Welke tablet kiezen?

Smartphone, phablet, tablet... Mobiele toestellen zijn er tegenwoordig in alle maten en gewichten. Leuk, maar wat moet je nu kopen?

Op 27 januari 2010 stelde Steve Jobs, de toenmalige topman van Apple, de iPad voor. Sindsdien zijn tablets enorm populair geworden. De tablet, een kruising tussen de toverlei van onze kindertijd en de computer, slaagde er voor het eerst in om de informatica naar plaatsen te brengen waar hij vroeger niet kon komen: de woonkamer, de keuken, de slaapkamer... en nog veel intiemere kamertjes.

In 2010 kochten we in ons land met z’n allen 50.000 tablets, het jaar nadien waren dat er al 275.000, in 2012 klom hun aantal naar 759.000 en een jaar later bereikten we een piek van 1.328.000 exemplaren. Sindsdien is de liefde een beetje bekoeld: in 2014 gingen 1.076.000 tablets over de toonbank en dit jaar wordt de verkoop op minder dan 900.000 exemplaren geschat. Is het einde van de tablet in zicht? Allerminst. Tablets evolueren, diversifiëren en bieden meer keuze dan ooit. En dat maakt het de kandidaat-koper niet gemakkelijker.

Phablets

In de eerste helft van 2015 was 25% van de in België verkochte smartphones een phablet. Deze grote smartphones, die in Azië razend populair zijn, spelen in op het verlangen naar een all-in-one toestel waarmee zowat alles kan: telefoneren, maar ook surfen op het net, foto’s bekijken, een boek lezen, vakanties plannen, een filmpje kijken, tot bankieren toe. De ambitie van de phablet is dan ook de smartphone én de tablet vervangen. Handig toch? In theorie wel, ja. Want door hun omvang – de iPhone 6S Plus meet algauw 16 x 7,8 cm – zijn deze maxismartphones niet gemakkelijk met één hand te bedienen. Ze passen ook niet goed meer in de achterzak van je broek, die bovendien vervormd raakt door hun meestal hogere gewicht. En zeg nu eerlijk: met z’n tweetjes naar een film kijken op een scherm van 14cm, da’s toch maar niets. En al helemaal niet als je ook nog de ondertitels moet ontcijferen.

Grootte is niet enige criterium!

De allereerste iPad had een schermdiagonaal van 25cm, volgens de ergonomen van Apple het ideale formaat voor de functies die hij moest vervullen. In eerste instantie reageerden de verraste concurrenten door snel kleinere en dus goedkoper tablets op de markt te brengen. Samsung bijvoorbeeld heeft vandaag een hele waaier van formaten in zijn assortiment, met schermdiagonalen van 18 tot 31cm. Ook Apple lanceerde uiteindelijk een compacter model, de iPad Mini met een scherm van 20 cm, en brengt nu ook een meer op de professionele gebruiker gerichte versie uit, de iPad Pro van 33 cm.

De grootte van het scherm is een belangrijk, maar lang niet het enige criterium. Nog los van de gebruiksvriendelijkheid van het besturingssysteem, zijn ook de helderheid, de schermresolutie en de kracht van de processor elementen die het gebruik gemakkelijker of prettiger maken.

En dan is er nog het gewicht van het toestel. Wanneer je met een tablet op de bank of in bed ligt, hoef je geen artrose te hebben om te weten dat tien gram meer of minder een wereld van verschil maakt.

Is een tablet een computer?

De eerste tablets waren vooral bedoeld om inhoud te raadplegen. Ze werden gebruikt om te surfen, te kijken, te lezen... Maar naarmate de tablet ingeburgerd raakte, beperkte hij zich niet langer tot die passieve rol.

Tegenwoordig gebruiken we onze tablets ook om te schrijven en te werken, een evolutie die in de hand wordt gewerkt door de komst van een reeks accessoires: houders waarmee het scherm rechtop kan blijven staan, stylussen om het aanraakscherm te bedienen en vooral externe toetsenborden.

Met de Surface Pro – die vandaag al aan de vierde versie toe is – ging Microsoft nog een stap verder. Zo ver zelfs dat je je kan afvragen of dit hybride toestel met het uiterlijk van een tablet, maar uitgerust met een USB-poort en een geïntegreerd toetsenbord, een tablet dan wel een laptop is? Andere fabrikanten (Acer, HP, Toshiba,...) bleven niet achter en lanceerden op hun beurt producten die het beste van twee werelden trachten te verzoenen, meestal met Windows als besturingssysteem. Ze combineren het comfort van een tablet en de efficiëntie en productiviteit van een pc. Moeilijker te verteren is de prijs, die soms hoger is dan die van een gewone laptop.

PHILIPPE DESALLE

Partner Content