Zo besparen onze lezers tot 10.000 euro

Tot 10.000 euro per jaar besparen op uw budget en toch blijven genieten van het leven? Het kan perfect! Lees hier hoe lezers van Plus Magazine het aanpakken en... tel op het einde van het jaar uw winst uit!

De klassieke tips om te besparen (stijl “schakel elektrische toestellen ’s nachts helemaal uit”) kennen we ondertussen wel. In dit artikel vertellen mensen over andere oplossingen die ze gevonden hebben om geld te besparen zonder aan levenskwaliteit in te boeten. In een aantal gevallen vereiste hun besparing weliswaar een inspanning of een verandering in hun levenswijze. Maar net dàt bleek vaak het leukste te zijn!

Marcel en Ria delen vakantiekosten en een moestuin

Marcel Hannes (61) uit Wommelgem gaat binnenkort met brugpensioen. Echtgenote Ria Verleysen (56) is werk-loos. Met het duurdere leven zijn ze nog meer dan anderen verplicht op heel wat zaken te beknibbelen. Hun vakantiereizen willen ze echter niet laten. “We vinden die echt essentieel voor ons welzijn”, zeggen ze. “Daarom hebben we gezocht naar voordelige reisformules en ontdekt dat heel wat autocarbedrijven promoties aanbieden volgens de formule één betalen, één gratis. We zijn niet gek op vliegen, dus dat komt goed uit. Eens per jaar proberen we met familieleden en vrienden vakantiekosten te delen. Vorig jaar hebben we met tien mensen een villa met zwembad gehuurd in de buurt van de Mont Ventoux. Met ons tweetjes zouden we ons dat nooit kunnen permitteren. We hebben met drie auto’s gereden en alle kosten voor de brandstof en de autowegentol gedeeld. Ter plaatse zijn we alleen de eerste en de laatste avond op restaurant geweest. De andere dagen hebben we zelf volgens een beurtrol gekookt en de kosten van de aankopen gedeeld. Deze vakantie heeft ons alles samen euro 400 per week gekost. Thuis willen we nu ook samen met een buurman en een familielid een grote moestuin starten. Het werk én de opbrengsten gaan we verdelen.”

n Besparing: Marcel en Ria schatten dat hun reiswijze vorig jaar een besparing van euro 600 opleverde.

n Praktisch: buiten vakanties en een moestuin zijn nog andere kostendelende formules mogelijk: een auto delen, samen grote verpakkingen aankopen enz. Begin er echter pas aan als u de anderen zeer goed kent en vertrouwt. En zet de afspraken op papier.

Jacques surft gratis op het internet

Sinds een jaar gaat Jacques Rommel (55) uit Lovendegem twee keer per week naar de lokale bibliotheek. Daar mag hij met zijn lidkaart een half uur gratis surfen op het internet: “Ik heb thuis een pc, maar geen internetabonnement. Meestal mag ik een uur of zelfs langer surfen wanneer er niemand anders gebruik maakt van de drie computers. Daarom kom ik hier nooit op woensdagnamiddag, want dan heb je de schooljeugd. Wanneer ik iets wil afdrukken, betaal ik 5 eurocent per pagina. Muziek of bestanden downloaden kan ik hier niet, maar ik kan wel informatie zoeken, e-mailen en mijn bankzaken regelen. Nadelen? Ik kan niet onmiddellijk reageren op e-mails, aanbiedingen of beurskoersen.”

n Besparing: tussen euro31 en euro42 per maand (volgens de formule en de provider), dus euro372 tot euro504 per jaar.

n Praktisch: gratis internetten is mogelijk in de meeste bibliotheken. De tijd is gewoonlijk beperkt tot 30 of 60 minuten per dag, maar meestal is men daar heel soepel in. De prijs per geprinte pagina verschilt van bib tot bib.

Gerda knapt zelf haar meubels op

Je eigen creatieve mogelijkheden aanspreken, is vaak niet alleen een verrijking, maar ook een interessante manier van besparen. Gerda Frans (53) uit Bonheiden volgde bij de lokale KWB een cursus meubels opknappen: “Ik heb geleerd hoe ik meubeltjes moet afbijten tot het blanke hout, ze schilderen en er patina en speciale effecten op aanbrengen. Ik heb onze keukentafel, stoelen en televisiekast van massief hout in een trendy kleurtje gestoken en ze lijken nieuw en zeer eigentijds. Dit voorjaar pak ik ook de deuren en ramen van ons huis aan. Ik ben verrast dat ik dat allemaal kan. Ik heb een leuke hobby ontdekt en bespaar het geld dat ik anders had moeten besteden aan een vakman of aan nieuwe meubels.”

n Besparing: de aankoop van gelijkaardige nieuwe meubels (tafel, stoelen, televisiekast) zou Gerda euro 685 hebben gekost (basis: de Ikea-catalogus).

n Praktisch: om een gelijkaardige cursus in uw buurt te vinden, kunt u googelen op zelf meubels opknappen. Of zoeken op www.wordwatjewil.be

Marianne heeft twee discount kapsalons

Tchip is de naam van een Franse keten van discount kapsalons. In België zijn er vier vestigingen. Twee ervan, in Etterbeek en Moeskroen, worden gerund door Marianne Villani. “We proberen de financiële drempel van het kapsalon te verlagen”, zegt ze. “Wassen-knippen-brushen kost bij ons euro 18. Voor een kleuring betaal je euro 28, voor een permanent euro 38 en voor het aanbrengen van mèches euro 48. Daarbij verzorgen we dezelfde service als in klassieke kapsalons. We werken met gediplomeerde kappers en goede producten. Op die manier wordt het ook mogelijk wat vaker naar de kapper te gaan en jezelf beter te verzorgen.”

n Besparing: euro 10 tot euro 30 ten opzichte van een gelijkaardige kapbeurt in een klassiek salon. Voor wie tien keer per jaar naar de kapper gaat, betekent dit euro100 tot euro300 per jaar.

n Praktisch: Tchip Etterbeek: tel. 02 734 00 03, Tchip Moeskroen: tel. 056 33 06 00 (er zijn ook salons in Doornik en Aat). Een zeer voordelige kapbeurt is ook mogelijk als u zich opgeeft als vrijwillig model voor de praktische lessen van kappers en kapsters in opleiding. Om een opleidingscentrum in uw buurt te vinden kunt u googelen op kappersopleiding.

Marcel en Lieve doen aan huisruil

Een comfortabele vakantiewoning waarvoor je niets moet betalen? Marcel Van Mossevelde (63) en Lieve Vermeir (62) uit Dendermonde doen het al jaren via de formule van de huisruil. “Voor 2008 zijn we met een Spaans echtpaar al een ruil van twee weken overeengekomen voor hun woning in Zuid-Spanje en met een Brits echtpaar voor een verblijf van één week in hun buitenverblijf in de Dordogne. We betalen euro 100 per jaar lidgeld aan de huisruildienst van Taxistop. Daarvoor kunnen we onze woning met foto’s aanprijzen op hun internationale website (Taxistop zorgt voor een vertaling in meerdere talen), de verdere contacten gebeuren rechtstreeks met de kandidaat-ruilers via e-mail. Natuurlijk liggen die huizen niet altijd pal in een toeristisch centrum, maar juist dat levert mooie verrassingen op. Zelf prijzen we ons aan als gelegen in het midden van de driehoek tussen de kunststeden Antwerpen, Brussel en Gent. Eén keer hebben we een slechte ervaring gehad, toen we in Zuid-Frankrijk een vuil huis en muizen in de keuken aantroffen. Over-al elders zijn we terechtgekomen in aangename woningen met alle modern comfort. Het leuke is dat je meteen ook de leefwereld van de anderen leert kennen. Voor het gebruik van de woning betalen we niets. Wel maken we altijd goede afspraken: elke partij maakt het huis schoon vóór zijn vertrek, maar mag de gebruikte lakens en handdoeken ongewassen achterlaten.”

n Besparing: de huur van een comfortabele vakantiewoning kost al snel euro 500 per week. Voor drie weken mag u op een besparing van ongeveer euro 1400 rekenen (euro 1500 min het lidgeld van de huisruil).

n Praktisch: de huisruildienst van Taxistop blijft één van de bekendste en meest betrouwbare. Kantoren in Brussel, Gent en Ottignies. Info: tel. 070 22 22 92 en www.taxistop.be (doorklikken op Huisruil).

Claire verzorgt een gezamenlijke aankoop van stookolie

In de Henegouwse gemeente Brugelette heeft het OCMW het initiatief genomen om tijdens de wintermaanden vier keer een gezamenlijke aankoop van stookolie te organiseren. “Iedereen mag meedoen”, zegt Claire Leleux, de ambtenaar die instaat voor de praktische uitvoering. “We hebben het initiatief bekendgemaakt via een folder in alle brievenbussen. We vragen een offerte aan 15 leveranciers en daaruit kiezen we de voordeligste. De bestelling gebeurt gespreid over twee dagen en de mensen betalen rechtstreeks aan de leverancier. Gemiddeld doen 40 gezinnen mee voor een totale bestelling van zo’n 33 000 liter. Niemand is verplicht meteen 2000 liter te bestellen, het kan al vanaf 500 liter. De korting is trouwens bewust groter gehouden voor kleinere bestellingen. Bij de vorige aankoop bijvoorbeeld bedroeg ze euro 0,035 per liter voor wie minder dan 2000 liter bestelde en euro 0,012 per liter voor een bestelling van 2000 liter.”

n Besparing: in ons voorbeeld euro 70, gespreid over twee bestellingen van 1000 liter.

n Praktisch: in Vlaanderen zijn het lokale verenigingen en wijkcomités die gezamenlijke stookolieaankopen organiseren (onder meer in Ternat, Neerpelt en Evergem), in Wallonië gaat het initiatief vaak uit van het gemeentebe-stuur (onder meer ook in Jurbise en Oreye). Vraag aan uw gemeentebestuur of er een gelijkaardig initiatief in uw gemeente bestaat. Of nog beter: organiseer zelf zo’n aankoop.

Antoine deed een supermarktentest

“In een straal van 2 km rond ons huis hebben we drie grotere en één kleinere supermarkt”, vertelt Antoine De Valk uit Brussel. “Ik heb een boodschappenlijstje opgemaakt en de moeite gedaan om in deze vier winkels de prijzen van alle producten op mijn lijstje te gaan noteren. Verbazing: exact hetzelfde afwasmiddel was in één van de winkels 1 euro goedkoper en dezelfde yoghurt 3 euro voordeliger voor een pak van 8 potjes. Op die manier heb ik al mijn courante aankopen opgelijst volgens de winkel waar ze het voordeligst zijn. Om niet elke week naar vier winkels te moeten gaan, koop ik telkens een wat grotere voorraad. Meestal doe ik mijn boodschappen per fiets. Voor schoenen, kleding en huishoudapparatuur ga ik naar winkels waarvan ik een klantenkaart heb. Als je goed rekent kun je er voordeel mee doen.”

n Besparing: Antoine bespaart elke week euro 30 (euro 1560 per jaar).

n Praktisch: een supermarktentest is leerrijk, als u exact dezelfde producten vergelijkt. Denk niet dat kleine supermarkten altijd duurder zijn.

Nadia is lid van een ruilkring

Ik maai je gazon en in ruil herstel jij mijn defecte wasmachine: dat is het simpele principe van de lets. Dit letterwoord staat voor local exchange and trade systems. Het gaat om een kring van mensen die onderling diensten, goederen en tijd ruilen. In België zijn er nu al dertig lets-kringen. Nadia Baeke is lid van een kring in Hannuit: “We ruilen vooral diensten en allerlei klussen, maar ook kennis. Zo heeft iemand voor een muzikant teksten vertaald en die muzikant helpt hem nu met lessen notenleer. Zelf ruil ik tuingereedschap met een aantal leden van mijn kring en help ik hen bij allerlei tuinwerkjes. In ruil breng ik al mijn overschot aan groenten bij iemand die er sap van maakt. Mijn zoon heeft een motor gekocht. Een elektricien stelt zijn werkplaats ter beschikking en geeft mijn zoon goede raad. De reparaties voert hij echter niet in zijn plaats uit, want dat zou tegen ons reglement ingaan (het is verboden diensten te ruilen die normaal behoren tot het betaalde beroep van een lid). Iedereen noteert in een boekje hoeveel tijd hij voor een bepaalde klus nodig heeft gehad. Je moet die tijd niet noodzakelijk terugkrijgen van dezelfde persoon, dat mag ook van een ander kringlid. Op het einde van het jaar maken we voor iedereen een balans op.”

n Besparing: de besparing voor het ruilen van diensten is moeilijk te berekenen, maar Nadia schat dat het zeker om euro 500 per jaar gaat.

n Praktisch: voor alle info over be-staande lets-kringen (en het oprichten van een nieuwe) kunt u terecht bij Lets Vlaanderen, Wellekensstraat 45, 9300 Aalst, e-mail info@letsvlaanderen.be en www.letsvlaanderen.be

Anne-Laure bespaarde op de autoverzekering

“Eigenlijk rijd ik niet zoveel en daarom ben ik in juni 2007 veranderd van autoverzekering”, vertelt Anne-Laure Pisman (60) uit Ertvelde. “Ik heb gekozen voor een formule van maximaal 10 000 km per jaar, burgerlijke aansprakelijkheid en juridische bijstand. Mijn nieuwe verzekering kost me euro 267,87. Bij de vorige maatschappij betaalde ik in juni 2006 nog euro 531,85. Ik gebruik nu vaker de fiets en dat is goed voor mijn gezondheid! Ik ben ook verplicht mijn verplaatsingen met de auto beter te plannen. Sinds juni vorig jaar ben ik twee keer met de auto op vakantie naar Frankrijk geweest. Ik heb nog 3000 km over tot juni van dit jaar, dus moet ik toch wat oppassen.”

n Besparing: euro 263,98 per jaar.

n Praktisch: voordelige autoverzekeringen voor wie minder dan 10 000 km per jaar rijdt (of gelijkaardige formules per verreden kilometer) worden onder meer aangeboden door Corona Direct, Touring, Winterthur, Axa, Ethias, Dexia, Actel Direct en ING.

Micheline veranderde van elektriciteits-leverancier

Micheline Frenay (50) uit Saint-Nicolas heeft twee manieren gevonden om haar elektriciteitsfactuur fors te verlichten. “Op 1 januari 2007 zijn we veranderd van elektriciteitsmaatschappij. We hebben een contract gesloten bij Lampiris. Ze hebben zelf voor alle formaliteiten gezorgd en we hebben geen dag zonder elektriciteit gezeten. Sinds 1 januari 2008 zijn we opnieuw veranderd van elektriciteitsleverancier. We zijn nu overgeschakeld op Power4You. Dat is een coöperatie van een aantal sociale organisaties die een nog lager tarief van Lampiris krijgen (www.power4you.be). Bovendien gaat het deels om groene stroom. Via onze vakbond konden we daarop aansluiten en we betalen nu opnieuw bijna euro 9 minder per maand. Onze besparing in 2007 had ook nog andere redenen. Sinds 1 januari van dat jaar geldt het nachttarief ook tijdens het weekend. Omdat we over een tweevoudig uurtarief beschikken, hebben we ons leven zo ingericht dat we de elektrische apparaten vrijwel alleen in het weekend gebruiken. Alle gerechten die we in de week eten, bereid ik in het weekend en vries ik in. De was sparen we op. De vaatwas laten we één keer in de week draaien na 22 uur en een tweede keer in het weekend. De droogautomaat gebruik ik niet meer: ik droog de was aan een lijn of op een rek binnenshuis. Op die manier hebben we in 2007 ook nog 425 kWh minder verbruikt.”

n Besparing: in 2007 gaf Micheline euro 139,64 minder uit aan elektriciteit.

n Praktisch: al berekend hoeveel u kunt besparen als u van leverancier verandert? Neem uw laatste jaarfactuur en zoek uw jaarverbruik op. Ga, als u in Vlaanderen woont, naar de website www.vreg.be (of bel tel. 02 553 13 53) en klik bij Vergelijk de leveranciers. Breng de gevraagde gegevens in en ontdek welke leverancier in uw geval het voordeligst zou zijn. Laat het contract met een nieuwe leverancier pas ingaan vanaf de einddatum van uw contract met de huidige leverancier. Voor Brussel: www.brugel.be/Public (doorklikken op Particulieren en Een leverancier kiezen) of tel. 0800 971 98.

Luc koos voor autodelen

“Ik woon in de stad en kan te voet naar mijn werk. Een auto heb ik maar weinig nodig”, vertelt Luc Van den Bogaerde (50) uit Kortrijk. “Zes jaar geleden – ik was toen nog niet gescheiden – hebben we ons gezinsminibusje verkocht en onze nummerplaat ingeruild. Gedurende drie jaar hebben we in ruil een gratis abonnement van De Lijn gekregen voor alle gezinsleden. Nu en dan heb ik wel een auto nodig, bijvoorbeeld om mijn ouders te bezoeken. Daarom ben ik lid geworden van de autodeelformule Cambio. Op gereserveerde plaatsen aan het station staan altijd Cambio-auto’s klaar. Ik moet wel voor-af een auto boeken voor een bepaald aantal uren en hem terugbrengen naar de standplaats, maar verder loopt het systeem vlot. Ik heb euro 33 instapkosten betaald en verder betaal ik euro 3,30 abonnementsgeld per maand, een huurprijs van euro 2 per uur en euro 0,33 per gereden kilometer voor de eerste 100 km (vanaf 101 km betaal ik nog euro 0,21 per km). Per maand rijd ik gemiddeld 200 km met een Cambio-auto en dat kost me zo’n euro 85 per maand of euro 1020 per jaar.”

n Besparing: een middenklassewagen (diesel), zo is haarfijn berekend, kost zijn eigenaar zo’n euro 5100 per jaar, alles inbegrepen. Luc doet dus een besparing van euro 3980.

n Praktisch: de belangrijkste formules van autodelen zijn Cambio en Autopia. Cambio is meer gestructureerd (standplaatsen in Antwerpen, Bergen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Louvain la Neuve, Luik, Mechelen en Namen). Info: tel. 070 22 22 92 en www.cambio.be. Autopia brengt particulieren samen die een auto willen delen: tel. 09 242 32 75 en www.autodelen.be n

Ludo Hugaerts en Gilda Benjamin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content