Zo fris als een hoentje

Nu de warme dagen aanbreken, vinden we het nog belangrijker om de hele dag fris te blijven. Maar welke deodorant kiezen we dan? En moeten we antitranspiranten echt vermijden?

Spray, stick, roller, bio of niet... De beste deodorant kiezen is echt niet zo simpel. De okselhuid is supergevoelig, zeker bij wie zich epileert of scheert. Om de deo te vinden die perfect bij u past, kunt u maar beter eerst de juiste vragen stellen én de correcte antwoorden krijgen!

Is het waar dat antitranspiranten op basis van aluminiumzouten het risico op kanker verhogen?

De enige serieuze studie die tot op heden over dit onderwerp werd gedaan heeft geen negatief effect kunnen aantonen. U mag dus gerust een deodorant gebruiken die de transpiratie verhindert door de poriën van de huid toe te stoppen en die dus de bacteriën opsluit. Bij de minste twijfel kiest u beter voor bekende merken en meer bepaald voor hun gamma voor de gevoelige huid. Bioproducten (Weleda, Lavera...) hebben een formule op basis van essentiële oliën en bevatten geen aluminiumzouten.

Welke deo bij hevige transpiratie?

Een antibacteriële formule dringt zich op, want het is de enige die alle kiemen die verantwoordelijk zijn voor een slechte geur kan vernietigen. Er bestaan zachte deo’ zoals Tolériane van La Roche-Posay en de deo roll-on van Louis Widmer. Kiest u voor een roller of stick, breng deze dan voorzichtig aan, zonder te wrijven. Dit om de okselhuid niet te beschadigen. Was uw oksels elke ochtend en avond met een zachte antibacteriële zeep uit de apotheek. Praktisch ook om tussendoor te gebruiken wanneer het erg warm is, zijn vochtige doekjes die u in uw tas kunt bewaren (Corinne van Farme, Roger&Gallet...)

Mijn okselhuid is niet meer zo zacht. Hoe kan ik dit verhelpen?

U kunt de okselhuid lichtjes scrubben met een zachte peeling voor het gelaat. Pas wel op voor ingegroeide haren (dit geldt trouwens voor alle geschoren of geëpileerde zones). Kies een slimme deodorant die kleine imperfecties wegwerkt, bijv. Pearl& Beauty van Nivea.

Mag ik deo gebruiken nadat ik mijn oksel geschoren heb?

Als het een zachte deodorant is, zonder alcohol. Om de huid perfect te drogen en transpiratie te verhinderen, kunt u ook wat talk aanbrengen. Om ervoor te zorgen dat de huid lange tijd glad blijft, gaat de deo Bille Coup Double van Bourjois er prat op dat het de haargroei vertraagt.

Hoe witte vlekken op een donker kledingstuk vermijden?

Er bestaan deodorants die onmiddellijk drogen en die geen enkel spoor nalaten, zelfs niet op een zwart T-shirt. Bijv. Bille SOS garde-robe van Bourjois, Rexona Crystal...

Welke alternatieven bestaan er?

Naast talk kunt u in de apotheek aluinsteen kopen, een 100% natuurlijke en economische deo, te verkrijgen in stick of in een spray. Na gebruik spoelt en droogt u de steen en klaar! Nog een voordeel is dat het lang meegaat. Onze grootmoeders gebruikten ook bicarbonaat, maar aluinsteen is praktischer.

Om u delicaat te parfumeren, zonder risico op bruine vlekken in de zon, schaft u zich een toiletwater zonder alcohol aan. Chanel Eau de soin vitalité et fermeté, Eau de Soin Payot (euro 37,50 voor 100 ml), Eau Energisante van Body Creator Shiseido, Eaux bienfaitrices Kenzoki of een van de producten zonder alcohol van uw geliefkoosde merk (Dior, Guerlain, Givenchy)...

Info: in apotheek of parfumerie – Acqua di Parma 02 642 26 27 – Garnier in grote en middelgrote warenhuizen – L’occitane in de winkels van het merk en www.loccitane.com

1. KenzoAmour Deo, kalmerende stick zonder alcohol maar heerlijk geparfumeerd (euro 20,95). 2. Deopril, méthode Jeanne Piaubert (euro 22,60). 3. Deo Louis Widmer, zonder alcohol en antibacterieel met Chitosan, een natuurlijk, zacht zee-extract (euro 9,80). 5. Prada, bodylotion in het Infusiongamma van Iris (euro 40,50). 4. De deodorants Narta van Garnier, een ultracompleet gamma, in roller en spray (euro 3,49/stuk). 6. Chanel Précision Body Performance (euro 62).

Virginie Draelants

Partner Content