Een wandeling door de binnenstad vormt de ideale start. Om die te bereiken moet u altijd een water over. Lier wordt immers volledig omgeven door de Grote en de Kleine Nete en door een afleidingskanaal. En door de stad loopt nog een arm van de Kleine Nete. Het Venetië van de Kempen, noemt de stad zich nu.
...
Zeven uur in Lier
In het jonge lentegroen onthult Lier graag zijn geheimen en romantische plekjes. We nemen u mee op een daguitstap waarin geschiedenis, water, ongewone verrassingen en terrasjes elkaar goed in evenwicht houden.
Een wandeling door de binnenstad vormt de ideale start. Om die te bereiken moet u altijd een water over. Lier wordt immers volledig omgeven door de Grote en de Kleine Nete en door een afleidingskanaal. En door de stad loopt nog een arm van de Kleine Nete. Het Venetië van de Kempen, noemt de stad zich nu. Let op de merkwaardige combinatie (foto 1) van het middeleeuwse belfort (1369) en het 18de-eeuwse rococostadhuis op de Grote Markt. Het veel oudere belfort lijkt namelijk in het stadhuis te schuiven. Twee romantische plekjes in de binnenstad zijn de Vismarkt (foto 2) en het Aragonbruggetje (foto 4). Ga op een bankje onder de kastanjeboom zitten en kijk hoe de historische panden en de torentjes zich in het water van de Kleine Nete weerspiegelen. Een Bruggegevoel. De Sint-Gummaruskerk, gewijd aan de patroonheilige van de stad, staat momenteel in de steigers voor een restauratie, maar de toren (bekend als de Peperbus) blijft goed herkenbaar. De erediensten gebeuren nu in de stemmige Sint-Pieterskapel. Achter het verste altaar kijkt u hier in een put waarin Gummarus zou begraven liggen. Bekijk de Kleine Nete van op de Hoge Brug (foto 3) en loop langs de Werf. Hier vindt u het middeleeuwse graanpakhuis Fortuin (foto 7), een knap wit gebouw met gekleurde luiken. Het is nu een horecazaak en op mooie dagen valt het moeilijk te weerstaan aan het bootterras. Aan de Netelaan wacht het standbeeld van Pallieter (foto 10), de levensgenieter die ontsproot aan de pen van de Lierse schrijver Felix Timmermans. Neem uw tijd voor een uitgebreid bezoek aan het begijnhof (foto 6). Met 11 kasseistraatjes en 162 huisjes vormt dit stuk werelderfgoed nog een echte stad in de stad, toegangspoorten incluis. Er zijn ook kantateliers gevestigd. Lierse kant wordt niet geklost, maar gehaakt. In het huisje nummer 6 van dezelfde straat liet Felix Timmermans zijn juffrouw Simforosa wonen. Een goede plek voor de lunch is het Zimmerplein. Het staat vol terrassen en horecazaken. Let op de oude Gevangenenpoort en, om de hoek op het Schapenkoppenplein, op de beeldjes van de schaapskudde (foto 5). Zij verwijzen naar de bijnaam van de Lierenaars ("schapenkoppen"). Er loopt zelfs een zwart schaap bij. Bezoek aan de Zimmertoren (foto 8), het bekendste monument van de stad. Louis Zimmer (1888-1970) was een horlogemaker die zich toelegde op het maken van astronomische klokken en voorstellingen die hun tijd ver vooruit waren. Aan de buitenkant van wat ooit een middeleeuwse wachttoren was, ziet u de onderdelen van zijn beroemdste klok. Binnen in de toren en in het paviljoen zijn andere realisaties te zien, maar de opstelling is wel aan modernisering toe. Aan het Schapenkoppenplein kunt u instappen voor een boottochtje dat de Kleine Nete in de binnenstad heen en terug afvaart (alleen in de weekends, zie Praktisch). Een alternatief is een wandeling over de vesten (foto 9). In Lier kunnen we namelijk volledig om de stad heen lopen over de vroegere stadswallen (in totaal 4,3 km). Heerlijk flaneren in de zon! Een verbluffende ontdekking wacht in De Kleine Wereld (Werf 3). Twee jaar geleden brachten Lena De Swert en haar dochter Els hier hun ongelooflijke verzameling oude poppenhuisjes en miniaturen samen. Het is één van de grootste en meest authentieke van België. Je blijft kijken naar alles wat er in de vitrinekasten staat! Op de Grote Markt sluiten we onze trip af met een drankje en een Liers vlaaiken. Bijvoorbeeld in Het Moment (nr. 40) of 't Belfort (nr. 43). Lierse vlaaikens - een erkend streekproduct - zijn lekkere gebakjes van zanddeeg met een vulling van kandij en specerijen. n Ludo Hugaerts - foto's: Bart Degrande
Wil je dit artikel verder lezen?
Kies voor Plusmagazine