Zo betaalt u het voordeligst

De vakantie is in aantocht. Uw reisbestemming ligt vast, het vliegtuig is geboekt en uw koffers zijn gepakt. Maar weet u ook hoe u aan geld kunt geraken zonder u blauw te betalen?

Betalen op reis is de jongste jaren veel eenvoudiger geworden. Blijft u binnen de eurozone dan kunt u gewoon met de – inmiddels vertrouwde – euro’s betalen. Neem voldoende geld mee om de eerste dagen door te komen, en eenmaal ter plaatse hebt u mogelijkheden te over om aan vers geld te komen. Met een gewone betaal- of kredietkaart op zak kunt u immers ook vaak in het buitenland terecht aan de klassieke biljettenverdelers en in winkels, restaurants, enzovoort. De kostprijs en de mogelijkheden van al deze betaalmiddelen zijn echter niet gelijk. Wanneer kunt u het best welke kaart bovenhalen?

Betalingen voor uw vertrek

Moet u voor uw vertrek nog geld overmaken naar het buitenland, bijvoorbeeld om de huur van uw vakantiewoning te betalen of om uw plaats te reserveren in een hotel of pension, dan probeert u dat uiteraard zo goedkoop mogelijk te regelen. De goedkoopste manier om een buitenlandse betaling uit te voeren, is door middel van een kredietkaart. U betaalt dan geen bijkomende kosten en krijgt zelfs nog enkele weken betalingsuitstel. Klassieke bankoverschrijvingen naar het buitenland worden wél getarifeerd, maar blijft u binnen de eurozone dan mogen de kosten hiervoor niet hoger liggen dan voor een binnenlandse overschrijving. De gelijkschakeling van de kosten geldt echter enkel voor overschrijvingen tot euro 12.500 waarvoor u de begunstigde en diens bankrekening volledig correct opgeeft. Dat wil zeggen dat u het internationaal rekeningnummer van de begunstigde moet kennen (het zogenaamde IBAN-nummer) en de zogenaamde BIC-code van de bank. Vanaf 1 januari 2006 wordt het maximumbedrag voor deze overschrijvingen overigens opgetrokken tot euro 50.000.

Wees echter op uw hoede voor de kosten die uw bank kan aanrekenen voor de bijkomende dienstverlening in het kader van zo’n internationale geldtransfer. Diensten zoals het versturen van een bevestigingsfax, het plegen van enkele telefoontjes (omdat het geld niet tijdig aankomt op de rekening van uw correspondent), het opzoeken van de BIC-code van de bank van de begunstigde,.... worden zwaar getarifeerd. Zorg er dus voor dat u uw internationale betalingsopdrachten zo duidelijk en correct mogelijk doorgeeft.

Voor overschrijvingen buiten de eurozone blijven de oude tarieven van kracht en die liggen gevoelig hoger. Voor zo’n overschrijving bent u snel euro 15 kwijt. En gaat het om grote bedragen dan kunnen de kosten nog veel hoger oplopen.

Betalen en geld afhalen in Europa

Bancontact/Mister Cash

Is uw gewone bancontact/Mister Cash-kaart uitgerust met een Maestro-logo dan kunt u ze in principe zowel in Europa als daarbuiten gebruiken om geld uit de muur te halen (op voorwaarde dat ook op de biljettenverdeler het Maestro-logo staat) of betalingen te doen in verkooppunten. Bovendien bepaalt een Europese verordening dat zo’n geldopnames in alle EU-landen even duur moeten zijn. Of u geld opneemt uit een biljettenverdeler in uw eigen straat of op de Avenida da Liberdade in Lissabon, wat de tarifering betreft mag dat geen verschil maken.

Dat betekent echter niet dat buitenlandse geldafhalingen volledig gratis zijn. Geldopnames aan biljettenverdelers worden sinds enige tijd immers ook in ons land aangerekend. De kostprijs van zo’n geldopname varieert van bank tot bank en ligt doorgaans tussen 0,05 euro en 0,10 euro. Merk wel op dat klanten met een zogenaamde pakketrekening (dat zijn rekeningen met een forfaitaire prijs per jaar waarin alle service vervat zit) in het binnenland wél vaak gratis geld kunnen afhalen bij een geldautomaat van hun eigen bank. Maar die mogelijkheid hebt u in het buitenland meestal niet.

Wilt u de kosten van geldopnames beperken, dan doet u er goed aan die tot een minimum te herleiden en ter compensatie wat vaker uw kaart boven te halen om te betalen in verkooppunten (hebt u een kredietkaart, dan is het nog beter om met deze kaart te betalen û zie verder). Deze zogenaamde POS-verrichtingen (Point of Sales-verrichtingen) met uw betaalkaart zijn immers altijd gratis, zowel in binnen- als buitenland.

LET OP! Neem altijd wat cash mee, als reserve. Soms laten (buitenlandse) be-talingsterminals of biljettenverdelers het namelijk afweten. Vooral in Nederland blijken geldafhalingen en betalingen met een buitenlandse kaart niet altijd even vlot te verlopen. Betalen met uw kaart in een Nederlands verkooppunt û door de Nederlanders zelf ‘pinnen’ genoemdû is in de praktijk bijna nooit mogelijk met een Belgische kaart. En ook geldafhalingen aan biljettenverdelers durven wel eens mislukken.

Kredietkaarten

Goedkoop betalen in het buitenland kunt u met een kredietkaart. Kredietkaartbe-talingen zijn immers altijd gratis. Gebruikt u deze kaart om te betalen in een verkooppunt of restaurant, dan geniet u bovendien gratis van enig betalingsuitstel. Alle kredietkaartbetalingen die u tijdens dezelfde maand verricht, worden immers gegroepeerd en in één keer afgerekend. Voor de betalingen die u doet kort na de afsluiting van de vorige maand, geniet u dus bijna een volledige maand gratis uitstel van betaling.

Cash geldopnames met een kredietkaart zijn dan weer relatief duur. Zelfs al ligt de kostprijs daarvan bij de meeste banken lichtjes lager dan vroeger, er blijft een gevoelig prijskaartje aanhangen. Voor een opname van baar geld met een kredietkaart moet u ongeveer euro 2,50 rekenen wanneer u het geld met uw geheime code uit een bankautomaat haalt en ongeveer euro 5 als u hiervoor binnenstapt in een bankkantoor. Cash geld opnemen doet u over het algemeen dus maar beter niet met uw kredietkaart, noch in eigen land, noch in het buitenland. In noodgevallen kan het gebruik van zo’n kaart uiteraard wel handig zijn.

Op reis buiten Europa

Gaat u buiten de eurozone op reis, dan is er van een gelijkschakeling met binnenlandse bankkosten geen sprake. In de meeste landen kunt u hiervoor wél de Maestro-functie van uw debetkaart gebruiken, maar gratis zijn zo’n geldopnames allerminst. Voor betalingen in verkooppunten ligt het tarief bij de meeste banken op ongeveer een halve euro, te verhogen met een wisselmarge. Voor geldopnames is het gebruik van deze kaart een stuk duurder. U moet hiervoor rekenen op een vaste kost van euro2,50 à euro3, te verhogen met een variabele wisselmarge uitgedrukt als percentage van het transactiebedrag.

Geldopname met een kredietkaart is buiten de EU bij de meeste banken nog wat duurder. Betalingen met kredietkaart daarentegen zijn ook buiten de eurozone volledig gratis (op de wisselmarge na). Wie buiten de eurozone op reis gaat, maakt dan ook beter maximaal gebruik van zijn kredietkaart om rechtstreeks te betalen in verkooppunten, hotels en restaurants. Het opnemen van baar geld beperkt u het best tot een absoluut minimum. Op voorhand geld wisselen om het mee te nemen blijft dan ook aangewezen als u naar een land gaat waar u niet met euro’s kunt betalen. Dit uiteraard op voorwaarde dat u het in uw vakantiebestemming veilig kunt opbergen. n

A Frida Deceunynck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content