Wonen later: wat wilt u echt?

Mooi, al die toekomstgerichte projecten voor serviceflats, co-housing en diens meer. Maar wilt u daar later ook echt wonen? Of wilt u graag in uw vertrouwde omgeving blijven en bent u daarom eerder van plan uw woning aan te passen? Plus Magazine peilde naar uw mening.

Op verschillende plaatsen in ons land staan projecten voor supercomfortabele, bijna futuristische serviceflats, woonzorgcentra en zorgwoningen zoals Carehome of the Future op stapel. Maar zou u daar later ook willen wonen? Uw enthousiasme is allesbehalve groot. Uit een online onderzoek bij 1.331 mannen en vrouwen tussen 20 en 88 jaar van communicatiebureau Gidee begin dit jaar, blijkt dat één op twee Belgen ronduit negatief staat tegenover rust-huizen en gelijkaardige oplossingen.

Bij onze kinderen wonen? Nooit!

Een eigen peiling van Plus Magazine bij 5.477 lezers over de vraag Hoe wilt u later wonen? (lees p. 39) gaat nog een stuk verder. Zelfs een zorgwoning met de nieuwste technologie kan maar 3% van de ondervraagden bekoren. Voor zover u al aan later denkt, wilt u liefst in uw eigen woning blijven of verhuizen naar een appartement. “Begrijpelijk, de vertrouwde woning verlaten is een grote stap in een mensenleven”, zegt Mieke Broeders, directeur van Enter, een expertisecentrum dat rond alle aspecten van toegankelijk-heid werkt. “En er is het financiële plaatje: comfortabele serviceflats met een mooi dienstenpakket zijn verre van goedkoop. Vaak is blijven wonen in de eigen maar aangepaste woning de beste oplossing.” Opvallend: bijna niemand in onze peiling wil later bij zijn kinderen intrekken of aan kangoeroewonen (woonvorm waar ou-dere en jonge bewoners een huis delen) doen, ondanks alle juichende krantenberichten. Mieke Broeders: “Kangoeroewonen is niet simpel, u moet het met twee partijen altijd over alles eens zijn. En we willen vooral niemand tot last zijn of worden.”

Hoe aanpassen?

U kiest er dus vooral voor om uw woning aan te passen. Of eventueel te verhuizen naar een appartement. Waarop moet u dan vooral letten? Mieke Broeders geeft tips mee.

Durf denken aan later.

Al te vaak schuiven we het probleem van onze woonsituatie later voor ons uit. Denk daarom positief. Zeg dus niet: wat als ik later gehandicapt ben?, maar wel: hoe blijf ik meester van mijn eigen woonsituatie? De woning moet zich aan u aanpassen, niet omgekeerd.

Laat u leiden door het universal design.

Voorzie bij het bouwen of verbouwen reeds alle mogelijkheden voor later. Vier voorbeelden:

– Het bad vervangen door een inloopdouche? Laat ook de toegangsdeur naar de badkamer verbreden.

– Nieuwe keuken? Laat de kasten vervangen door zelfsluitende laden en laat toestellen inbouwen op een comfortabele hoogte.

– Verbouwingen aan de bovenverdieping? Zorg ervoor dat u deze verdieping later eventueel apart kunt verhuren als u zich terugtrekt op de benedenverdieping.

– Garage renoveren, een werkkamer herinrichten? Laat meteen leidingen plaatsen om hier later een slaap- of badkamer te kunnen maken.

Uw woning moet geen rusthuis vol zorgvoorzieningen worden.

Zorg vooral voor meer comfort.

Verhuizen naar een appartement?

Ga eerst de toegankelijkheid van het gebouw na. En bekijk hoe ver zich diensten, winkels en openbaar vervoer bevinden? Is er een videofoon? Hoe bereikbaar is de parkeerplaats?

Elektronica is niet prioritair.

Wat bent u met domotica als uw woning een valkuil is door niveauverschillen of een gevaarlijke trap?

Overheidssteun

Kunt u financiële steun krijgen als u uw woning aanpast? Onze peiling legt de vinger op de wonde: als die steun al bestaat, dan kent u hem niet.

Nochtans bestaan er specifieke premies.

Met name de provincies Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg en een aantal gemeenten kennen steun toe voor woningaanpassingen.

Het probleem is echter dat die premies meestal pas toegekend worden vanaf 60 of 65 jaar en gebonden zijn aan een inkomensplafond en/of het kadastrale inkomen van uw woning.

Meer kans maakt u op de algemene renovatiepremie.

Die bestaat zowel in Vlaanderen als in het Brusselse Gewest en lijkt voorlopig nog niet aangetast door de bezuinigingen. Vooral te overwegen voor de aanpassing van uw badkamer.

Minder bekend zijn de fiscale voordelen bij de aankoop van een serviceflat.

Federaal geldt bij de aankoop van een serviceflat een btw-tarief van 12%. En in Vlaanderen hoeft de eigenaar geen onroerende voorheffing te betalen.

Maar er zijn voorwaarden: de serviceflat moet erkend zijn door de overheid en de uitbating moet gebeuren zonder winstbejag (bijvoorbeeld door een vzw) in het kader van de huisvesting van bejaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content