“Wie kan kijken, kan schrijven”

Op de 71ste boekenbeurs worden weer ontelbare boeken van een eindeloze reeks auteurs aan de man gebracht. Maar als u nu eens zelf een boek of een kortverhaal schreef? Ook dat kunt u op de beurs leren!

Op 9 november is het Plusdag op de boekenbeurs en dan wordt o.a. een gratis workshop Creatief schrijven georganiseerd, met als thema: reisverhalen. Stafmedewerker Erik Vanhee: “Vijftigplussers gaan veel op reis. Achteraf plakken ze dan foto’s in een album of tonen ze dia’s, maar je kunt natuurlijk ook een echt verhaal schrijven. Dat is een originele manier om uw reis in kaart te brengen voor de familieleden en omgeving. Dat is maar één van de thema’s die we tijdens de workshops aanbieden, daarnaast helpen we ook bij het schrijven van levensverhalen of gelegenheidsteksten voor een feest bijvoorbeeld. En natuurlijk is er ook fictieschrijven. De workshops zijn vooral gericht naar mensen die nog nooit hebben geschreven. Vaak komt dat door tijdgebrek, maar sommige mensen hebben ook negatieve schoolervaringen met schrijven. Die drempelvrees willen we wegnemen door toegankelijke en eenvoudige oefeningen te maken. We beginnen bijvoorbeeld met dagboekschrijven en vertrekken vanuit een aantal eenvoudige voorvalletjes. Zo vragen wij de mensen heel gedetailleerd op te schrijven wat ze de vorige dag hebben gegeten. Of welke opvallende personen ze gisteren hebben gezien. Want alles vertrekt vanuit de obser- vatie. Wie goed kan observeren is vaak ook een goede schrijver. En vanuit die waarneming kun je dan beginnen opbouwen. We maken ook gebruik van memotechnische oefeningen, hulpmiddeltjes om zich bepaalde zaken te herinneren. Bijvoorbeeld: Wat deed je op de dag dat Kennedy werd vermoord? Of we leren hoe een autobiografische schets van een persoon te maken, of een alter ego te creëren.

Je hoeft geen honderden boeken gelezen te hebben of een universitair diploma te hebben om goed te kunnen schrijven. Want de kracht om u dingen te verbeelden is gebaseerd op de werkelijkheid en die levert bij iedereen een ander verhaal op. En vooral: schrijven is prettig, dat beseffen de mensen nog te weinig. Ze gaan liever aquarelschilderen, batikken of dansen, maar schrijven is even leuk. Je moet gewoon de eerste drempelvrees overwinnen!”

De workshops Creatief schrijven vinden plaats in Zaal Artes van Antwerp Expo, van 5 tot 9/11 telkens om 15 uur, behalve op donderdag om 12.30 uur. Deelnemen is gratis maar inschrijven is nodig (max. 15 personen per work-shop), schrijf u online in of op stand 425. Info: www.creatiefschrijven.be of tel. 03 222 40 99. Dezelfde mensen organiseren ook residentiële cursussen in het kasteel van Hoepertinge en de Kluizerij Affligem, gedurende drie weekends in november, december en januari.

Hoe kiest u een boek voor uw kleinkind?

Op de boekenbeurs vindt u een schat aan kinderboeken, maar hoe maakt u de beste keuze uit dat overweldigende aanbod? Daarover geeft leesbevorderaar en grootmoeder Ria Dorssemont een lezing tijdens de Plusdag. “Kies in de eerste plaats een boek dat goed past bij de leeftijd van je kleinkind en hou rekening met de interesses van het kind (lievelingsauteur, hobby’s, emoties). Vanaf 8 jaar weten kinderen al goed wat ze willen en wat hen interesseert. Praat dus op voorhand met het kind om te weten te komen waarvan het houdt. Denk ook na over de situatie van het kind. Staat het voor een belangrijke gebeurtenis? Misschien komt er een broertje of zusje bij, moet het kind naar het ziekenhuis of krijgt het met een scheiding of een sterfgeval te maken? Over elk thema bestaat er een boek. En is uw kleinkind een praatkind of een doekind, want ook daar bestaan andere boeken voor. Je kunt zelfs opteren voor een samenleesboek, dat een gevorderde lezer (opa of oma) en een beginnende lezer (het kind) samen kunnen lezen.”

Meer uitleg van Ria Dorssemont krijgt u op 9/11 om 13.30 uur in de Arteszaal. n

Filip Godelaine

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content