Welke televisie zal het worden?

Een televisie koop je tegenwoordig niet zomaar. Full HD, Ultra HD, 4K, Edge LED, Direct LED,... Waar moet je echt op letten?

Het plasmascherm, dat met zijn uitstekende zwartweergave lange tijd als de beste technologie werd beschouwd, is verdwenen: te duur en te energieverslindend. De meeste fabrikanten gaan nu voor led. Eigenlijk komt het erop neer dat de vloeibare kristallen van de lcd-schermen worden vervangen door kleine lichtgevende dioden (leds). Er bestaan twee belangrijke varianten: Edge LED en Direct LED (of Full LED). In het eerste geval zijn de leds uitsluitend langs de vier randen van het scherm geplaatst. In het tweede zijn ze veel talrijker en bevinden ze zich achter heel het scherm. Toestellen met Direct LED-technologie geven een scherper en kwalitatief beter beeld, maar zijn een stuk duurder.

Maar er is nog een andere optie: OLED. Volgens veel kenners is dat de technologie van de toekomst. Ze zal voor nog dunnere toestellen zorgen, met betere contrasten, intenser zwart... De meeste fabrikanten vinden deze technologie echter nog te duur en te ingewikkeld voor massaproductie. LG is de enige producent die er nu al op mikt, maar alleen voor zijn topmodellen.

Resolutie

Full HD (1920 x 1080 pixels) is tegenwoordig de norm, maar alle fabrikanten bieden ook modellen met Ultra HD of 4K aan. De resolutie is dan vier keer groter, namelijk 3840 x 2160 pixels. Een demonstratie in de winkel is adembenemend, met prachtige, scherpe, gedetailleerde en realistische beelden. Maar je krijgt dan wel speciaal daartoe gemaakte demovideo’s te zien. Als je de verkoper vraagt welk resultaat je dan krijgt met een gewoon televisieprogramma, krijg je vaak dezelfde uitvlucht te horen: ‘dat kunnen we je jammer genoeg niet tonen want we hebben hier geen kabelontvangst ‘.

Of hij zal je de waarheid vertellen: momenteel is er nauwelijks inhoud in Ultra HD voorhanden. Er zijn een paar programma’s op Netflix en wat video’s op YouTube, maar dat stelt weinig voor. Daarom hebben de meeste fabrikanten algoritmen ontwikkeld om de Full HD-kwaliteit die je op een 4K-toestel ziet, te verbeteren. Voor het overige kan je met meer en meer toestellen zelf in 4K opnemen: camera’s, smartphones, sportcamera’s (GoPro). En tegen de feestdagen worden de eerste Ultra HD Blu-Ray discs in de winkels verwacht. Er komt dus ongetwijfeld meer inhoud. Want 4K mag dan nu nog niet onmisbaar zijn, morgen wordt het dat misschien wel.

Smart of niet?

Smart TV is de algemene term voor intelligente, interactieve of verbonden televisietoestellen waarmee je met een Ethernetkabel of draadloos (wifi) op het internet kan. Met deze kruisingen van televisie en pc kan je e-mails ontvangen en versturen, informatie opzoeken op het web, en Facebook, Twitter, YouTube of om het even welke andere website raadplegen. Verscheidene (DLNA-compatibele) modellen kunnen ook video en muziek afspelen die je op een ander, met je thuisnetwerk verbonden toestel bewaart.

Maar sommige fabrikanten gaan nog verder en geven hun tv’s een besturingssysteem mee. Samsung heeft voor Tizen gekozen, LG voor Web OS. Sony en Philips gaan allebei voor Android. Met die variant van het besturingssysteem voor smartphones en tablets kan je voor de televisie aangepaste versies van je vertrouwde apps (spelletjes, hulpprogramma’s, entertainment...) gebruiken. Samen met de Ultra HD-technologie is dit de andere grote televisietrend van het najaar.

Geluid

Dunnere tv’s zijn eleganter, maar je kan er moeilijker luidsprekers van hoge kwaliteit in inbouwen. Alle fabrikanten krijgen met dat probleem te maken en sommige lossen dat min of meer vernuftig op. Maar als je honderden euro investeert in een televisie met het beste beeld, is het logisch dat je ook een klank van topkwaliteit verwacht.

Er zijn twee grote mogelijkheden: een audio-videoversterker en een reeks luidsprekers (meestal vijf tot zeven, plus een subwoofer) of een soundbar. Die laatste geeft vaak een minder goede klank maar is veel compacter en discreter en is tegenwoordig het populairste accessoire van de tv. Alle merken hebben soundbars.

Vier fabrikanten, elk met hun eigenheden

Samsung, de wereldkampioen van de tv’s, legt deze winter de nadruk op de modellen met SUHD-technologie, een soort Super Ultra HD met ‘adembenemende kleuren en meer dan levensechte beelden’, aldus hun reclame. Sony mikt dan weer voluit op Ultra HD en het Android TV-besturingssysteem, met de 4K X1-processor die ‘elke bron analyseert en in de beste 4K-resolutie omzet’, dixit de fabrikant.

LG, de pionier van de OLEDtechnologie en de enige fabrikant die ze compleet lijkt te beheersen, heeft op de Belgische markt de primeur van de OLED 4K tv’s, met een gebogen scherm als bonus. En nummer vier, Philips, pakt niet alleen uit met Android en Ultra HD, maar is ook de enige fabrikant die het visuele comfort en de totaalervaring van het Ambilight-systeem aanbiedt. Afhankelijk van het model is het aan twee, drie of vier zijden actief.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content