Zo blijft u op de been !

Een snoer op de grond, duizeligheid bij het opstaan of een wankel keukentrapje: er is niet veel voor nodig om languit op de grond te belanden. Maar ernstige gevolgen kan het wél hebben. U kunt er maar beter voor zorgen dat u op de been blijft!

1. Kijk én luister

Als u goed ziet en perfect hoort, hebt u minder kans om te vallen, simpelweg omdat u beter en sneller kunt inspelen op wat er om u heen gebeurt. Twijfelt u aan uw ogen of aan uw gehoor, overleg dan met de huisarts.

2. Telefoon bij de hand

Staat de telefoon op een plek waar u makkelijk bij kunt? En staat er ook boven een telefoon, zodat u niet altijd naar beneden hoeft te rennen? Een draadloze telefoon die u overal in huis in de buurt kunt houden, is nog handiger.

3. Veilige vloer

Vloeren zijn pas veilig als er geen obstakels op liggen. Werk snoeren dus weg langs de plint, laat nooit spulletjes op de grond liggen en pas op met vloerkleedjes waarover u kunt struikelen.

4. Vlakke vloer

Vloeren en ondergronden moeten vlak zijn. Binnen vormt dat meestal geen probleem, maar rondom het huis soms wel. Weg dus met die dikke graspollen tussen de tegels! En leg loszittende tegels stevig vast voor er ongelukken gebeuren.

5. Stroeve vloer

Vloeren horen niet glad te zijn, maar stroef. Let er in de keuken op dat de vloer stroef blijft als u er water op hebt gemorst. Matjes in de badkamer en in het toilet horen een antisliplaagje aan de onderkant te hebben.

6. Voorkom een depressie

Voelt u zich al lange tijd erg somber? Ook dat kan ertoe leiden dat u sneller valt. U hebt dan minder aandacht voor de wereld om u heen. U eet minder goed waardoor uw lichaam minder sterk wordt. U drinkt misschien wat meer alcohol en beweegt minder, waardoor u minder alert reageert op onverwachte situaties. Hebt u last van depressieve gevoelens, praat er dan over met de huisarts.

7. Stevige meubels

Meubels horen in alle omstandigheden stevig te staan, zodat ze niet wegschuiven of wiebelen als u er even steun bij zoekt.

8. Verspreide meubels

Meubels kunnen beter niet te dicht bij elkaar staan, zodat er altijd voldoende ruimte tussen blijft om te lopen.

9. Hoge meubels

Meubels zoals stoelen en een bed moeten hoog genoeg zijn zodat u er zonder moeite uit op kunt staan.

10. Goede verlichting

De verlichting in en om het huis moet in orde zijn. Zorg bijvoorbeeld dat u vanuit het bed het licht aan kunt doen, zonder eerst in het donker de kamer te doorkruisen. En voorzie ook voldoende verlichting in de hal.

Tip: als u ’s nachts vaak naar het toilet moet, overweeg dan een lamp te installeren die vanzelf aangaat zodra u de deur naar het toilet opent. Dit is wellicht ook een goed idee om de veiligheid in de hal te verzekeren.

11. Veilig traplopen

Net zo belangrijk als de vloer is de trap. Die moet niet glad zijn, maar stroef zodat u niet uitglijdt. Laat ook nooit spullen, hoe klein ook, op de trap rondslingeren. Zelfs niet als je over een kwartiertje toch naar boven moet. En zorg dat de traploper goed vast zit. Denk ook aan het keukentrapje: dat mag niet wankel staan en moet ook stroef zijn.

12. Blijf actief

Sommige mensen die al eens zijn gevallen, worden uit angst voor een volgende val minder actief. Helaas heeft dat juist een tegenovergesteld effect: wie minder onderneemt, blijft minder goed in conditie en maakt daardoor méér kans om nog een keer te vallen. Blijf dus zoveel mogelijk in beweging.

13. Check uw medicijnen

Gebruikt u veel geneesmiddelen? Sommige combinaties kunnen het risico op een val vergroten, vooral combinaties van middeltjes die u zonder voorschrift kunt kopen maar die toch versuffend kunnen werken. Pijnstillers met codeïne en sommige middelen tegen reisziekte zijn hier klassieke voorbeelden van. Slikt u medicijnen, dan kan het verstandig zijn het lijstje met de dokter te overlopen om eventuele evenwichtsproblemen te voorkomen.

A Fréderike Geerdink

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content