Wij hebben onlangs ons huis verkocht met een mooie winst. Is dat een probleem, want ik heb gehoord dat de fiscus momenteel actief op zoek gaat naar wie vastgoed heeft verkocht met een meerwaarde en dat niet heeft aangegeven?

Het is inderdaad zo dat de fiscus momenteel particulieren viseert die een gebouw of grond hebben verkocht met een meerwaarde (winst). Het gaat daarbij om verkopen uit 2014, 2015 en 2016. Het principe is als volgt: wie een gebouw ve...

Het is inderdaad zo dat de fiscus momenteel particulieren viseert die een gebouw of grond hebben verkocht met een meerwaarde (winst). Het gaat daarbij om verkopen uit 2014, 2015 en 2016. Het principe is als volgt: wie een gebouw verkoopt binnen de vijf jaar na aankoop, wordt in principe belast aan 16,50% op de eventuele meerwaarde die hij/zij realiseerde. Voor gronden is de regeling iets anders: daar wordt de meerwaarde bij een verkoop binnen de vijf jaar belast tegen 33%, terwijl een verkoop binnen de acht jaar tegen 16,50% wordt belast. De zogenaamde meerwaarde (winst) is het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs, rekening houdend met een aantal correcties. Let wel, als je de meerwaarde niet hebt aangegeven, kan je wel opwerpen dat daar een reden voor was, bijvoorbeeld verbouwingswerken. En verkoop je een gebouw meer dan vijf en een grond acht jaar na aankoop, dan word je niet meer belast op de meerwaarde.Voor je eigen woning of een woning die je erfde bestaat er gelukkig een belangrijke uitzondering. Daar wordt de meerwaarde niet belast bij verkoop binnen de vijf jaar. De meerwaarde op een geërfde grond wordt evenmin belast.