Cosmea in de tuin zorgt voor maandenlang kleur en heel veel snijbloemen. © FOTO GETTY IMAGES

Zaadjes voor volgend jaar

Je hoeft geen doorwinterd tuinier te zijn om zelf bloemzaadjes te oogsten. Je kan gemakkelijk zelf aan de slag.

Wie al eens zaadjes van zonnebloemen, petunia, lavatera of cosmea heeft geoogst, om ze het volgende jaar weer uit te zaaien, weet dat dit kinderspel is. En een ideale manier om jaar na jaar te genieten van zeldzame of oude bloemenvariëteiten. Maar je moet wel op het juiste moment toeslaan, voor de wind de zaadjes verspreidt.

WANNEER OOGSTEN?

Oogst aan het eind van het bloeiseizoen wanneer bloemen, peulen en doppen al bruin of zelfs zwart worden. En doe het in de late namiddag op een zonnige dag, als de zaadjes al goed uitgedroogd zijn.

Knip de verwelkte bloemen en peulen af, hou er een papieren zak of kom onder om ze op te vangen.

Tip. Om de zaadjes te oogsten voor ze loskomen van de plant, kan je voorzichtig een koffiefilter rond de bloemstengel bevestigen waar ze in kunnen vallen.

HOE OOGSTEN?

Pluk de zaadjes eruit. Zonnebloemen of Oost-Indische kers hebben dikke zaden, die je zo uit de verwelkte bloemen kan plukken. Dat geldt ook voor zaden in doppen of peulen, zoals pronkerwten. Kleinere bloemen met veel zaadjes kan je fijn wrijven tussen je vingers boven een soepbord met keukenpapier. Blaas nadien voorzichtig het residu weg.

Laat de zaadjes één tot twee weken drogen op een warme plek, uit de zon, op een zeefdoek of dicht gaas.

Tip. Behandel elke soort apart en noteer telkens de naam van de bloem.

HOE BEWAREN?

Stop de zaadjes in enveloppen en noteer er telkens de soort, de oogstdatum en liefst ook de kleur op. Bewaar de enveloppen op een koele, droge plek die niet onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Meestal kan je de zaadjes niet langer dan een jaar bewaren.

Tip. Je kan de zaadjes ook bewaren in confituurpotten met etiket waarvan je de deksels onderaan een legplank vastschroeft. Wanneer je zaadjes nodig hebt, moet je enkel de pot losdraaien.

GESCHIKTE BLOEMEN?

De meeste eenjarige kweek- en wilde soorten: afrikaantje, petunia, Oost-Indische kers, zinnia, zonnebloem, pioen, klaproos, balsemiene, goudsbloem, korenbloem, silene, cosmea,...

Sommige tweejarigen: stokroos, vingerhoedskruid,...

Sommige vaste planten: echinacea, lupine, akelei,...

Tip. Eens je het bloemzaadjes oogsten onder de knie hebt, kan je ook groentezaden proberen winnen: doperwt, sperzieboon, tomaat, aubergine, paprika, pompoen,...

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content