Zo smaakt de zomer !

Buiten eten op warme dagen? Met deze extra-smakelijke variaties op koude klassiekers verfrist u álle zintuigen. Vakantie op het bord zonder dat u veel tijd in de keuken hoeft door te brengen!

Mangosoepje met muskaatwijn en basilicum

Ingrediënten voor 2 personen:

l 1 mango l 1 limoen l 2 eetlepels basilicumblaadjes l 1,5 dl muskaatwijn l 2 viooltjes l 2 aardbeien.

Schil de mango en snijd het vruchtvlees in stukjes. Pers de limoen uit.

Doe het vruchtvlees, het limoensap, de basilicumblaadjes en de muskaatwijn in een mixkom en mix alles tot een dikke soep. Zet ze in de koelkast tot ze ijskoud is.

Serveer de soep in coupes (desgewenst met wat ijsblokjes of ijsschilfers). Garneer ze met een viooltje, plakjes aardbei en basilicum.

Nog méér zomer!

l De ideale wijn voor dit heerlijke dessertsoepje is een Italiaanse moscato, maar ook elke andere muskaatwijn (bijvoorbeeld Muscat de Beaumes-de-Venise) kan dienst doen.

l Even lekker: vervang de mango door verse perziken, abrikozen of kiwi’s.

Mexicaanse gazpacho

Ingrediënten voor 2 personen: l 4 grote vleestomaten l 1 rode paprika l 1 ui l 2 gepelde teentjesknoflook l 2,5 dl kippenbouillon l 2 eetlepels olijfolie l peper l zout l 1 eetlepel gehakte peterselie l 5 druppels tabasco l 2 taco’s l een stukje komkommer.

Pel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder alle pitjes. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten van de paprika. Snijd het vruchtvlees van de paprika en de gepelde ui in stukjes.

Doe alle groenten met de teentjes knoflook in een mixerkom. Mix alles fijn (gebruik het hakhulpstuk). Voeg de kippenbouillon en de olijfolie toe en blijf mixen tot u een gladde soep hebt verkregen. Giet de soep door een puntzeef en laat ze afkoelen.

Breng de soep net vóór het opdienen op smaak met peper, zout, gehakte peterselie en tabasco. Leg enkele ijsblokjes in een hoog glas en giet de soep erover. Versier met blokjes komkommer en een taco.

Nog méér zomer!

l Deze koude soep wordt een volle maaltijd als u er net vóór het opdienen reepjes rauwe ham, blokjes kip of stukjes gekookte vis onder roert.

l Wilt u de smaak nog scherper, gebruik dan een chilipepertje in plaats van de ui.

Pastasalade met groene asperges, fetakaas en pestosaus

Ingrediënten voor 2 personen: l 180 g brede lintpasta (papardelle) l 2 eetlepels olijfolie l 8 groene asperges l 120 g fetakaas (in blokjes) l zout.

Voor de pestosaus: l 1 bosje vers basilicum l 2 teentjes knoflook l 1 eetlepel pijnboompitten l 50 g geraspte Parmezaanse kaas l 50 g geraspte pecorinokaas l olijfolie l zout.

Laat de pasta 6 min koken in gezouten water. Giet af in een vergiet, houdt dit even onder de koudwaterkraan en laat uitlekken. Meng de olijfolie onder de pasta, laat afkoelen.

Schil de onderste helft van de groene asperges. Kook ze niet langer dan 8 minuten in gezouten water. Laat ze uitlekken onder de koudwaterkraan, dep ze droog, snijd ze in grote stukken en laat ze afkoelen.

Maak de pestosaus net vóór het opdienen: mix de basilicumblaadjes, het in stukjes gesneden knoflook, de pijnboompitten en wat zout tot een pasta. Voeg de twee kaassoorten toe en mix (of stamp) ze onder het mengsel. Voeg nu beetje bij beetje olijfolie toe en blijf mixen (of stampen) tot u een smeuïge saus hebt verkregen.

Meng de pasta met de asperges, de fetakaas en 4 tot 6 eetlepels pestosaus. Verdeel over borden, versier met bladpeterselie of bieslook en geef de rest van de saus er apart bij.

Nog méér zomer!

l In de plaats van groene asperges kunt u doperwtjes (kort geblancheerd), verse spinazie (rauw, in stukjes gesneden) of lente-uitjes (mét loof) gebruiken voor hetzelfde groene effect.

l Voor salades kunt u nog andere pastavormen gebruiken: vlindertjes (farfalle), tagliatelle (groene!) of spiraaltjes (fusilli).

Pittige tomaat met garnalen

Ingrediënten voor 2 personen: l 4 stevige vleestomaten l 200 g Noordzeegarnalen l 1/2 kropsla l 3 eetlepels stevige mayonaise l 1 mespuntje zeevruchten- of visfond (in poedervorm) l 1 mespuntje chilipoeder l zout l gehakte peterselie.

Hol de tomaten voorzichtig uit met een lepeltje. Bestrooi de binnenkant met zout en laat de tomaten omgekeerd 30 minuten uitlekken op een rooster. Dep vervolgens de binnenkant zo droog mogelijk met keukenpapier.

Pel eventueel de garnalen. Laat de zeevruchten- of visfond oplossen in een eetlepel warm water. Meng de mayonaise met de fond en het chilipoeder.

Net vóór het opdienen mengt u de helft van de garnalen met de mayonaise en vult u elke tomaat met dit mengsel op. Schik de gevulde tomaten op een bedje van kropsla en versier met de rest van de garnalen en gehakte peterselie.

Nog méér zomer!

l In de plaats van garnalen kunt u scampi, stukjes krabvlees of tonijn gebruiken

l Dezelfde vulling kan dienen voor het opvullen van paprika’s (eerst kort blancheren), uitgeholde stukken komkommer, witloofblaadjes, halve meloenen of halve perziken. n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content