Wratten Laat ze behandelen

Neen, niet alleen kinderen kunnen wratten krijgen. En neen, ook al zijn ze meestal goedaardig, toch wacht u beter niet te lang om er iets aan te doen. Wanneer? Waarom en hoe? Lees en leer!

Een wrat is een kleine verdikking van de huid als gevolg van een infectie van de huidcellen door een virus dat behoort tot de stam van het humaan papillomavirus (HPV). Ondanks het feit dat ze niet bepaald esthetisch zijn en vaak hinderlijk, zijn wratten meestal goedaardig... maar besmettelijk!

Drie soorten

De voetwrat komt het vaakst voor (in 60 tot 80% van de gevallen). “Wanneer ze zich op de voetzool bevindt, kan de wrat niet verder naar buiten groeien wegens de druk die uitgeoefend wordt door het lichaamsgewicht. Bijgevolg zal ze naar binnen groeien, in de diepte”, verduidelijkt de dermatologe dr. Alice Leroy. Daarbij kan de wrat druk uitoefenen op de zenuwstructuren en pijn doen.

De voetwrat lijkt op een kleine, cirkelvormige of veelhoekige zone die oneffen en bruin (of grijsachtig) is en waarop soms zwarte puntjes staan. Dit zijn kleine bloedvaten die verstopt zijn geraakt. “Een ander kenmerk van een wrat is dat je de kleine groeven in de huid niet meer ziet”, zegt dr. Leroy. “Dat is het grote verschil met likdoorns. Bij likdoorns zie je nog de groeven in de huid en ze zijn vaak pijnlijk.”

De gewone wrat komt meestal voor op de rug van de hand of op de vingers, maar ook rond de nagels. Deze soort is oneffen, heeft een grijsachtige kleur en ontwikkelt zich in de hoogte. Ze kan ook opduiken op andere delen van het lichaam zoals de knieën of de ellebogen.

De vlakke wrat komt voor op het gezicht maar ook op andere delen van het lichaam. “Ze ziet eruit als een glad, ietwat oranjekleurige bobbeltje en groeit lichtjes in de hoogte. Vaak duiken er verschillende samen op.”

Zo raakt u besmet

Een vochtige omgeving vormt een ideale voedingsbodem voor het papillomavirus dat zich verspreidt door contact met de huid. Zo kunt u voetwratten krijgen door op blote voeten in een vochtige ruimte te stappen: een zwembad, de douches van een fitnesszaal, een strand,... “Bovendien hebben mensen die bepaalde beroepen uitoefenen (veeartsen, slagers, vishandelaars,...) meer kans omdat hun handen vaak vochtig zijn.”

Verder is er vaak sprake van zelfbesmetting. “Dit komt bijvoorbeeld voor bij mannen die een wrat hebben in de nek. Tijdens het scheren verspreiden ze het virus over alle lichaamsdelen waar ze met hun scheermesje komen.”

De incubatietijd bedraagt enkele weken, soms enkele maanden.

Vier redenen om te behandelen

De meeste wratten verdwijnen vanzelf binnen de twee tot vijf jaar. Waarom zouden we ze dan laten weghalen? “Er zijn vier redenen om een wrat te laten behandelen”, zegt dr. Leroy. “Ten eerste om te vermijden dat ze zich uitbreidt. Ten tweede omdat ze pijnlijk kan zijn, vooral op de voetzool. Ten derde om te vermijden dat u anderen besmet. En ten vierde omdat een wrat in zeldzame gevallen kwaadaardig kan worden.”

Behandeling afhankelijk van de plaats

Hoe een wrat wordt behandeld, is afhankelijk van waar ze zich bevindt.

Cryotherapie. Deze techniek wordt toegepast op hobbelige wratten, meest-al op de rug van de hand en op het lichaam. Ze kan niet worden gebruikt voor voetwratten die in de diepte zijn gegroeid. Bij deze behandeling wordt de wrat enkele keren, en telkens gedurende enkele seconden, met vloeibaar stikstof aangestipt. “Daardoor gaan de cellen bevriezen zodat het water in deze cellen kristalliseert. Wanneer de wrat nadien opnieuw warm wordt, barsten de cellen open. Daarbij kan een blaasje ontstaan.”

Tijdens het aanstippen ondervindt de patiënt een branderig gevoel. Of dit werkelijk pijn doet, hangt af van persoon tot persoon.

Bleomycine. Deze techniek is het meest aangewezen bij voetwratten aangezien bleomycine (een anti-mito-ticum, het vertraagt of verhindert de celdeling) een wrat in de diepte kan vernietigen. Met behulp van een dermojet wordt bleomycine onder druk in de wrat gespoten. “De patiënt voelt een korte, maar draaglijke pijn, alsof een elastiekje tegen de huid knalt.”

Bleomycine is niet geschikt voor gevoelige zones, zoals vingergewrichten of nagelranden.

Salicylzuur. Voor wratten rond de nagels of in de buurt van gewrichten kunnen, behalve cryotherapie, ook oplossingen op basis van salicylzuur worden gebruikt. “De producten die in de apotheek verkrijgbaar zijn, zien eruit als een potje nagellak met een penseeltje. De arts kan eveneens een bereiding volgens recept laten maken. Elke avond brengt de patiënt het product aan op de wrat. De dermatoloog snijdt de dode huid regelmatig weg, naarmate de diepere lagen van de wrat worden bereikt.”

Deze behandeling is pijnloos maar vergt meer geduld dan de andere.

Diphencyprone. “Voor zeer uitgebreide wratten die al verschillende behandelingen hebben overleefd, kan de dermatoloog één keer per week een diphencyprone-oplossing op de wratten aanbrengen die de wratten geleidelijk aan vernietigt. Deze techniek wordt enkel toegepast wanneer geen enkele andere behandeling helpt.”

Minder populaire technieken Er bestaan nog andere technieken zoals elektro-coagulatie, chirurgie en lasertherapie. Wegens hun nadelen (pijn, kans op verspreiding van virusdeeltjes, geen gegarandeerde doeltreffendheid en littekens) wordt ze echter steeds minder vaak gebruikt.

De psychologische factor

Denkt u een wrat te hebben en ondervindt u er hinder van? Wacht dan niet te lang, luidt het advies van onze specialiste. “Hoe kleiner de wrat, hoe makkelijker en pijnlozer ze kan worden behandeld.” Even tot bij een dermatoloog

stappen kan het probleem verhelpen. Speelt bij wratten ook geen psychologische factor? “Bij de meeste huidziekten speelt waarschijnlijk een psychologische factor mee. Veel vormen van huiduitslag bijvoorbeeld worden ver-oorzaakt door stress en de geestelijke gezondheidstoestand van de patiënt. Bij wratten vergroten psychologische factoren de gevoeligheid voor het virus maar zonder virus kunnen zich geen wratten ontwikkelen”, zegt dr. Leroy.

Niettemin zijn sommige mensen geneigd om niet-conventionele behandelingen te proberen: homeopathie, hypnose, pleisters,...

“Oké, als je maar beseft dat sommige wratten ook spontaan verdwijnen. Maar als dat niet het geval is, is een dokter de aangewezen persoon!”

Gwenaëlle Ansieau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content