© ISTOCK

Zo reinig je de ogen van je kat

Kattenogen zijn gevoelig en erg kostbaar, het is dus belangrijk om ze goed te verzorgen. Een gezond oog is helder, glanzend, vochtig, perfect transparant en de oogleden die het oog moeten beschermen staan mooi open. Katten met gezonde ogen hebben meestal weinig of geen last van tranende ogen. Soms verliezen ze wat helder traanvocht. Maar sommige kattenrassen met een afgeplat gezicht (perzen en exotische katten) hebben door hun fysionomie daar wel vaak mee te kampen.

Dit heb je nodig om de ogen van je kat schoon te maken: fysiologisch serum (of een speciale oogvloeistof), een zachte en goed absorberende zakdoek, geduld en... je kat, natuurlijk. En vooral dat laatste blijkt lastig. Zet het dier op tafel of op je knieën, die je beschermt met een handdoek. Neem het flesje met vloeistof in de juiste hand, naargelang je rechts- of linkshandig bent, en richt met je andere hand het hoofd van je kat op. Trek vervolgens met de pink van de hand waarmee je het flesje fysiologisch serum vasthoudt het onderste ooglid naar beneden en laat voorzichtig een druppeltje serum in het oog vallen. Veeg daarna de binnenste ooghoek droog en ga op dezelfde manier te werk voor het andere oog. Als je kat zich verzet, vraag dan aan iemand om je te helpen.

SÉBASTIEN DELGOFFE, VEEARTS
SÉBASTIEN DELGOFFE, VEEARTS© GUY PUTTEMANS

Is het traanvocht geel, groen of bloederig, dan heeft je kat wellicht een oogprobleem. In dat geval ga je best met je huisdier naar de dierenarts, die het oog zal onderzoeken en je een behandeling zal meegeven. Of die je indien nodig zal doorverwijzen naar een collegadierenarts gespecialiseerd in oogheelkunde. De waaier van oogaandoeningen is erg breed en als het probleem niet wordt aangepakt, kunnen de gevolgen ernstig zijn. Je laat je kat dus maar beter op zo jong mogelijke leeftijd wennen aan een goede oogverzorging! Beschouw het als een onderdeel van haar opvoeding. Als aanmoediging kan je haar na afloop belonen met haar favoriete snoepje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content