Wie zijn de kleuters?

Het najaar is alweer de tijd van de grootouderdagen op de kleuterscholen. Soms vraagt een mens zich tijdens die merkwaardige samenkomsten af of niet vooral de opa’s en de oma’s als kleuters worden behandeld.

De school van mijn twee kleindochters heeft me al een paar keer furieus gemaakt. De vorige keer werden we daar met vele tientallen opa’s en oma’s in een veel te kleine, ongezellige zaal geduwd. De welkomstmuziek was van voor de Tweede Wereldoorlog: In de Stille Kempen, de Vogeltjesdans, en andere deuntjes die zelfs mijn eigen grootmoeder zou hebben verfoeid.

Ik keek om me heen en zag behoorlijk wat grootouders van mijn leeftijd. Beseft niemand dan dat wij de Woodstockgeneratie zijn? Dat wij naar The Rolling Stones, Janis Joplin en Gainsbourg luisterden? De opa’s van vandaag gaan naar concerten van Shakira of Gloria Estefan. Wij zijn geen negentigers, wij zijn zestigers!

Koffie en droge koeken kregen we vervolgens te verorberen, terwijl elke kleuterklas een obligaat dansje opvoerde en sommige opa’s met hun gsm de tafereeltjes filmden. Uiteraard heel veel deuntjes van K3. En na afloop weer die hoempapamuziek. De oudjes mochten naar huis vertrekken.

Een week later moest ik naar de school van de jongens. Het gaat er daar jovialer en moderner aan toe. Daar mogen de opa’s en de oma’s op van die piepkleine stoeltjes in de klas gaan zitten en luisteren naar verhalen, en de kinderen bedienen met gezonde soep en boterhammen. Tijdens het kwartiertje speeltijd zie je dan telkens opa’s die jong willen doen en mee voetballen met hun kleinkinderen. Erg esthetisch is dat niet, die zestigers die achter een bal aanhollen, maar het is wel gezellig.

‘En nu gaan we allen samen turnen met meester Ben!’, klonk het plots enthousiast. Vijf minuten later zat ik gehurkt in de sportzaal, terwijl horden peuters en kleuters over mijn rug klauterden en onder mij door kropen. Even later stond ik met twee oma’s een soort rondedansje te doen tot jolijt van mijn kleinzonen. Neen, voor het middagmaal en het voorleesuurtje kon ik niet blijven. ‘Sorry jongens. Opa moet dringend naar een afspraak. Ciao!’

Volgend jaar organiseer ik grootouderdag bij mij thuis! En we luisteren naar Belle Perez of Madonna. En de kleuterjuf mag meekomen.

Misschien wordt het tijd dat sommige scholen zich eens beraden over de grootouderdag, en dat feest intelligent aanpakken, met respect voor de bezoekers.

Opa’s en oma’s komen uiteraard graag kijken naar hun kleine oogappels. Maar de moderne grootouder wordt niet graag in de rol van ouderling geduwd. Dat is hij ook niet. We doen er alles aan om de kleuters min of meer volwassen te behandelen. Waarom dan de volwassenen als kleuters behandelen?

Beseft niemand dan dat wij de Woodstock – generatie zijn? Wij zijn geen negentigers, wij zijn zestigers!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content