Zijn we te proper geworden?

Is twee keer per dag een douche nemen overdreven of perfect? Is elke dag je haar wassen te veel van het goede? Onze ideeën over de dagelijkse lichaamshygiëne zijn sterk veranderd.Gouden raad voor in de badkamer.

Dertig jaar geleden ging het hele gezin één keer per week uitgebreid in bad. Overigens was dat al een hele vooruitgang in vergelijking met wat onze moeders gewend waren. Zij mochten zich op kostschool niet eens wassen wanneer ze menstrueerden! Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen. Tegenwoordig wassen en schrobben we dat het een lieve lust is. Geen wonder dat we ons vragen beginnen te stellen als de normen in zo’n korte tijd zo ingrijpend veranderd zijn.

Douche en bad Zeep gebruikt u het best ’s avonds

Er wordt wel eens beweerd dat we onze huid beschadigen en ons natuurlijk afweersysteem aantasten als we ons te vaak wassen. Ons advies? Laat ze maar zeggen en maak u niet te veel zorgen. Onze huid produceert namelijk talg, een vette film die de hoornlaag van onze huid beschermt tegen verdamping en invloeden van buitenaf. De hele dag wordt die laag dikker en houdt ze zweet, stof, dode huidcellen en parasieten aan de oppervlakte van de huid vast. Alleen een flinke wasbeurt laat de huid weer optimaal ademen.

n Badproducten. Zich elke dag van kop tot teen wassen, is dus onontbeerlijk. Het probleem is alleen: waarmee? Een overvloed aan bad- of doucheproducten gebruiken is niet goed. Omdat ze bedoeld zijn om te ontvetten, zijn ze in min of meerdere mate agresssief. Het resultaat bij overdreven gebruik: puistjes, irritatie en een huid die trekt. Dit betekent echter niet dat u niet ’s morgens én ’s avonds kunt douchen. Alleen volstaat één enkele zeepbeurt, bij voorkeur ’s avonds zodat onze huid de talglaag kan aanmaken op het ogenblik dat er de minste invloeden zijn van buitenaf. Wees voorzichtig met badzout en aanverwanten, ze zijn niet goed voor mensen met aanleg tot allergie. Douchegels verdunt u beter met wat water.

n Zeep. Voor een vette en dikke huid is er niets aan te merken op zeep, maar fragiele velletjes zijn meer gebaat met een zeepvrij wastablet of met overvette zeep. Deze laatste soorten zijn wat minder geliefd dan de traditionele omdat ze niet zoveel schuimen en zo de indruk geven minder goed te wassen. Nochtans werken ze uitstekend. Hoe minder zeep schuimt, hoe beter voor de huid!

De handen Eén minuut om alle microben te verwijderen

Onze handen spelen een belangrijke rol in de verspreiding van ziektekiemen. De enige oplossing: ze zo vaak mogelijk wassen, zeker nadat u een dier hebt geaaid, handenarbeid hebt verricht, op de computer hebt gewerkt (op een klavier zitten meer microben dan op de bril van een toilet!) en voor u een maaltijd bereidt. Evident, zegt u? Inderdaad. Maar we leven in een maatschappij waar we de hele dag door lopen te knabbelen en waar een maaltijd makkelijk vervangen wordt door een snel broodje tussendoor...

n Uw handen wassen? Een handleiding! Hoe eigenaardig dat ook klinkt, uw handen volgens de regels van de kunst wassen, is geen sinecure. Om te beginnen moet u er uw tijd voor nemen. Laat de zeep ruim 30 seconden schuimen om de microben grondig te verwijderen en spoel daarna nog eens 30 seconden af met zuiver water. Gebruik vloeibare zeep, die – in tegenstelling tot een vaste zeep – nog niet vol microben zit. Antibacteriële zeep is alleen nodig na karweitjes zoals het verversen van een babyluier. Voor u aan een wasbeurt begint, kunt u ook beter uw juwelen afdoen: ook dat zijn ziektereservoirs en bovendien staan ze efficiënt poetsen vaak in de weg. Minstens één keer per dag is het ook aangeraden de nagels te reinigen met een nagelborsteltje. Korte nagels blijven langer en makkelijker schoon dan lange. De handen goed afdrogen met een handdoek die u het liefst dagelijks vervangt, is een must.

n Op verplaatsing. Te mijden als de pest zijn handdoeken die iedereen gebruikt, bijvoorbeeld op het werk of in het toilet van het restaurant. Het zijn echte broeihaarden van bacteriën. Handdrogers met warme lucht kunnen de huid uitdrogen en huidirritatie veroorzaken. Kies altijd en overal voor papieren servietten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content