Zap, mama!

In de zomer dragen we liever niet dezelfde parfums als in de winter. Daarom stellen de grote huizen hun zomercreaties voor, of een zomerversie van hun grootste successen. Zo kunnen we lekker zappen: van zwaar naar licht, van merk naar merk.

Twintig jaar geleden bleef een vrouw nog een leven lang trouw aan één parfum. Diorissimo, of Vent Vert van Balmain om maar iets te noemen. Vandaag hebben we de neiging om wat vaker iets nieuws uit te proberen. Een seizoengebonden nieuwigheid bijvoorbeeld, zeker in de lente!

Frisse versies

Het op punt stellen van een geur is een lang en duur proces. Zodanig zelfs dat je je kunt afvragen of het wel de moeite loont om zomerversies uit te brengen, die soms maar enkele maanden meegaan. Sylvaine Delacourte, directrice van de laboratoria Guerlain, twijfelt niet: “Sommige parfums verdienen een aangepaste versie voor de zomer. Shalimar, L’Instant en Habit Rouge zijn tamelijk warme, oriëntaalse geuren die ’s zomers moeilijker te dragen zijn. De lichtere versie helpt ons nieuwe gebruikers te lokken, mensen die normaal nooit zo’n klassieke geur zouden kiezen.”

Waar de zin om ’s zomers een frissere geur te dragen vandaan komt? “Onze klanten zijn heel trouw aan een parfum maar sommigen kiezen een bijkomende geur voor de vakantie, voor sportactiviteiten, omdat het beter past bij een bepaalde outfit of in functie van hun humeur...”

Goed om te weten. Spuit nooit toiletwater op uw huid wanneer de zon schijnt, tenzij het geen alcohol bevat. Breng liever wat aan op de voering van een kleding-stuk of in de nek.

Een zappende generatie

Vroeger gebruikten de vrouwen één enkel parfum en werden ze daar door hun omgeving ook mee geassocieerd. Tegenwoordig is dit minder het geval. Waarom? “Ik denk dat het grote aanbod aanspoort om te zappen”, vertelt Sylvaine Delacourte. “Maar zodra we een geur gevonden hebben waarover verschillende vriendinnen ons een complimentje maken, hebben we nog altijd de neiging om hem trouw te blijven. Zo ontrouw zijn we dus niet. Trouwens, in de tijd dat Jean-Paul Guerlain 2 geuren per jaar creëerde, veranderden ook veel vrouwen elk seizoen van parfum!”

Af en toe eens iets uitproberen en toch trouw blijven aan je basisgeuren, is dus perfect mogelijk. Vandaar het succes van de Aqua Allegoria van Guerlain. “Wij kiezen altijd voor natuurlijke geuren. En voor het Aqua Allegoriagamma geldt dat in het kwadraat. Het is een andere manier van zich te parfumeren: gul en fris. Een ode aan de natuur. Het meeste succes heeft de geur Pampelune, daarna volgen Pivoine en Herba Fresca.”

Goed om te weten. Frisse toiletwaters bevatten minder alcohol en mogen op het hele lichaam worden verstoven, met een verfrissend en energetisch effect (bijv. L’Eau Dynamisante van Clarins). Op hete dagen bewaart u de flacon in de koelkast.

De geur van onze kindertijd

Evolueert de smaak in de loop van een leven? “De smaak verfijnt in de loop van de jaren en door de ervaring. En hij wordt beïnvloed door de hormonale cyclus (puberteit, zwangerschap, menopauze). Maar ik blijf ervan overtuigd dat de geuren waarmee we in onze kindertijd vertrouwd zijn geraakt, diep verankerd blijven. Ik denk niet dat er een parfum voor jonge mensen bestaat, en een voor minder jonge.”

“Wanneer ik een zomerversie creëer, respecteer ik het thema, de geest van het basisparfum. Maar ik verander de formule wel in die zin dat ik de basisnoot verminder ten gunste van de kopnoot die blijer is, zonniger. Daarom vormen Spanje en Italië twee markten waar deze versies verkopen als koekebrood.”

Maar welke kwaliteiten moet een parfum hebben om te blijven duren? “Het moet goed opgebouwd zijn”, zegt Sylvaine Delacourte. “Rijk aan edele bestanddelen, natuurlijke of niet. Verder moet het een creatieve geur zijn, koppig, uniek en makkelijk te herkennen. Kortom, het moet een emotionele schok geven!”

Goed om te weten. Sommige geurnoten hebben een frisse connotatie: citrusvruchten, bloemen, groen, kruiden. Andere zijn meer winters: oosterse geuren, bos, balsems, specerijen. n

Info: alles in de parfumeriezaak

Virginie Draelants

Partner Content