Zijn ze wel schoon? Echt schoon?

Onze computers, toetsenborden en draagbare toestellen bevatten tot 400 keer meer kiemen dan een toiletpot! Zo maakt u ze doeltreffend schoon zonder ze te beschadigen.

Plasma- en lcd-schermen

Een uitgeschakeld plasmascherm kan vingerafdrukken vertonen. De oplossing: een brandschone, zachte katoenen doek die niet pluist. Hoe nieuwer, hoe beter, want vuiltjes kunnen het scherm beschadigen. Maak de doek vochtig met koud water, maar zorg dat hij niet te nat wordt. Als dat toch gebeurt, wringt u hem goed uit voor u hem gebruikt. Ga zachtjes met de doek over het scherm om vetsporen te verwijderen. Laat het scherm drogen en herbegin als dat nodig is. Schakel het plasma- of lcd-scherm uit en laat het afkoelen voor u het schoonmaakt. Spuit vooral nooit vloeistof rechtstreeks op het scherm: spuit de reiniger altijd op de doek.

Smartphone

Hoe maakt u het aanraakscherm van de smartphones van de jongste generatie schoon? Voor u het aanraakscherm van een mobieltje reinigt, schakelt u het toestel uit. Gebruik het doekje dat u bij de smartphone hebt gekregen. Bent u het kwijtgeraakt? Neem dan een zachte, pluisvrije doek. Niet gebruiken: huishoudproducten zoals spuitbussen en andere reinigers voor ruiten, vochtige en met alcohol doordrenkte doekjes voor brillen, of andere vochtige producten. Ze kunnen het scherm beschadigen. Apple heeft voor de iPhone eigen antibacteriële doekjes ontwikkeld.

Een schermfolie is de beste oplossing om geen krassen op het scherm van uw smartphone te krijgen. Maar wees op uw hoede voor goedkope folie, die helemaal niet beschermt en de aanraakgevoeligheid van het scherm vermindert.

Toetsenbord en muis

Geef opnieuw de voorkeur aan een zachte, pluisvrije doek. Gebruik geen papieren zakdoekjes of schurende producten. Zorg vooral dat er geen vocht in het toetsenbord of de muis dringt en gebruik geen solventen. Gistende etensresten kunt u het best met een borsteltje verwijderen (u vindt handige borsteltjes in de reinigingssets).

Desktop

Wanneer een computer oververhit raakt, begint het moederbord klaaglijk te piepen, wordt de ventilator lawaaierig en schakelt het toestel zichzelf uit, om daarna weer automatisch te starten. Jammer van dat gedicht dat u net klaar had maar nog niet opgeslagen!

Grote problemen vragen om grote oplossingen: ga met de stofzuiger over alle verluchtings- en ventilatieopeningen van de computerkast. Een klassieke desktop kunt u openmaken (nadat u alle kabels hebt verwijderd), zodat u ook de binnenkant kunt stofzuigen – maar let op dat u geen enkel zichtbaar onderdeel raakt. Stof dat zich heeft vastgezet, maakt u los met perslucht uit de spuitbus (alle IT-winkels verkopen ze voor ongeveer euro 10). De spuitbus heeft een dun slangetje waarmee u bij de moeilijkste plekjes kunt, zoals de koelvinnen van de processors. Als er schuimfilters voor de verluchtingsopeningen zitten, maakt u die met water schoon. De gratis software SpeedFan, die u op een heleboel websites kunt downloaden, vergelijkt de temperatuur van de componenten en de snelheid van de ventilators voor en na de schoonmaak. Een reiniging kan de temperatuur met ongeveer 15°C verlagen en de ventilators tien procent sneller doen draaien. Een draagbare computer maakt u beter niet open: beperk u tot de externe verluchtingsopeningen.

Een poort schoonmaken

Ook de poorten (USB, Ethernet, HDMI...) van een computer en zeker van een notebook worden vuil. Als een USB-stick pas na verschillende pogingen door de computer wordt herkend, is dat een signaal dat de poort aan een schoonmaakbeurt toe is. Schakel de computer uit en verwijder het ergste vuil met een tandenstoker (of desnoods met uw vinger). Onthoud dat de pennen van een netwerkpoort delicaat zijn. Ook hier is een spuitbus met perslucht een kostbare bondgenoot. Werk de schoonmaak van de poorten af met een wattenstaafje en wat ethanol of detergent voor elektronisch materieel. Laat de poorten drogen voor u er weer randapparaten op aansluit.

Hoe nuttig zijn reinigingssets?

Een set bevat een spuitbus met gel, (vochtige en droge) doekjes en bor-steltjes voor het toetsenbord. Hebt u er wat aan? Vergeleken met de huismiddeltjes is een set duurder, maar hij heeft het voordeel dat het doekje perfect is voor zijn doel. Een set voor schermen (lcd en plasma) kost euro 10. Een pakje doekjes koopt u al voor euro 4 en er bestaan antibacteriële doekjes met ultrafijne vezels die met behulp van statische elektriciteit bacteriën en schimmels wegnemen. Een set met alles erop en eraan kan euro 15 kosten.

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content