Zo print u goed en goedkoop!

Hebt u het plezier van de digitale fotografie ontdekt? Fantastisch! Maar is uw foto’s zelf afdrukken beter dan prints te bestellen? Met welke printer? Met welke programma’s? En hoe zit dat met de gsm?

Digitaal fotograferen is makkelijk, praktisch en goedkoop. Maar nadat u uw vakantie- herinneringen op de gevoelige chip hebt vastgelegd, wilt u ze natuurlijk ook afdrukken om ze aan familie en vrienden te tonen... en dan hoort u de kassa’s rinkelen! Tenminste, als u niet weet waar u een perfecte kwaliteit vindt tegen een eerlijke prijs.

Inkjetprinters

De inkjet is niet alleen de meest verspreide maar ook de oudste technologie. De beroemde Deskjet van HP heeft onlangs zijn twintigste verjaardag gevierd. Het procedé spuit duizenden minuscule inktdruppeltjes (tot 1 picoliter) op het papier, voor een maximale dichtheid en – door kleuren op elkaar aan te brengen – het grootst mogelijke kleurenpalet. De instapmodellen zijn aantrekkelijk geprijsd (ze kosten soms minder dan euro70), maar om kleurenfoto’s af te drukken hebt u minstens vier inktpatronen nodig, namelijk zwart en de drie basiskleuren: blauw (cyaan), rood (magenta) en geel. De kleine draagbare kleurenprinters zijn een uitzondering op die regel, want ze hebben vaak genoeg aan drie patronen.

Wie afdrukken van betere kwaliteit wil, kiest een speciale fotoprinter die met zes kleuren werkt: drie pigment-inkten en drie inkten met kleurstof. Ook hier komt er nog een patroon zwarte inkt bij. Het aantal inktpatronen heeft natuurlijk een invloed op de prijs. Sommige modellen gebruiken tot 9 verschillende inkten.

Wie graag in zwart-wit fotografeert, kiest dan weer beter inkten in grijstinten die speciaal voor monochroom afdrukken ontwikkeld zijn. Canon en Hewlett Packard hebben ze in hun assortiment.

Een of meer patronen

Er wordt eindeloos gedebatteerd over wat nu de voordeligste oplossing voor de inktpatronen is: afzonderlijke patronen (een per kleur) of cassettes met de drie kleuren. Het nadeel van de cassettes is dat u alles moet weggooien van zodra een van de kleuren op is. Als u – om maar iets te noemen – dolgraag... bananen fotografeert, kiest u beter aparte patronen zodat u het blauw en het rood kunt blijven gebruiken als het geel voor de zoveelste keer op is. Wat is dan het voordeel van driekleurige cassettes? Ze hebben vaak een ingebouwde printkop, zodat u bij elke nieuwe cassette eigenlijk een nieuwe printer krijgt. Bij de afzonderlijke patronen is dat niet (altijd) het geval. Maar de twee procedés hebben hun kampioenen. Zo kiest Epson al sinds lang voor afzonderlijke patronen, HP biedt beide systemen aan.

Nieuwe Deskjet

20 jaar na de eerste Deskjet verschijnen de nieuwe HP D2500 en Multifonction F4200 op de markt. Ondanks hun lage prijs maken ze prima afdrukken op 10 x 15 cm, compleet met automatische rode-ogencorrectie. U krijgt bovendien

toegang tot online albums op Snapfish, waar u ook afdrukken tegen euro0,09 per stuk kunt bestellen die in theorie na 3 tot 4 dagen geleverd worden.

Sublimatieprinters

De zogenaamde thermische sublimatietechniek, een soort van Ufo in de printerwereld, is verwant aan de zilverdruk die de professionele fotolaboratoria gebruiken. Anders dan bij de inkjettechnologie kun je hier geen afzon- derlijke puntjes onderscheiden, zelfs niet bij een heel lage resolutie van 300 x 300 dpi. Het geheim is het gebruik van vaste inkt. In de praktijk: verscheidene rijen metalen naalden verwarmen een lint met droge inkt dat zich tussen de printkop en het papier bevindt. Het printen gebeurt in vier gangen: drie voor de kleuren en een voor een be-schermlaag.

Wat u zelf doet, doet u... duurder

Een geheim is het niet: de printerfabrikanten maken hun grootste winst op de verkoop van inkt. En al zijn de prijzen voorzichtig aan het dalen en brengen zogenaamde alternatieve fabrikanten compatibele inktpatronen op de markt (en oplichters een aantal verdacht goedkope patronen die uw printer beschadigen), toch is thuis foto’s afdrukken echt niet de voordeligste oplossing.

De prijs van een kleurenafdruk van 10 x 15 cm kan weliswaar tot euro0,25 dalen, maar dan moet u wel een set met 140 vellen van 10 x 15 cm én de bijbehorende inkt kopen. Bovendien moet u rekening houden met de afschrijving van de printer. De prijs van uw eigen afdrukken is min of meer vergelijkbaar met die van klassieke afdrukken van voor het internet er was. Op het web kunt u echter al afdrukken bestellen vanaf euro 0,08 terwijl een complete gepersonaliseerde kalender amper euro 12 kost. De ontwikkelsites bieden bovendien vaak gratis webruimte aan om uw foto’s online te publiceren. Uiteraard in de hoop dat u vaste klant bij hen wordt.

Is de meerprijs het plezier waard?

Is de kwaliteit van een goede fotoprinter vergelijkbaar met die van een fotolaboratorium? Met het blote oog is het verschil nauwelijks te merken. Alleen met een dradenteller (een drukkersvergrootglas) kun je de kleurenpuntjes van een inkjetprinter onderscheiden. Maar eigenlijk zijn de thuisprinters niet bedoeld om met de veel goedkopere laboratoria te concurreren. Hun troef is dat ze u onmiddellijk een afdruk geven, terwijl u bij een lab minstens 24 uur moet wachten. Bovendien kunt u een kleine 10×15 cm fotoprinter overal meenemen. Aan u om te beslissen of de mogelijkheid om iemand een afdruk te geven van een foto die u enkele minuten voordien gemaakt hebt, een pleziertje is dat de meerprijs rechtvaardigt.

Mobiele printers

Dankzij zijn compacte design en de inklapbare handgreep, is de Selphy ES2 van Canon (euro209) een ideale reisgezel. Printen kan rechtstreeks van een PictBridge-compatibel fotoapparaat, van een geheugenkaart of van een gsm.

De PM 260 van Epson van zijn kant (euro177 – batterij als optie) kan de meeste flashgeheugens lezen, van XD Picture Card tot het populaire SD-formaat. Als u een set voor 150 prints koopt (inkt en papier) kost een afdruk euro0,25.

Het vergelijkbare HP Photosmart A826 Home Photo Centre weegt minder dan drie kilo. De printer onderscheidt zich met een aanraakscherm van 17,7 cm, waarmee u perfect afdrukt op de formaten 10 x 15 en 13 x 18 cm. Hij gaat ook prat op zijn origineel ontwerp en een papierlade voor 100 vellen. Dit alles in ruil voor euro199 .

Foto’s bewerken: welke software?

Paint Shop Pro, Photoshop, Elements... De bekende programma’s zijn weliswaar heel volledig maar ook ingewikkeld en vaak heel duur. En dat geldt zeker voor beginners. Op het net vindt u echter een heleboel alternatieven, die meestal gratis zijn op de koop toe. Dit is onze keuze.

Picasa Misschien minder volledig dan Gimp (zie verder), maar u kunt er toch de essentiële retouches mee aanbrengen: rode ogen, kleur- en contrastverbetering, bijsnijden, filtereffecten... De grootste troef van deze software is echter het online publiceren van foto’s, vandaar dat hij onlangs door Google is opgekocht. Deze gratis Photoshop is op de eerste plaats een online platform waar u foto’s met andere mensen kunt delen. Elke account op Picasa krijgt 1 Gb gratis opslagruimte. Zoekt u foto’s van uw favoriete strand? Tik bijvoorbeeld Koksijde en u krijgt alle foto’s met dat trefwoord te zien. Picase beheert ook digitale albums waarin u al uw opnamen kunt verzamelen en indelen.

http://picasa.google.nl/download/ index.html

Flickr Deze vedette van de online- fotografie is eigendom van Yahoo, de gezworven vijand van Google. Net als bij de concurrentie kunt u uw foto’s makkelijk publiceren en er een naam of trefwoorden aan toevoegen, zodat andere mensen ze kunnen opzoeken. U kunt ook uw eigen tag toevoegen aan het werk van andere leden van Flickr, zodat u de foto’s later spelenderwijs terugvindt. Net als Picasa geeft Flickr u de mogelijkheid om aan foto’s een bij-schrift toe te voegen. Nadat u maximaal drie albums met uw vakantiekiekjes gevuld hebt, zal de site u echter vragen om naar de betaalde versie over te stappen, die ongeveer 25$ per jaar kost.

http://www.flickr.com

GIMP (GNU Image Manipulation Program) is gratis retouche- en bewerkingssoftware van hoog niveau. Het programma heeft meer mogelijkheden dan Picasa maar is wel ingewikkelder in het gebruik. GIMP kunt u downloaden op http://www.gimp.org/downloads waar u de keuze hebt tussen een Nederlandstalige en een Franstalige site.

Windows Live Photo Gallery is een concurrent van de webfunctie van Picasa. U kunt de software gratis downloaden en gebruiken om uw foto’s en video’s te organiseren en met anderen te delen.

http://get.live.com/nl-bephotogallery/overview

Als u op deze sites uw gading niet vindt, zijn er nog andere, minder bekende (maar even gratisse) oplossingen:

Snapfire (www.snapfire.com)

Irfanview (www.irfanview.com)

StudioLine Photo Basic (www.studioline.biz/EN)

FastStone MaxView (www.faststone.org)

Paint. Net (http://fileforum.betanews.com)

Afdrukken op afstand: de voordeligste sites

Een volledige lijst opstellen van de laboratoria die uw foto’s kunnen afdrukken, is onbegonnen werk. De volgende ontwikkelsites zijn echter representatief voor de markt. Ze concurreren op verschillende fronten met elkaar: de kwaliteit (papiersoort), de prijs, de snelheid en de variatie van het diensten-aanbod.

http://be.foto.com/nl/default.asp

Afdrukken vanaf euro0,08 die na 2 tot 3 dagen worden bezorgd. De verzendingskosten beginnen vanaf euro1,98. Afdrukken op Kodak-papier. Deze site staat bekend voor zijn snelheid.

http://www3.snapfish.be

Op deze site van HP bestelt u afdrukken voor euro0,09 per stuk. U krijgt 30 prints gratis.

http://www.hypercarrefour.be/Photo-01.cfm?lang=NL

U betaalt in principe euro0,10 maar dat tarief geldt pas vanaf 100 foto’s. Voor kleinere hoeveelheden moet u euro0,13 rekenen. De verzending kost euro1,79 maar u kunt de afdrukken ook in de supermarkt afhalen als u dat beter uitkomt. Carrefour heeft bovendien een grote keuze van gadgets, van de klassieke kalenders tot pluche beertjes en muismatjes, die u met uw foto’s kunt laten bedrukken.

http://www.mypix.com/tirage-photo-numerique/3-nlnl-onglet.html

Mypix.com legt de nadruk op de prijzen per stuk. U hoeft dus geen enorme hoeveelheden te bestellen maar de prijzen zijn wel wat hoger dan bij sommige concurrenten: euro0,16. U krijgt ze 24 uur na de bestelling thuis. U kunt ook een vooraf betaald forfait kiezen, bijvoorbeeld 200 afdrukken in twee beurten (twee afdrukreeksen en twee verzendingen) voor euro41, wat neerkomt op euro0,125 per print.

HD-camera’s

High Definition heeft onze televisietoestellen en de digitale videocamera’s al veroverd en verschijnt nu ook bij de fototoestellen, zodat de afbeeldingen perfect op HD-televisietoestellen van 16/9 kunnen worden weergegeven. Kodak presenteert twee compacte toe-stellen, de Easyshare M763 en de M863, met respectievelijk 7,2 en 8,2 megapixel resolutie en een 3x digitale zoom. (Prijs: euro139 en euro129).

In dezelfde categorie, maar zonder HD, heeft Samsung een compacte NV-4 van 8 MP met optische 3x-zoom en multimediafuncties, zodat u mp3-bestanden kunt beluisteren, films bekijken en teksten lezen. De gevoeligheid gaat tot 3200 iso. Een super-macrofunctie brengt u tot op 1 cm van uw onderwerp (euro239). De resolutie is nog hoger bij de Samsung L-210, die met zijn sensor van 10 MP video in SVGA kan filmen (euro199).

Bij de duurdere gsm’s zijn ook autofocus en optische zoom geen uitzonderingen meer. Sommige waarnemers voorspellen dat de eenvoudige digitale camera’s snel verdrongen zullen worden door multimediagadgets.

De oogst van het 3GSM Congress

De eerste van het twintigtal nieuwe gsm’s dat Samsung op het 3GSM Con-gress in Barcelona voorstelde, zijn op weg naar de winkels. Kijk maar naar het G400-gamma, met een dubbel scherm, een waaier van interfaces die u kunt aanpassen, een intern TFT LCD-scherm van 2,22″ en een extern scherm van hetzelfde formaat. Origineler: een FM-radio en vooral een 5 megapixelcamera met automatische gezichtsdetectie en beeldstabilisatie. De G400 wordt tegen juni verwacht. (euro439). n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content