Zo blijft u in topvorm

Niet elke dag stapt u met even veel zin uit bed, maar waarom er niet het beste van proberen te maken? Met deze tips laadt u uw batterijen snel op en blijft u in topconditie.

1 Beweeg zonder te overdrijven

Geen betere manier om energie te krijgen dan energie te verbruiken. Inderdaad, elke dag minstens 20 minuten bewegen doet de vitaliteit toenemen. U hoeft niet meteen een halve marathon te lopen om daarna uitgeteld in de zetel neer te zijgen. Uithoudingsvermogen wordt langzaam opgebouwd. Elke dag een flinke wandeling met de hond, een toertje met de fiets of op tijd en stond een dansje,... er zijn zoveel leuke manieren om actief te blijven.

2 Adem diep en rustig

In al onze gehaastheid gaan we soms veel te oppervlakkig en te snel ademhalen, enkel met de borstkas. Daardoor vullen we maar een deel van onze longen met verse, zuurstofrijke lucht. Het onderste deel van de longen wordt niet geventileerd en dat gaat ten koste van ons ener-giepeil. Een diepe, rustige borst- en buik-ademhaling levert niet alleen meer energie, ze werkt ook rustgevend. De buik-ademhaling aanleren kan het makkelijkst in rugligging. Leg een hand op uw buik en probeer die door te ademen zo hoog mogelijk op en neer te bewegen.

3 Kies een leuke hobby

Vanzelfsprekend hoeft u niet elke seconde van de dag ergens mee bezig te zijn. Maar rust roest wel degelijk. Wie in de zetel neerploft en gewoon gaat zitten wachten op een extra-dosis energie, zal lang moeten wachten. Kies liever een leuke, ontspannende hobby die uw zinnen verzet. Ook al hebt u dan misschien de indruk dat u ook in uw schaarse vrije momenten altijd maar bezig bent, toch zult u er uiteindelijk meer energie aan overhouden.

4 Durf nieuwe dingen aan

Laat u niet afschrikken door activiteiten die u nooit eerder deed. Niets werkt zo oppeppend als te beseffen dat u weer iets heel nieuws hebt aangedurfd. Geniet dus van de nieuwe ervaring, zelfs al lukt het niet van de eerste keer voor de volle 100 %. Een volgende keer zal het zeker een stuk beter gaan.

5 Plan niet te veel

Uw leven degelijk plannen is perfect als u zich daar goed bij voelt, maar u vastpinnen op een al te strakke en overgeorganiseerde agenda, komt uw gemoedsrust niet ten goede. Integendeel, een planning die niet haalbaar is, veroorzaakt alleen frustratie en dat is een nutteloze energiedief.

6 Breng afwisseling in uw leven

Zelfs al moet u een bepaald werk binnen een bepaalde termijn afhandelen, probeer toch afwisseling te brengen in wat u doet. Hebt u lange tijd ingewikkelde documenten zitten lezen, leg die dan even opzij om iets actiefs te doen. Staat u al een hele tijd te strijken, laat de hemden en de broeken dan even voor wat ze zijn en doe tussendoor een andere klus. Het werk zal dubbel zo goed opschieten.

7 Superman (of -vrouw) bestaat niet

Iedereen levert graag knap werk af, maar de absolute perfectie bestaat niet. Leer dit te aanvaarden en stel uzelf geen bovenmenselijke eisen. Denk niet dat u én de ideale werknemer én de perfecte (groot)- vader of -moeder én de ideale dochter of zoon én de perfecte partner én de foutloze huisman of -vrouw kunt zijn. Iedereen heeft zijn grenzen en moet in het leven prioriteiten stellen.

8 Mijd haast en spoed (ze zijn zelden goed)

Doe liever één ding rustig en goed, dan met 500 zaken tegelijk bezig te zijn. U zult uiteindelijk geen enkele taak goed uitvoeren en het zal meer energie vergen dan wanneer u de dingen één na één aanpakt.

9 Durf neen te zeggen

Meer doen dan u aankunt, geeft u nooit eens de tijd om uw energieniveau opnieuw op peil te brengen. Maar u bent de enige die een juist zicht heeft op waar u allemaal mee bezig bent en wat u op dit ogenblik aankunt. Soms vraagt iemand u nietsvermoedend om iets te doen, een kleinigheidje, maar is dit net de ene druppel die de emmer doet overlopen. Durf neen te zeggen als u al te veel om handen hebt. Wie daar eerlijk voor uitkomt, zal vaak meer geapprecieerd worden dan iemand die altijd toestemt maar niets degelijk afwerkt. En een gemotiveerde afwijzing zal zelden op onbegrip stuiten.

10 Verdwijn eens van de aardbol

Door de evolutie van de moderne communicatiemiddelen krijgen we soms de indruk dat we voortdurend bereikbaar moeten zijn. Trap niet in die val. Durf af en toe eens het antwoordapparaat in en uw gsm uit te schakelen. Zonder u eens af van alles en iedereen om even helemaal tot uzelf te komen.

11 Erger u niet aan details, los ze op

De buurman die de televisie te luid zet, de (klein)kinderen die eroplos kibbelen, een kookpan die voortdurend aanbakt, een deur die moeilijk sluit,... het zijn zo van die kleine ergernissen die behoorlijk wat van uw energie vergen als u er zich druk over maakt. Snel ingrijpen is de boodschap want een mug kan een olifant worden als u er te lang op blijft doordenken. Vraag de buurman en de (klein)kinderen vriendelijk maar met aandrang of het wat zachter kan, gooi de overjaarse kookpan weg, laat uw deur onder handen nemen door een vakman. Het vergt één keer een inspanning en geeft daarna zoveel meer gemoedsrust en energie die u aan nuttiger dingen kunt besteden.

12 Praat bij

Een goed gesprek kan wonderen verrichten! Gewoon gezellig kletsen over koetjes en kalfjes kan ontspannend zijn, maar als u met een ernstig probleem kampt, kan uw hart eens luchten bij een buitenstaander nog veel meer deugd doen.

Aan een goed gesprek moeten beide gesprekspartners iets hebben. Sommige mensen overladen de andere zo met hun problemen dat ze alle energie uit hem zuigen. Biedt dergelijke mensen een luis-terend oor als u zich daartegen gewapend voelt, maar zoek zonder pardon leuker gezelschap op als u zelf op zoek bent naar wat extra energie.

13 Stop met piekeren

Piekeren lost niets op, het verbruikt alleen een grote dosis energie. Probeer voor uzelf te omschrijven waar het schoentje wringt. Soms helpt het enkele dingen op papier te zetten. Zodra u een duidelijk beeld hebt van uw probleem, kijk dan of u het concreet kunt aanpakken. Gaat dat niet – bijvoorbeeld omdat het veeleer om een onbestemde angst gaat -, maak dan een realistische balans van de situatie op: hoe groot is de kans dat uw vrees werkelijkheid wordt? En als dat zou gebeuren, wat zijn dan de reële gevolgen? Als u dat allemaal rustig op een rijtje zet, zal het probleem misschien heel wat minder groot blijken dan u aanvankelijk dacht.

14 Neem tijd voor uzelf

Wie zichzelf voortdurend op de tweede plaats zet, heeft al snel geen energie meer over om de noodzakelijke dingen te doen. Af en toe moet u even afhaken en eens aan uzelf denken. Dat kan onder vele vormen. Knus in de zetel een leuk boek lezen, naar uw favoriete muziek luisteren, een bioscoopje meepikken, een bezoek brengen aan de kapper, een heerlijke massage laten uitvoeren,... het is absoluut geen verloren tijd. Achteraf zult u met verdubbelde energie uw dagdagelijkse beslommeringen te lijf gaan.

15 Beleef plezier, ook in bed

Wie moe is, heeft meestal ook geen zin in seks. Toch is het beter niet zonder meer te berusten in dit gedaald seksueel verlangen. Bij een vrijpartij worden immers hormonen vrijgesteld die u een echte opkikker geven en u weer doen bruisen van energie. Ziet u dat een keertje echt niet zitten, kruip dan lekker dicht tegen elkaar aan. Een stevige knuffel kan ook al wonderen doen.

16 Wees klaar en duidelijk

Misverstanden kunnen erg frustrerend zijn en frustratie vergt ontzettend veel nutteloze energie. Wees dus klaar en duidelijk in al uw afspraken. Zo voorkomt u bijvoorbeeld het nodeloze wachten op iemand die een ander uur heeft begrepen, voorkomt u dat taken niet uitgevoerd worden zoals u het wilt enz. Hebt u zelf twijfels over iets, vraag dan meteen meer duidelijkheid zodat u precies weet wat van u verwacht wordt.

17 Luister naar uw lichaam

Ons lichaam heeft tal van ingebouwde mechanismen die een signaal uitsturen wanneer er iets dreigt mis te lopen. Helaas schenken we vaak geen aandacht aan deze noodsignalen. Hoofdpijn, maagklachten,... ze lijken allemaal onschuldig maar verdienen toch de nodige aandacht. Dit wil niet zeggen dat u met paardenmiddelen de symptomen de kop indrukt, wel dat u even een stapje terug zet en nagaat wat er aan de basis ligt van de klachten en wat u daaraan kunt doen.

18 Start de dag met een douche

Zet de kraan flink open en laat het water uw lichaam verwarmen. Uw bloedsomloop schakelt meteen in een hogere versnelling. De aanraking van de waterdruppels bezorgt u een energetische massage en de warmte van het water opent uw bloedvaten. Het zuurstofrijke bloed stroomt moeiteloos tot in de puntjes van uw tenen om elke cel van de nodige energie te voorzien.

19 Kruid uw leven...

... en uw gerechten. Een stevig gekruide maaltijd geeft een behoorlijke dosis peps. Gekruid hoeft echter geen synoniem te zijn van pikant. Erg opwekkend zijn bijvoorbeeld saffraan en kaneel. Muskaat prikkelt de hersenen en van gember wordt beweerd dat het zinnenprikkelende eigenschappen heeft, maar voor alles is het een stevige oppepper.

20 Eet voldoende trage suikers

Koolhydraten die langzaam afgebroken worden zoals in pasta, rijst, aardappelen en volkorenbrood zijn prima om te voorkomen dat u plots geconfronteerd wordt met een suikerdipje door een tekort aan glucose, en bijgevolg aan direct bruikbare energie.

21 IJzer, vitamine B9 en vitamine C: het energietrio

Elk van deze drie micronutriënten heeft zijn specifieke eigenschappen, maar samen worden ze nog doeltreffender. Vitamine C vindt u overvloedig in citrusvruchten, kiwi’s en tal van groenten. Het is de energieleverancier bij uitstek en bevordert bovendien de opname in het lichaam van ijzer. Een beetje ijzer te kort en u voelt er meteen de gevolgen van: vermoeidheid en minder uithoudingsvermogen. IJzer speelt een rol bij het zuurstoftransport door de rode bloedcellen. U vindt het onder meer in rood vlees, kip en bladgroenten. Vitamine B9 is dan weer betrokken bij het zuurstoftransport omdat het een rol speelt in de vorming van rode bloedcellen. Deze vitamine zit vooral in donkergroene bladgroenten zoals spinazie en volgraanproducten.

22 Geniet van chocolade als opkikker

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen onze stemming beïnvloeden door in te werken op de productie van bepaalde stoffen in onze hersenen. Daar weten chocoladefanaten alles van. Wat precies de opwekkende werking van chocolade veroorzaakt, is (nog) niet met zekerheid geweten. Chocolade bevat wel ananda-mides (die zich op dezelfde plaatsen in onze hersenen vastzetten als bijv. cannabis), fenylethylamide (waarvan de werking vergelijkbaar is met die van amfetamine) en methylxanthines (zij hebben een werking die vergelijkbaar is met deze van cafeïne). Bovendien bevat chocolade een flinke dosis magnesium en een tekort aan magnesium uit zich door een gevoel van lusteloosheid. Magnesium vindt u echter ook in voldoende hoeveelheden in volkorenproducten, noten en bepaalde mineraalwaters.

23 Gebruik omega-3 tegen depressie

In landen waar veel vis gegeten wordt, liggen de zelfmoordcijfers veel lager dan in landen waar weinig vis wordt geconsumeerd. Verder stelden wetenschappers vast dat manisch-depressieve mensen die dagelijks visolie toegediend kregen minder depressieve gevoelens vertoonden dan mensen die een nepproduct innamen. De verklaring hiervoor zouden de omega-3-vetzuren zijn die massaal aanwezig zijn in vette vis. Helaas zijn Belgen geen al te enthousiaste viseters waardoor wij meestal niet aan de nodige dosis omega-3-vetzuren komen om dit effect te bereiken. Ook lijnzaad, noten en avocado’s bevatten omega-3-vetzuren maar ook dat zijn producten die we niet courant gebruiken.

Recent onderzoek heeft uitgewezen dat vooral EPA, een welbepaald omega-3-vetzuur, een invloed zou hebben op onze gemoedstoestand. Bent u dus geen grote visliefhebber en geeft u de voorkeur aan een voedingssupplement om aan de nodige dosis omega-3-vetzuren te raken, geef dan de voorkeur aan een product dat voornamelijk EPA bevat.

24 Laad uw batterijen ’s nachts voldoende op

Tijdens de nacht voltrekken zich in ons lichaam tal van processen die bijdragen tot de natuurlijke recuperatie. Een goede nachtrust is dan ook absoluut noodzakelijk om overdag fris en monter te zijn en dat te blijven. Gun uzelf voldoende nachtrust, maar zorg er ook voor dat u tijdens de uren die u in bed doorbrengt een kwaliteitsvolle slaap beleeft. Tips die kunnen helpen zijn: neem een lauw bad een kwartiertje voor het slapengaan zodat uw geest de tijd krijgt om af te haken en de dagelijkse beslommeringen achter u te laten. Zorg voor een goed bed en een degelijke matras. Zorg voor een temperatuur van ongeveer 18°C. Vermijd omgevingslawaai en sluit de gordijnen zodat het donker is in de slaapkamer.

25 Knap overdag een uiltje

Een dutje na de middag doet wonderen voor uw energiepeil in de namiddag. Slaap echter niet langer dan 20 tot 30 minuutjes want dan gaat u te diep slapen en hebt u het moeilijker om nadien uw activiteiten te hervatten. Wie overdag te lang slaapt, krijgt het bovendien vaak moeilijk om ’s avonds op een aanvaardbaar uur de slaap te vatten. n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content