Wilgentenen vlechten

Met wilgentenen kunt u de meest uiteenlopende dingen maken, van een eenvoudig mandje tot een heuse dierentuin. Wat dacht u van de leuke honden op onze foto? We beschrijven u alvast hoe u te werk gaat voor de grote, zittende hond.

De kleine hond en vele andere ideeën worden uitgelegd in het boekje ‘Decoreren met wilgentenen’,

Forte Uitgevers, 48 p., euro12,50

Materiaal

Alles is te koop in hobbywinkels en tuincentra

n 1/4 bos wilgentenen 175 cm

n 1/2 bos wilgentenen 120 cm

n elektriciteitsdraad

n binddraad

n een meter

n een snoeischaar

n een ijzertangetje

Elk werkstuk in wilgentenen wordt opgebouwd uit ringen. Een ring maakt u door een wilgenteen van de aangegeven lengte rond te buigen op het gewenste formaat (zie tekeningen). Daarna draait u de rest van de wilgenteen rond de ring. Gebruik de teen in zijn geheel, knip niets af. Wikkel de tweede en derde teen eromheen, steeds in dezelfde richting. De vierde teen draait u er tegengesteld omheen. Om een vorm te bekomen, zet u de ringen met binddraad aan elkaar. Begin altijd met de dikke kant van de teen in een opening van één van de ringen. Als u op deze manier een paar tenen door de ringen hebt gehaald, hebt u een ondergrond en kan het vlechten beginnen.

Ringen (voor elke ring wordt de omtrek langs de buitenkant van de gevormde ring aangegeven)

n De romp: voorring 130 cm (nr. 1 op de tekening), middenring 110 cm (2), achterring 85 cm (3), achterring 45 cm (4), bovenring 50 cm (5), middenringen ovaal 70 cm (6) en 85 cm (7), onderring ovaal 85 cm (8), ring rond, vast op romp 35 cm (9).

n Kop: kopring rond 40 cm (10), voorring rond 35 cm (11).

n Voorpoten: 4 ringen rond

10 cm (12)

n Oren: 2 ringen 38 cm (vorm zie tekening rechts)

Werkwijze

1Begin met de ringen van de kop en de romp te vlechten en maak ze met binddraad vast zoals aangeduid op de tekening. Vlecht de buik vol. Maak 4 tenen rondom de bovenring vast. Schuif de ringen van de kop aan de wilgentenen vast. Buig vervolgens de tenen iets naar voren (zoals op de tekening) en vlecht het geheel vol. De lengte van de kop is 16cm, gemeten vanaf de voorkant van de bovenste ring.

2Voor de voorpoten steekt u 4 wilgentenen in de romp, 15 cm onder de kop. De poten worden de lengte van het lijf. Schuif de twee ringen over de tenen en vlecht ze vol. Vlecht de poten onderaan iets naar voren.

3Steek met een teen vanaf het achterlijf 30 cm naar voren. Maak de ronde ring voor de achterpoot vast op de romp. Vlecht deze poot vol.

4Vlecht de oren vol en zet ze met tenen op de kop vast, zo’n 10 cm uit elkaar.

5Omwikkel voor de staart 45 cm elektriciteitsdraad met tenen. Zet de staart achter in de romp vast en buig in model.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content