Win de strijd tegen de tijd

Van cosmetica geïnspireerd op de esthetische geneeskunde tot natuurlijke anti-ageproducten: de strijd tegen de tijd gebeurt massaler dan ooit. Hoe kiest u het beste product? Hoe gebruikt u het?

De nieuwe anti-agecrèmes doen veel meer dan vechten tegen de rimpels. Er is de verslapping van de opperhuid: het invallen van de wangen, minder strakke gelaatscontouren en plooien ter hoogte van de hals. Het is dus raadzaam de zogenaamde tensegriteit van de interne huid weer op te bouwen. Deze term uit de architectuur refereert naar volumes en de stabiliteit van een gebouw en inspireerde Chanel voor het nieuwe gamma van verstevigende producten. Dit type van crème wordt aangebracht met een specifieke massage om het effect nog te verhogen. Massage van de gelaats- en oogcontouren en op het voorhoofd stimuleert de spieren. Doe dit gedurende enkele minuten, bijvoorbeeld ’s avonds bij de televisie.

Het beschermen van het DNA van de huid, hoe werkt dat?

Sinds wetenschappers de totaliteit van het menselijke genoom hebben ontcijferd, begrijpen we onze kleine cellen. Het is evident dat de crèmes niet de stamcellen zelf kunnen bereiken – dat is onmogelijk – maar dat ze de omgeving viseren. Het basisidee is dat moederstamcellen ondanks het verouderen, toch kerngezonde dochterstamcellen aanmaken en zo de veroudering van de huid afremmen, soms zelfs omkeren. Na jarenlang te hebben gefocust op crèmes die de cellen hernieuwden, komt men nu tot producten die het verouderingsproces vertragen. Let op met bijtende producten als fruitzuren, AHA, vitamine A,... Want precies zoals op ons zonnekapitaal, kunnen we beter zuinig zijn op ons jeugdkapitaal.

Ook externe factoren zijn bepalend voor het verou-deren van onze huid. Bieden crèmes hier een antwoord?

Geen enkele crème is efficiënt genoeg om te beschermen tegen zowel de stress, de pollutie, temperatuurschommelingen, uv-licht, onevenwichtige voeding... De laboratoria Shiseido hebben ontdekt dat deze agressoren de aanwezigheid verhogen van serpine b3, een eiwit dat de deshydratatie en veroudering in de hand werkt. Een vicieuze cirkel dus! Dit fenomeen probeert men te bestijden met cocktails van aminozuren en antioxyderende ingrediënten.

Is een uv-filter het hele jaar door nodig?

In onze streken is dit niet nodig. De specialisten vinden het raadzamer dat de huid zichzelf gaat beschermen, of toch gedeeltelijk. Men weet inderdaad dat uv A-stralen ook in de winter en bij betrokken weer aanwezig zijn, maar wanneer de zon niet schijnt, volstaan een goede crème en een beetje make-up om onze huid te beschermen.

Kan een crème concurreren met esthetische geneeskunde?

De effecten zullen nooit zo spectaculair zijn, en ook niet meteen zichtbaar. Maar ze zijn wel even duurzaam, misschien zelfs meer! In de schoonheidsgeneeskunde ziet men dat de effecten van inspuitingen op basis van hyaluronzuur (op natuurlijke wijze aanwezig in het lichaam) of botox (een toxine waarvan men nog niet helemaal het effect op de lange termijn kent) na drie tot zes maanden al afnemen. Merken als Filorga hebben zich gespecialiseerd in de cosmetica zonder scalpel, en zij zijn niet de enige. Als u elke dag een goede antirimpelcrème of verstevigende verzorging op een goed gereinigde huid aanbrengt, hebt u alle kansen om lange tijd een jonge, frisse teint te behouden. Even rondom u kijken volstaat om te merken welke vrouwen hun huid goed verzorgen.

Wat is het beste moment om de anti-verzorgende crème aan te brengen?

’s Avonds is ideaal want dan heeft uw huid geen externe agressie te verwerken en kan ze al haar energie stoppen in het herstelproces, met een piek rond middernacht à 1 uur. Daarom is het dus belangrijk vroeg naar bed te gaan! Vanaf 35-40 jaar moet men een serum toevoegen dat de effecten van de crème versterkt. Voor een optimaal resultaat kunt u dit serum – te kiezen volgens de noden van het ogenblik: hydratatie, versteviging, antivlekken, antirimpels – ook ’s ochtends aanbrengen, onder de beschermende crème, wat resulteert in tweemaal een antiverouderende boost per dag. Opdat de opperhuid het duo serum/crème goed zou opnemen, kiest u ze van hetzelfde merk.

Hoe bewaart u uw crème?

Er zijn drie belangrijke regels: ga nooit met uw vingers in het potje (neem een spateltje dat u elke keer schoonmaakt), sluit meteen na gebruik het potje en bescherm het tegen licht en vocht, en gebruik een potje binnen de drie à zes maanden uit. De flaconnetjes met een pompje, hermetisch afgesloten van de lucht, houden iets langer.

Info: in de parfumeriezaken – Filorga en La Roche-Posay in apotheek en drogisterij – L’Oréal en Nivea in de warenhuizen.

Virginie Draelants

Partner Content