Werken in een andere regio

Wie vandaag in een andere regio van het land wil gaan werken, krijgt meer hulp. Maar wat zijn uw kansen als 50-plusser?

Werken in een andere regio van ons land zal uw wereld verbreden. U leert omgaan met een andere cultuur en uw taalkennis krijgt een boost. En dat kan uw carrière alleen maar ten goede komen”, zegt Marleen Van Gysegem van de Brusselse regionale werkbemiddelingsdienst Actiris. “Kennis van de taal van de andere regio is natuurlijk een pluspunt om een job te vinden, maar die kennis kunt u ook al doende bijspijkeren. Het grootste obstakel is onze schrik: werken in een andere regio lijkt in onze ogen als verhuizen naar het buitenland. De meeste kansen maken die mensen die bereid zijn uit hun cocon te breken en zich open te stellen.”

Sinds een kleine anderhalf jaar werken de drie regionale werkbemiddelingsdiensten (VDAB in Vlaanderen, Forem in Wallonië en Actiris in Brussel) redelijk goed samen. Als u de stap wilt wagen, kunt u vandaag meer hulp en ondersteuning krijgen dan vroeger.

Welke kansen op een job?

n Ondanks de crisis blijven er tal van vacatures openstaan in de groeipolen van Vlaams- en Waals-Brabant die aan het Brusselse gewest palen. Colruyt in Halle is nog steeds aan het aanwerven en mikt op kandidaten uit de drie regio’s. De bedrijven op en rond de luchthaven van Zaventem blijven hopen op kandidaten uit het Brusselse. In en rond Kortrijk bestaan er mogelijkheden voor werkzoekenden uit Henegouwen. En dat geldt ook voor Luikenaars die in Zuid-Limburg aan de slag willen.

n Oudere werkzoekenden hebben een zeker voordeel als ze werk zoeken in een andere regio, zo blijkt. Ze zijn vaak beter tweetalig dan jongeren!

n De meeste kans maakt u als vrachtwagenchauffeur of magazijnier, in de distributie, de horeca, de schoonmaakbedrijven en de verkoop.

n Goed twee- of drietalige mensen met ervaring blijven in de drie regio’s gezocht voor administratieve jobs, boekhouding en zeer uiteenlopende kaderfuncties. Op die manier profiteert het bedrijf van uw netwerk in een andere regio!

Laat u helpen...

...door de gezamenlijke werkwinkels: in zes werkwinkels werken de regionale bemiddelingsdiensten samen. Hier kunt u de vacatures zien in een aangrenzende regio. VDAB en Actiris doen dat in Anderlecht, Schaarbeek en Brussel-Centrum, VDAB en Forem in Luik, Moeskroen en Sint-Pieters-Leeuw.

...door een gratis taalopleiding:

n in Brussel: als u slechts een beperkte kennis van het Nederlands, Frans, Duits of Engels hebt, kunt u als ingeschreven werkzoekende onder bepaalde voorwaarden van Actiris taallessen krijgen (de zogenaamde taalcheque) om uw kennis te verbeteren. Ook een training om een sollicitatiegesprek in de andere landstaal te voeren is mogelijk.

n in Vlaanderen: ingeschreven werkzoekenden uit een andere regio kunnen Nederlandse taalles krijgen in een opleidingscentrum van de VDAB. Een werkgever die iemand aanwerft met een IBO-contract (individuele beroepsopleiding in de onderneming), kan gratis een leraar aanvragen die de werknemer praktische lessen Nederlands op de werkvloer komt geven (max. 20 uur).

n in Wallonië: ingeschreven werkzoekenden kunnen een waaier taalopleidingen van Forem gebruiken. Die gaan van een simpele taaltest (om uw niveau te kennen) tot intensieve, praktisch gerichte lesmodules, een taalstage in een bedrijf in een andere regio of taalstages in Vlaanderen, de Duitstalige gemeenschap of het buitenland.

...door een jobcaoch: een werkgever in Vlaanderen die iemand uit een andere regio aanwerft, kan een beroep doen op een jobcoach van de VDAB. Die komt dan een aantal keren langs in het bedrijf om de werknemer te helpen bij de oplossing van (kleine) psychologische of praktische problemen bij de start van de nieuwe job.

...door de werkwinkel in uw buurt. Voor meer info over de vermelde diensten neemt u contact met Actiris

(tel. 02 505 77 77 en www.actiris.be), VDAB (tel. 0800 30 700 en www.vdab.be) of Forem (tel. 071 20 65 13, www.forem.be). n

Ludo Hugaerts

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content