Zeep gebruikt u het best ’s avonds

Er wordt wel eens beweerd dat we onze huid beschadigen en ons natuurlijk afweersysteem aantasten als we ons te vaak wassen. Ons advies? Laat ze maar zeggen en maak u niet te veel zorgen. Onze huid produceert namelijk talg, een vette film die de hoornlaag van onze huid beschermt tegen verdamping en invloeden van buitenaf. De hele dag wordt die laag dikker en houdt ze zweet, stof, dode huidcellen en parasieten aan de oppervlakte van de huid vast. Alleen een flinke wasbeurt laat de huid weer optimaal ademen.

l Badproducten. Zich elke dag van kop tot teen wassen, is dus onontbeerlijk. Het probleem is alleen: waarmee? Een overvloed aan bad- of doucheproducten gebruiken is niet goed. Omdat ze bedoeld zijn om te ontvetten, zijn ze in min of meerdere mate agresssief. Het resultaat bij overdreven gebruik: puistjes, irritatie en een huid die ’trekt’. Dit betekent echter niet dat u niet ’s morgens én ’s avonds kunt douchen. Alleen volstaat één enkele zeepbeurt, bij voorkeur ’s avonds zodat onze huid de talglaag kan aanmaken op het ogenblik dat er de minste invloeden zijn van buitenaf. Wees voorzichtig met badzout en aanverwanten, ze zijn niet goed voor mensen met aanleg tot allergie. Douchegels verdunt u beter met wat water voor u ze gebruikt.

l Zeep. Voor een vette en dikke huid is er niets aan te merken op zeep, maar fragiele velletjes zijn meer gebaat met een zeepvrij wastablet of met overvette zeep. Deze laatste soorten zijn wat minder geliefd dan de traditionele omdat ze niet zoveel schuimen en zo de indruk geven minder goed te wassen. Nochtans kwijten ze zich uitstekend van hun taak. Als algemene regel mag je zelfs stellen dat hoe minder een zeep (of shampoo) schuimt, hoe beter ze is voor de huid!

l Afspoelen. Uiteraard moeten al deze producten goed uit- of afgespoeld worden. Ideaal is een douche na het bad. Perfectionisten douchen zelfs voor het bad om niet te moeten baden in het vuil en de microben. Maar zover hoeft u niet te gaan.

l Handdoeken en washandjes. Weet dat handdoeken en washandjes een broeihaard zijn van microben en dat ze dus heel regelmatig moeten vervangen worden. Beddenlakens moeten elke week gewassen worden. Onnodig er bij te vermelden dat ieder het best zijn eigen handdoeken en washandjes gebruikt. En dat zich goed afdrogen na elke wasbeurt absoluut noodzakelijk is om schimmelvorming te voorkomen.

l Crèmes en lotions voor na het bad. Als u over een normale huid beschikt, hebt u dergelijke producten in principe niet nodig. Het risico bestaat zelfs dat uw huid ‘vergeet’ talg aan te maken als u overvloedig lotions gebruikt. Uw huid af en toe verwennen met een geparfumeerde crème is wel de uitgelezen manier om even alle stress te vergeten. Geen enkel argument is sterk genoeg om u dat genot te ontnemen!

l Deodorant. Meer dan aangewezen, zeker in de zomer. Zweet dat in aanraking komt met bacteriën verspreidt nu eenmaal een geurtje, daar is niets aan te doen.

Lise Leuven

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content