Zo houden we het veilig!

Pieterjan Van Leemputten heeft zich als internetjournalist bij www.ZDNet.be toegelegd op Facebook. Hij beantwoordt onze praktische vragen, ook over veiligheids- en privacykwesties.

Hoe begin ik veilig aan Facebook?

U maakt een account aan en vult alle gegevens in die u wilt invullen. Die kunt u meteen beveiligen via de privacyinstellingen. Daar kunt u aanklikken door wie uw status (dat is het balkje waarin u intikt wat u aan het doen bent), foto’s, berichten, contactgegevens enzovoort mogen bekeken worden. U kunt kiezen tussen Ieder-een, Vrienden van vrienden, Alleen vrienden en Aanpassen. Als u Aanpassen aanklikt, kunt u een voor een de personen aanduiden van wie u wilt dat ze bepaalde gegevens zien. Dat is vrij omslachtig maar Facebook heeft beloofd dat het in de nabije toekomst eenvoudiger wordt. Als u mensen aanvaard hebt die u niet voor 100% vertrouwt, kunt u de informatie naar hen toe via Aanpassen beperken. Overweeg in ieder geval heel zorgvuldig wat u publiek wilt maken.

Hoe weet ik of ik iemand als vriend moet aanvaarden of niet?

Denk rustig na vooraleer u beslist. Als u niet op het verzoek ingaat, wordt dat niet meegedeeld aan de aanvrager. Verder kunt u zelf mensen toevoegen met wie u graag in contact wilt blijven, door middel van een automatische vriendenzoeker, mailadressen of gewoon door namen in het zoekvenster in te tikken. Let er wel op dat u de juiste persoon toevoegt. Er zijn nogal wat mensen met dezelfde naam. U kunt aan de hand van de foto of vriendenlijst checken of het om de door u bedoelde persoon gaat. Of stuur eerst een verkennend berichtje. Let ook op met bekende personen: er zijn grappenmakers actief die valse accounts aanmaken en zich zo voor bekende mensen laten doorgaan.

Ik heb iets aangeklikt en nu vraagt de computer mijn toestemming om mijn gegevens te gebruiken. Wat kan ik doen?

Op Facebook circuleren een hoop gratis toepassingen van andere bedrijven. Die verdienen eraan door er reclame bij te plaatsen of ze zijn uit op informatie en vragen om uw gegevens te mogen gebruiken. Dat klinkt gevaarlijker dan het is, al kunt u het sturen van spam of virussen nooit helemaal uitsluiten. Als u niet zeker bent, kunt u weigeren uw gegevens te gebruiken.

Hoe vermijd ik dat zomaar iedereen mijn foto’s kan zien?

U kunt ze beschermen met dezelfde privacy-instellingen als uw andere gegevens. Hebt u foto’s die u wel aan uw familie of vrienden, maar bijvoorbeeld niet aan uw collega’s wilt laten zien, dan klikt u het album open, gaat u onderaan naar Albuminformatie bewerken en klikt u bij de Privacymogelijkheden op Aangepast en dan op Bewerken. U kunt dan instellen voor welke personen of groepen u de foto’s niet beschikbaar stelt.

Ik lees geregeld dat Facebook foto’s verwijdert. Dus bekijken ze die daar?

Nee, Facebook grijpt pas in als Facebookgebruikers aanstootgevende foto’s rapporteren. Dat gaat makkelijk: als u foto’s van anderen aanklikt, ziet u daaronder de mogelijkheid Deze foto rapporteren staan. Als u uw Facebookpagina echter enkel deelt met mensen met ongeveer dezelfde opvattingen als u en u houdt een beetje rekening met de doorsnee goede smaak, dan hoeft u niets te vrezen.

Is Facebook gevaarlijk voor mensen die niet zo onderlegd zijn op het vlak van computers?

Niet voor wie zijn gezond verstand gebruikt. Alle alarmerende krantenberichten over dingen die foutlopen, komen altijd op hetzelfde neer: mensen die hun instellingen niet goed beheren. Wie foto’s op het internet zet en instelt dat ze ook door vrienden van vrienden kunnen bekeken worden, moet beseffen dat die foto’s zichtbaar zijn voor een veelvoud van mensen, want elke vriend heeft op zijn beurt tientallen tot honderden vrienden. Hetzelfde geldt voor statusberichten: het is niet slim uw adres publiek te maken en ook nog eens te laten weten dat u met vakantie vertrekt... Of uw mening over de kapriolen van uw baas online te zetten, als u weet dat er collega’s meelezen. Houd er gewoon uw hoofd bij!

De advertenties die op mijn Facebookpagina verschijnen, houden meestal verband met waar ik over schrijf. Dus leest iemand mijn teksten...

Alleen computers lezen mee, dat is op Facebook niet anders dan bij pakweg Google of gmail. Dat komt griezelig over, maar het gaat gewoon om machines die woorden herkennen. U kunt dat ook positief bekijken: u krijgt alleen reclame die u interessant vindt, niet over artikelen of diensten die u niet interesseren.

Wat als mijn Facebookpagina gehackt wordt en mensen met slechte bedoelingen gebruik maken van mijn gegevens?

Eerst en vooral bewaren mensen meestal geen gevoelige informatie op hun Facebook. Wat u het best niet doet, is op één venster uw Facebook openzetten terwijl u op een ander venster pc-bankiert. Maar dat geldt evengoed voor andere sites: als u bankzaken via het internet regelt, zet u beter altijd de rest even uit. Verder zorgt u ervoor dat u een degelijk paswoord hebt en dat u dat geregeld wijzigt. Als er iets misgaat met de beveiliging door een fout van Facebook zelf, is het bedrijf er als de kippen bij om dat euvel te verhelpen. Want als mensen zich niet langer veilig voelen op Facebook, kan het zijn handel wel opdoeken. Overigens hebben wij het voordeel dat we in een niet-Engelstalige taalgroep zitten en daardoor altijd wat achterlopen ten opzichte van de Engelstalige. Daardoor zijn de kinderziektes er al grotendeels uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content