© GETTY IMAGES

Welke voeding voor je hond?

Geregeld zie ik mensen die het belangrijk vinden dat hun hond goed eet. Zij willen hem graag natuurlijke voeding geven, eventueel in combinatie met hondenbrokken. Maar hoe moet dat? Kies je voor de aanbevolen dagelijkse portie of voor het BARF-alternatief (Biologically Appro- priate Raw Food)?

De samenstelling van de dagelijkse portie hondenvoer is geëvolueerd. Vlees of vis wordt meestal gekookt, bij voorkeur op lage temperatuur, of gestoomd. Je kan het je hond ook rauw geven als hij dat verdraagt en je de hygiëneregels én koude keten respecteert. Vaak is er kritiek op het toevoegen van zetmeelrijke producten, maar een kleine hoeveelheid maakt zeker deel uit van een evenwichtige hondenmaaltijd. Je kan ook opteren voor glutenvrij. Maar zelfs al bevat de maaltijd gekookte groenten en omega- 3-rijke olie, dan nog is een vitamine- en mineralensupplement belangrijk, bij voorkeur verrijkt met pre- en probiotica. Doe je dat niet, dan is de portie te rijk aan fosfor en bevat ze niet genoeg calcium. En denk er ook aan om je hond hertenhuid of -gewei te geven om op te kauwen.

Valérie Ladade
Valérie Ladade© SOPHIE NUYTTEN

Het BARF-alternatief houdt het op rauw voedsel, zonder vitamine- en mineralensupplementen. Voeding die dichter bij het oorspronkelijke dieet van een hond in het wild staat, dus. Vlees met bot en kraakbeen, vis met graten, orgaanvlees, pens, eieren, vetten, fruit, groenten, gefermenteerd voedsel... Alles in afgemeten verhoudingen, gespreid over twee tot vier maaltijden per dag. De voordelen van BARF? Het zorgt voor een betere spijsvertering en tandhygiëne, minder ontlasting en komt tegemoet aan de kauwbehoefte van je hond.

Maar botten, zelfs rauwe, zijn niet zonder risico voor de darmen. En bij rauw vlees moet je opletten met de hygiëne en de koude keten. Want als dat vlees besmet raakt met ziekmakende bacteriën is dat gevaarlijk voor zowel je hond als hij verzwakt is, als voor jezelf als je immuunsysteem niet top is. Let ook op voor een onevenwicht tussen calcium en fosfor. Daarom kiezen sommige BARF-aanhangers toch voor supplementen van natuurlijke oorsprong.

Wat je ook kiest, vraag advies aan een voedingsdeskundige en zorg voor een overgangsperiode als je het dieet van je hond wil veranderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content