderne combi-ketels leveren duidelijk betere prestaties dan de oude toestellen met aparte voorraad. Guy Vekemans: “Als u nog een oude cv-ketel hebt die zich ver (bijvoorbeeld meer dan 8 meter) van de badkamer bevindt, dan zult u vaak geld besparen met een apart toestel voor het sanitair water dicht bij de plaats van gebruik. Hebt u een dakhelling op het zuiden, dan kunt u overwegen een zonneboiler te plaatsen. Er worden nu interessante premies gegeven bij plaatsing van die panelen (zie verder). Uw warm water zal u de helft minder kosten.”

Op deze manier kunt u de installatie op tien jaar terugwinnen. De stookolie hebt u dan alleen nog nodig voor de verwarming.

Vergeet de premies niet

De federale overheid biedt fiscale stimulansen. Bij nieuwbouw of renovatie kunt u telkens een percentage van bepaalde investeringen aftrekken van uw personenbelasting: superisolerende beglazing (40 %), dakisolatie (40 %), een nieuwe lagetemperatuurketel (nu 15 %, vanaf het aanslagjaar 2006 wordt dat 40 %), een zonneboiler (nu 15 %, 40 % vanaf het aanslagjaar 2006), foto-voltaische zonnepanelen (nu 15 %, 40 % vanaf het aanslagjaar 2006), thermostatische kranen (40 %), een kamerthermostaat met tijdinschakeling (40 %) en een energie-audit van uw woning (40 %). Uw totale ‘energie-aftrek’ mag niet meer bedragen dan euro 610, maar u mag dit wel combineren met de hieronder genoemde premies.

l Het Vlaams Gewest biedt een premie voor foto-voltaïsche zonnepanelen (tot 50 %). Helaas was het budget dat hiervoor beschikbaar was voor 2004 al in september uitgeput... Info: tel. 0800302 01 en www.energiesparen.be

l Het Brussels Gewest geeft premies voor dakisolatie en een zonneboiler. Info: tel. 02 512 86 19 en www.ibgebim.be

l In het Waals Gewest zijn er premies voor onder meer de plaatsing van dakisolatie, dubbele beglazing, thermostatische kranen, een kamerthermostaat en de installatie van energiezuinige verwarming. Info: www.energie.wallonie.be en

tel. 078 15 15 40.

l Informeer ook eens bij uw gemeentebestuur en bij de netbeheerder van uw elektriciteit of aardgas. Een aantal gemeenten voorziet namelijk financiële steun voor de plaatsing van foto-voltaïsche zonnepanelen (bovenop de eventuele premie die u kunt krijgen van het gewest). Vele netbeheerders bieden dan nog eens een extra premie als u superisolerende beglazing, dakisolatie en/of een condenserende ketel op aardgas installeert, sommige zelfs voor de plaatsing van thermostatische kranen. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content