© FOTO'S GETTY IMAGES

EEN KLEINER HUIS

Rond 55 jaar loopt bij veel koppels het nest leeg. Blijf je dan in je grote huis wonen of verhuis je naar een kleinere woning? Verhuur je je te grote woning of verkoop je ze? Belangrijke vragen die niet makkelijk te beantwoorden zijn, zeker nu het woonbeleid en de woonwetgeving almaar wijzigen en een huurhuis aan almaar strengere normen moet voldoen. Tegen 2020 zal je in Vlaanderen bijvoorbeeld geen woning meer kunnen verhuren zonder dakisolatie. Je zal dus investeringen moeten doen om je huis huurklaar te maken. Maar zal je dat geld via de huurprijs kunnen recupereren? Vandaag vind je nog moeilijk huurders die een huur van 1.000euro of meer willen betalen. Door de lage interestvoeten zijn die eerder geneigd om een huis te kopen. Maar ook je huis verkopen kan tegenvallen. Grote, vrijstaande huizen op een grote lap grond zijn vandaag niet meer zo gegeerd. En dat heeft een weerslag op de verkoopprijs.

BIJ EEN GESPLITSTE AANKOOP WORDT JE VRUCHTGEBRUIK MET DE JAREN ALMAAR MINDER WAARD.

Bij de aankoop van een nieuwe, kleinere woning – huis of appartement – wordt wel eens aangeraden om gebruik te maken van een gesplitste aankoop met je kinderen. De kinderen worden dan naakte eigenaars, de ouders vruchtgebruikers. In het kader van een successieplanning – die erop gericht is je kinderen zo weinig mogelijk belastingen te laten betalen op je nalatenschap – kan dit een goed idee zijn. Weet echter dat jouw vruchtgebruik met de jaren almaar minder waard wordt. Laat je hierbij dus goed adviseren.

EEN TWEEDE VERBLIJF

Rond 55 krijg je vaak wat meer financiële ademruimte. Een uitgelezen moment voor een tweede verblijf, voor jezelf en je familie of als investering? De laatste jaren blijken 55-plussers de belangrijkste kopers van een tweede woning als belegging, op zoek naar meer rendement voor hun spaargeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content