© ISTOCK

Wondermiddel of onzin?

Proteïnerepen, proteïneshakes, proteïnecrackers als maaltijdvervangers als je een proteïnedieet wilt volgen. Zijn ze doeltreffend? Daar is lang niet iedereen van overtuigd.

Een proteïnedieet op basis van maaltijdvervangers claimt arm te zijn aan calorieën en tegelijk rijk aan eiwitten. Door dagelijks een of meer keren op deze maaltijdvervangers over te schakelen, wordt de drastische vermindering van je vet- en suikeropname gecompenseerd door een belangrijke opname van eiwitten, zodat het verlies van spiermassa beperkt blijft en je je al bij al toch vrij verzadigd voelt.

Je kan moeilijk ontkennen dat het effect meestal spectaculair is: wie een proteïnedieet volgt, verliest zeer snel veel gewicht. Zo’n dieet is dus zeker doeltreffend, maar helaas is dat gewichtsverlies meestal tijdelijk. “Met een proteïnedieet zet je de deur wagenwijd open voor het jojo-effect en voor obesitas”, klinkt het ongezouten bij voedingsarts Alexandra Gallez. “De meeste patiënten die ik over de vloer krijg en die dit dieet hebben uitgeprobeerd, wegen wanneer ze hier binnenstappen zwaarder dan vóór hun dieet. Ook al waren ze tegen het einde van dat dieet of meteen erna 10 tot 25 kilo kwijt.” Hoe dat komt? Dergelijke maaltijdvervangers stimuleren je niet om komaf te maken met je verkeerde eetgewoonten waardoor je, eens je dieet achter de rug, in foute keuzes hervalt. En omdat zo’n caloriearm dieet vaak je metabolisme – dat is de hoeveelheid energie die je lichaam automatisch verbruikt in rust – vertraagt, vliegen de kilo’s er snel weer aan.

Een proteïnedieet met maaltijdvervangers kan je trouwens bezwaarlijk prettig noemen: je krijgt er niet alleen een slechte adem van (door de ketose die het gevolg is van de vetafbraak), het kan ook voor tekorten zorgen en het is bovendien erg belastend. Je bent dan ook snel geneigd om er de brui aan te geven. “Maaltijden vervangen door proteïneshakes of -repen valt op lange termijn nauwelijks te rijmen met een actief en sociaal leven”, bevestigt dokter Gallez. “De drang om opnieuw aan te knopen met echte voeding – gerechten die alle nutriënten bevatten, waar je op moet kauwen, waar je in gezelschap van kan genieten en die een lust zijn voor het oog én voor je smaakpapillen – is dan ook vaak sterker dan de motivatie om zo’n dieet van meermaals per dag een zoete of hartige poedermaaltijd vol te houden.”

Nooit zonder een arts

En dus vindt dokter Gallez “dat het geen zin heeft om poedertjes en andere eiwitrijke voedingssupplementen te nemen als je gewicht wilt verliezen, als dat dieet niet evenwichtig is, een energie- en/of eiwittekort veroorzaakt en niet wordt gecombineerd met geregeld bewegen om je magere massa – je spiermassa dus – te behouden en je vetmassa kwijt te raken.”

Wie toch een proteïnedieet met maaltijdvervangers wil proberen – Bart De Wever is het levende bewijs dat het soms wél werkt -, krijgt de stellige raad om zich tijdens en na dit dieet te laten begeleiden en opvolgen door een arts. Te snel gewicht verliezen gaat immers soms gepaard met ernstige bijwerkingen zoals spier- en nieraandoeningen, botontkalking... En het blijft vooral van cruciaal belang om na het dieet anders te gaan eten en niet opnieuw te vervallen in oude en foute eetgewoonten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content