Plus Magazine: In een samenleving die steeds vrouwelijker wordt, lijkt het klassieke machomodel bij de mannen te verdwijnen. Is dat een realiteit of maken we onszelf iets wijs?

Claude Javeau: "Dat lijkt inderdaad zo maar het is geen universeel verschijnsel. In de arbeidersklasse en bij de adel houdt het oude rollenpatroon langer stand. Bij de arbeidersklasse gaat de vrouw vaak niet werken, bij de adel blijft haar rol nog al te dikwijls beperkt tot de vrouw zijn van. Maar in de middenklasse, de grootste groep van onze samenleving, is er wel beweging merkbaar. De vrouwen gaan werken, er wordt later getrouwd, men str...

Claude Javeau: "Dat lijkt inderdaad zo maar het is geen universeel verschijnsel. In de arbeidersklasse en bij de adel houdt het oude rollenpatroon langer stand. Bij de arbeidersklasse gaat de vrouw vaak niet werken, bij de adel blijft haar rol nog al te dikwijls beperkt tot de vrouw zijn van. Maar in de middenklasse, de grootste groep van onze samenleving, is er wel beweging merkbaar. De vrouwen gaan werken, er wordt later getrouwd, men streeft naar gelijkheid tussen man en vrouw op diverse vlakken." "Ze hebben geen keuze. Veel mannen bevinden zich in die situatie, maar ze krijgen nog altijd schrik als ze zien dat vrouwen belangrijke posten gaan innemen. Vergeet echter niet dat vrouwen in beleidsfuncties een minderheid blijven.""De man is van zijn piëdestal gevallen maar in het dagelijkse leven is er nog niet veel veranderd. Het zijn nog altijd de vrouwen die de touwtjes in handen hebben maar die ook voor alles en nog wat moeten opdraven. Als de kinderen ziek zijn, is het meestal de vrouw (moeder, oma) die voor hen zorgt. Mannen aan de haard of mannen die deeltijds werken blijven zeldzaam." "Ja. Gelukkig zijn is het ultieme doel in onze maatschappij. Daarom is aandacht besteden aan de gezondheid en het uiterlijk zo belangrijk geworden. Als ik een parfumerie binnenkom, sta ik altijd versteld van het immense aanbod voor mannen. In de samenleving van vandaag neemt het lichaam een belangrijke plaats in.""Ik denk het wel. Die esthetische bekommernis is er steeds meer. Ook de mannen willen er nu mooi en verzorgd uitzien. Jonge mannen doen het ongetwijfeld uit zichzelf omdat het bij deze tijd hoort, zelfs al vind ik dat ze zich saaier kleden dan vroeger. De oudere mannen doen heet dan weer omdat ze door hun vrouw worden aangespoord.""Op het eerste gezicht dragen mannen nog altijd een eenvoudig, sober kostuum om te gaan werken. En toch is er de afgelopen jaren een en ander veranderd. Zo is een das niet langer verplicht. Weinig televisiepresentatoren dragen er nog één. Zelfs prins Filip doet het niet meer! En ook de sokophouders, de stijve cols, de gesteven popelinehemden, het onderhemd, de lange onderbroek en de hoed zijn verdwenen. In de plaats daarvan is de kleding meer uniseks geworden."