Wordt onze Els de mooiste mevrouw van het land ?

Toen Els Moris (nu 57) in 2002 de modellenwedstrijd van Plus Magazine won, begon voor haar een nieuw, spannend leven. Op 6 juni kan ze – als oudste deelneemster! – Misses Globe Belgium 2009 worden.

Als Els Moris verkozen wordt tot Misses Globe Belgium, hoeft u zich niet af te vragen waar-om haar charmante verschijning u zo vertrouwd voorkomt. Sinds haar overwinning in de modellenwedstrijd van Plus Magazine maakt ze geregeld haar opwachting in ons blad. En daar niet alleen: de mama van Inge (33), Peter (32), Katrien en An (27) en oma van Joshua (9) en Kiara (6) heeft het druk met uiteenlopende opdrachten voor bedrijven (Pearl, De Lijn, Canon...). Net zoals in 2002, toen haar tweelingdochters hun mama-met-een-dipje inschreven voor de modellenwedstrijd, was ook nu dochter Katrien de drijvende kracht achter Els’ deelname aan Misses Globe. “Ik ben nu blij dat ik gehoorzaamd heb”, lacht Els.

De ander kandidates zijn allemaal een stuk jonger dan jij, van zesentwintig tot halfweg de veertig...

Toen ik hoorde dat ik in de eerste preselectie zat (uit 600 kandidaten werden 120 deelnemers geselecteerd, nvdr) vond ik dat best eng. Zou ik me niet belachelijk maken tussen al die veel jongere vrouwen? Bij de organisatie stelden ze me gerust, maar toch. In de loop van de selectiedag circuleerde het gerucht dat er iemand van 57 deelnam en iemand vroeg aan mij of ik wist wie dat was! Pas toen ik vroeg of ze een grapje maakte, viel haar frank dat ik het was. Toen voelde ik me een stuk geruster: Oef, ik zie er dan toch niet extreem veel ouder uit dan de anderen!”

En toen vielen er zo’n vijftig af, en daarna nog eens dertig...

... en nu zit ik in de finale en heb ik het gevoel dat ik mijn doel al bereikt heb. Ik heb laten zien dat ook rijpere vrouwen charme en uitstraling hebben. Natuurlijk zou ik het leuk vinden om pakweg bij de eerste vijf te eindigen, maar het belangrijkste is nu dat ik mijn goed doel, Make-A-Wish, zoveel mogelijk geld en aandacht bezorg.

Waarom heb je Make-A-Wish als goed doel gekozen?

Als mama en oma weet ik hoe erg het is als een kind zwaar ziek wordt. De dochter van mijn zus is jong gestorven, mijn broer heeft een kind en een kleinkind verloren. Dat is zo tégen de natuur, zo ingrijpend, daar wil ik graag iets aan doen. Ik overweeg trouwens om het niet bij financiële steun te laten, maar me ook als vrijwilliger voor Make-A-Wish in te zetten.

Stel dat je Misses Globe Belgium wint, hoe wil je België dan tijdens de wereldfinale in de V. S. gaan vertegenwoordigen?

Zeker in Amerika lijkt het me leuk om aan te tonen dat een Belgische rijpere vrouw natuurlijke schoonheid kan uitstralen. Ik ben niet tegen plastische chirurgie of zo: waarom niet als je uiterlijk je ongelukkig maakt? Maar zelf ben ik er bang van. Sporten doe ik sowieso en ik probeer gezond te eten maar ik hoef niet per se maatje 38 te hebben, 40-42 vind ik best oké.

Is dat niet makkelijk gezegd als je er zo goed uitziet als jij en zo goed in je vel zit?

Dat lijkt alleen maar zo. Ik heb allerminst een probleemloos leven gehad. Mijn job als lerares heb ik moeten opgeven door zware rugproblemen, na ettelijke operaties en een blaasverlamming, waarvoor ik een neurostimulator heb moeten laten inplanten. Ik heb maanden moeten platliggen, heel lang moeten revalideren, met alle problemen, zorgen en spanningen van dien. Dit verhaal is te lang om te vertellen, maar zeven jaar geleden zag ik het echt niet meer zitten. Eigenlijk heeft de modellenwedstrijd van Plus Magazine me erdoor gehaald.

Hoezo?

De man van mijn zus was net overleden en toen zag ik de Plus liggen met een artikel over erfrecht erin. Ik kocht hem om dat artikel aan mijn zus te laten lezen en toen vonden mijn tweelingdochters de oproep voor jullie modellenwedstrijd. Zij hebben besloten dat ik daaraan maar eens moest deelnemen. Weet je dat ik vlak voor de finale nog bijna rechtsomkeert gemaakt heb op de parking? Ik had zo’n pijn. Maar uiteindelijk heb ik het met pijn-stillers gered en tot mijn grote verwondering won ik. Dat was een enorme ommekeer: ik kon weer iets gaan doen, weer zelf een inkomen hebben ook. En mijn kinderen waren blij. Ons mama is terug, zeiden ze.

Is jouw deelname aan Misses Globe ook een reactie?

Een beetje wel ja, ik heb een zwaar jaar achter de rug. Mijn moeder is overleden, mijn vader en schoonvader zijn zwaar ziek geweest, mijn jongste dochter heeft een miskraam gehad en zelf kampte ik ook weer met wat gezond-heidsproblemen... Weet je, door het winnen van jullie modellenwedstrijd heb ik beseft dat er na alle ellende toch altijd een tweede kans komt. Dat je altijd een kant van jezelf kunt ontdekken die je nog niet kende, hoe jong of oud je ook bent. Dat is een boodschap die ik graag wil uitdragen naar alle mensen die het moeilijk hebben.

Je bent een sterke vrouw...

Och, ook de andere finalistes zijn geen poppemiekes die enkel met hun uiterlijk bezig zijn, hoor. Er zijn er met een heel zware scheiding achter de rug, er zijn er die helemaal alleen een zaak opgestart hebben, eentje lijdt aan multiple sclerose... Allemaal vrouwen die het verdienen om te winnen.

Ariane De Borger

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content