“Wietske heeft twee mama’s en twee papa’s”

Sonja Vandeviaene (41) uit Langemark hoort het woord nakomertje niet zo graag, ze spreekt liever over een verrassingsbaby. Ze kreeg Wietske 22 jaar na haar zoon Guilio (nu 24) en 16 jaar na haar dochter Lobke (nu 18).

“Wietske was een liefdesongelukje”, vertelt ze. “Maar toen ik vernam dat ik zwanger was, hebben Jean-Marie en ik elkaar in de ogen gekeken. Zonder iets te zeggen, wisten we: hier gaan we voor! Tijdens mijn zwangerschap dacht ik te kunnen terugvallen op mijn ervaring met de oudsten. Maar dat viel tegen. Ik heb mijn twee oudsten gekregen toen ik heel jong was (17 en 23), maar met Wietske voel ik me veel onzekerder. Tegelijk doe ik extra mijn best voor haar en wil ik van elke seconde genieten, omdat ik besef dat ik dit alles nu voor de allerlaatste keer beleef. Precies daarom heb ik nu wel loopbaanonderbreking genomen, terwijl ik met de anderen ben blijven werken. Natuurlijk wordt ze verwend. Niet alleen door mij en Jean-Marie, maar ook door de twee oudsten. Wietske heeft twee mama’s en twee papa’s gekregen. Ze heeft ons gezin ook hechter gemaakt. Guilio en Lobke zijn overigens peter en meter van Wietske.”

“We hebben onze levensplannen volledig moeten herzien”, valt echtgenoot Jean-Marie Pattyn (43) in. “Ons huis was afbetaald, onze kinderen waren al groot en we hoefden nog enkel te denken aan onze eigen pleziertjes. We leefden ons uit in avontuurlijke rugzakreizen en in weekenduitstappen met onze motor. Ik was van plan op mijn 45ste loopbaanonderbreking te nemen en een lowbudgetreis rond te wereld te maken. Dat gaat dus niet door. In ruil krijgen we van Wietske enorm veel liefde. De zwangerschap van Sonia en de geboorte heb ik veel intenser beleefd dan bij de oudsten. Ik zal bijna zestig zijn als Wietske achttien wordt, maar daar ben ik gerust in. De vrienden van mijn oudsten zeggen dat we ‘coole’ ouders zijn. En ik voel me nog een echte puber!”.

Geen spoortje van jaloersheid bij broer en zus. “Ik heb een hechtere band met mijn moeder gekregen”, zegt Guilio. “En als ik op Wietske pas, krijg ik meteen een goede training voor als ik zelf vader wordt. En ik heb ervaren dat ik bij meisjes scoor als ik zeg dat ik goed met baby’s kan omgaan”. “Ik wou altijd al kleurterleidster worden”, zegt Lobke. “De komst van Wietske heeft me in die keuze gesterkt en ik zit nu in mijn eerste jaar”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content