© ISOPIX

Zenuwvezels in hun blootje

Rond multiple sclerose hangt nog vaak een aura van mysterie. Het immuunsysteem tast de eigen zenuwgeleiding aan, wat zorgt voor o.a. gevoelsstoornissen en coördinatieproblemen. Maar welk proces speelt zich precies af rond de zenuwvezels?

Bij mensen met MS wordt de vetachtige isolatielaag (myelineschede) die de zenuwvezels (axon) omhult, aangevallen en afgebroken door het eigen immuunsysteem dat de laag aanziet voor een vreemde indringer. Delen van de zenuwvezels die instaan voor de informatieoverdracht van de ene zenuwcel naar de volgende, komen daardoor letterlijk bloot te liggen.

Gezonde zenuwvezels liggen in een isolatielaag die af en toe wordt ingesnoerd door knopen van Ranvier. De prikkel van de zenuwvezels springt dan van insnoering naar insnoering verder. Bij MS lukt dat niet. Daar lekken deze zenuwprikkels vanuit de hersenen als het ware weg en bereiken onvoldoende hun bestemming.

Soms slagen de cellen die de isolatie produceren erin om dat beschermlaagje weer te herstellen, maar vaak lukt dat onvoldoende. Dan kunnen de onbeschermde zenuwvezels beschadigd of zelfs vernietigd raken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content