Wijnen voor de wereldkeuken

Welke wijn past het best bij welk gerecht? Het basisprincipe is eenvoudig: combineer een recept bij voorkeur met een wijn uit hetzelfde land of gebied. Maar zoals op elke regel, gelden ook hier in bepaalde gevallen uitzonderingen.

LATIJNS-AMERIKA

Latijns-Amerikaanse gerechten smeken om Chileense wijnen, die verrassen met hun variëteit en hun kwaliteit. Ze zijn verwant aan de Franse, want de Carmenèredruif is een neefje van de Merlot (de specialisten hebben ze zelfs lang met elkaar verward). We mogen natuurlijk geen appels met peren vergelijken: zelfs een uitstekende Chileense wijn kan niet wedijveren met een Pauillac of een Margaux. Daarvoor is de complexiteit van de aroma’s en de smaken te beperkt. Maar bij een niet te geraffineerd klassiek gerecht (rood vlees, schaaldieren,...) kunnen de Chileense wijnen de vergelijking met de Franse uitstekend doorstaan. En ze zijn vaak goedkoper.

NOORD-AFRIKA

De Noord-Afrikaanse keuken maakt het ons ook niet moeilijk. Vooral in Tunesië en Marokko verraden de wijnen hun Franse wortels, hoewel de kwaliteit na de dekolonisatie achteruitgegaan is. De jongste jaren wordt echter weer intensief samengewerkt met Franse wijnboeren, zodat we optimistisch mogen zijn voor de toekomst. Goedgemaakte Noord-Afrikaanse wijnen gaan van nature perfect samen met de keuken van de Middellandse Zee. De rode wijnen en rosés zijn bijvoorbeeld heel lekker bij tajine en couscous. Maar dat geldt ook voor de Franse wijnen uit de Midi, bijvoorbeeld een Corbières of een Coteaux-du-Languedoc.

AZIë

De Chinese restaurant- houders in België en Frankrijk maken er geen geheim van dat zij liever geen wijn uit eigen land op het menu zetten. Ze raden meestal een bescheiden Franse wijn aan bij vis en rijst of bij de bitterzoete smaken van de meeste van hun vleesgerechten. Wij geven hun geen ongelijk. Een rosé uit de Provence is een uitstekend alternatief voor een witte Sauvignon. Een andere mogelijkheid: het erg mooie gamma Australische witte wijnen en rosés, die heel fruitig en licht zijn en koel worden gedronken bij een licht-pikante keuken. Het hoeft nauwelijks gezegd maar als het eten zo pikant is dat uw mond ervan brandt, drinkt u beter helemaal geen wijn.

GRIEKENLAND

België heeft geen gebrek aan Griekse restaurants met verrukkelijke en bijna altijd onbekende wijnen op de kaart. Het palet is verbazend. Bij gebraden vlees doet ook een Australische Shiraz het prima. Probeer bij visschotels met saus een Griekse Mantinia, heerlijk droog, of een Riesling uit Duitsland of de Elzas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content