Zo kiest u het beste antivirusprogramma

Met het einde van het jaar in aantocht brengen alle ontwikkelaars van beveiligingssoftware een nieuwe versie van hun antivirusprogramma uit. Zijn ze allemaal even goed? Waarop kunt u zich baseren om te kiezen?

Jean-Claude Verset

Eén ding staat vast: sinds de opkomst van het web is een virusbescherming geen keuze meer maar een noodzaak. Uit een recente wereldwijde peiling blijkt dat 2/3de van de internetgebruikers ooit het slachtoffer geweest is van cybercriminaliteit. België lijkt in die context een buitenbeentje, want 90% van onze landgenoten zegt zich online “heel veilig” te voelen. Op wereldvlak is dat maar 60%. En het ergste is dat 8% van de Belgen geen enkel antivirusprogramma gebruikt! Nochtans is er, naast de commerciële programma’s van niet minder dan 18 ontwikkelaars, ook een rijk aanbod van gratis antivirussoftware!

Antivirusprogramma of beveiligingspakket?

We moeten een onderscheid maken tussen een antivirusprogramma in de echte betekenis van het woord – dat beperkt zich tot de bescherming van de computer – en een pakket met een hele reeks beveiligingstools. De bescherming tegen virussen wordt dan aangevuld met antispyware, antispam, oudercontrole en een firewall.

Alle softwarehuizen bieden de twee alternatieven aan. De prijzen van de betalende programma’s gaan van 40 euro (antivirus) tot 70 euro (compleet pakket met alles erop en eraan).

Hoe verschillen de producten van elkaar?

Voor u een leverancier kiest, moet u nagaan of zijn software uw webbrowser ondersteunt (Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome, Safari). Controleer dat zeker als u een gratis oplossing zoekt.

De antivirussoftware van vroeger kon de computer flink vertragen. De moderne versies beïnvloeden de prestaties van de processor echter nauwelijks en pauzeren zelfs wanneer de pc al zijn vermogen nodig heeft om een zware toepassing uit te voeren. De gratis versies zijn meestal wel wat trager dan de betalende.

Extraatjes...

Oudercontrole. Als u (klein)kinderen hebt, kan oudercontrole een voordeel zijn. De software controleert het gebruik van de pc en het web door het jonge volkje. U kunt beletten dat ze bepaalde sites bezoeken en de computertijd beperken.

Online back-up. De mogelijkheid om essentiële gegevens op het internet te bewaren is klassiek geworden. Echt onmisbaar is die optie nochtans niet, want ze is beperkt tot 5 GB.

Twee of drie licenties De meeste grote namen van de beveiliging, onder druk gezet door de kleine softwarehuizen, bieden 2 of 3 licenties voor de prijs van één aan (controleer het op de verpakking). Op die manier kunt u thuis verscheidene computers beschermen met één pakket.

12 of 24 maanden?

De heftige concurrentie tussen de ontwikkelaars is goed nieuws voor de consument. De basisprijs van een licentie geldt voor 12 maanden, regelmatige updates inbegrepen. Soms breidt een speciale aanbieding de bescherming uit tot 24 maanden. Een nieuwkomer in België, E-Scan biedt standaard een abonnement van twee jaar aan. De nieuwste versie van Bitdefender doet dat ook.

Mobiel antivirus. Malware valt ook smartphones en iPads met een internetverbinding aan en mobiele virusbescherming is bijna nooit in de suites voor de pc inbegrepen. U moet ze dus afzonderlijk kopen, wat u 25 euro kost.

Gaming mode. Speelt u graag spelletjes, moet u controleren of uw antivirussoftware een gaming mode heeft, zodat hij uw computer niet vertraagt.

Gebruikersnamen en wachtwoorden onthouden. Handig als u veel verschillende gebruikersnamen en wachtwoorden gebruikt. Het anti-virusprogramma zet ze om in een code en bewaart ze in uw plaats. U hoeft slechts één wachtwoord te onthouden om alle andere te kunnen gebruiken.

Gratis software?

Gratis antivirusprogramma’s blijven populair. Soms betreft het software of onlinediensten die de uitgevers van commerciële programma’s aanbieden om klanten te lokken. Meestal krijgt u alleen het antivirusprogramma gratis en moet u er zelf antispyware, antispam en software voor oudercontrole aan toevoegen. Die vindt u ook allemaal gratis op het net, maar een en ander maakt de interface complexer en vraagt een beetje werk. Bovendien hoeft u niet op een fatsoenlijke ondersteuning te rekenen en zijn de updates minder frequent. Alles heeft zijn prijs!

Voorbeelden van gratis antivirusprogramma’s zijn: Avast Home Edition (Alwil), Antivir Personal (Avira), AVG Anti-Virus en Microsoft Security Essentials.

De toekomst zit ‘in the cloud’

De belangrijkste evolutie van de informaticabeveiliging is de trend om de vaste schijf van de pc te verlaten en rechtstreeks op het internet (in the cloud) te werken. De softwareontwikkelaars gebruiken deze aanpak om aanvallen af te weren voor ze de thuiscomputers kunnen bereiken. Al uw internetverkeer wordt dan door servers op een afstand gefilterd.

In de toekomst zal malware dan ook niet langer op het niveau van de pc onderschept worden, maar op informaticasystemen op afstand, die het verkeer netjes schoonmaken voor ze het doorsturen naar uw pc. Het Spaanse Panda was een van de eerste softwarehuizen die deze techniek lanceerden, snel gevolgd door Norton (Symantec) en zowat de helft van de beveiligers. Ook Trend Micro brengt oplossingen op de markt die grotendeels in the cloud hun werk doen.

Op langere termijn zal 95% van de beveiliging op het web plaatsvinden en slechts 5% op onze computer. In de toekomst zullen we als consumenten dus een online beveiligingsabonnement kopen in plaats van een doos met een dvd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content