Welke klussen pak jij meteen aan of stel je liever uit?

VERVEN

De klus die ik elk jaar weer uitstel: het invullen van de belastingbrief. Andere klussen die ik graag uitstel: het verven van deuren, trappen, en het opruimen en schilderen van de kelder. Een systeem heb ik niet, maar ik zie vooral op tegen het voorbereidende werk dat daarbij hoort. Je moet eerst alles schoonmaken, doeken zoeken om alles af te dekken, schuren enz. voor je dat eerste likje verf kan aanbrengen. Het verven an sich vind ik wel leuk. Ik zou gewoon liefst die hele voorbereiding skippen. Maar die bepaalt natuurlijk wel het eindresultaat.

KvT

BELASTINGBRIEF

Administratie stapel ik doorgaans te lang op. Met als hoogtepunt: het invullen van de belastingbrief. Elk jaar opnieuw neem ik mij voor er tijdig mee te starten, maar telkens wacht ik tot het laatste nipppertje. En Tax-on-web heeft daar geen verandering in gebracht. Er moet toch een makkelijker manier zijn om een fiscaal overzicht van de burger te verzamelen.

Marie VdB

ELKE CRISIS IS EEN NIEUWE TAAK

Ik ben sinds 2014 met pensioen. Ik werk als vrijwilliger op verschillende plaatsen, maar door de coronacrisis is dat on hold gezet. Bij de eerste lockdown heb ik de trap naar de tuin onder handen genomen en de balustrade van het terras. Toen dit rond was, heb ik de kelder een grondige beurt gegeven en geschilderd. Nu, bij de tweede crisis, heb ik de garage en het toilet op het gelijkvloers aangepakt. Allemaal klussen die ik uitstel omdat ik er als gepensioneerde normaal geen tijd voor heb. Komen er nog crisissen, dan heb ik nog twee verdiepingen die een beurt kunnen krijgen.

Frank Van der Mussele, Borgerhout

WEEKSCHEMA

Mijn moeder, die nog een traditionele huismoeder was, deelde de huishoudelijke taken op in een weekschema. Geen huishoudhulp, zij deed alles zelf: maandag strijkdag, dinsdag boodschappen, woensdag kuisdag beneden, enzovoort. Iedereen in huis wist op die manier waar hij of zij aan toe was. Ons leven is nu veel drukker en vaste schema’s worden meestal overhoop gegooid. Zeker met twee tieners in huis. Ik merk ook dat, nu we meer thuis moeten blijven door corona, we bepaalde klussen, zoals bijvoorbeeld de kelder opruimen, toch nog altijd voor ons uit schuiven. Tijd of geen tijd, het blijven lastige taken.

M.R.

TANKEN

Mijn man is een meester-uitsteller in het gaan tanken. Hij rijdt tot de laatste druppel, tot het angstzweet mij uitbreekt. Ik ben hem dan ook al twee keer moeten gaan redden met een jerrycan. Die dan nog een keer is omgevallen in mijn koffer. Van alle uitstelgedrag is tanken uitstellen echt het vervelendste. En gevaarlijk ook: een keer stond hij stil in de Craeybeckxtunnel.

A.G.

LIJSTJES

Van nature ben ik een uitsteller en dus is een van mijn remedies een to-dolijst. Als je alle taken die je op een dag moet uitvoeren oplijst en telkens kan doorstrepen wat is uitgevoerd, geeft dat echt veel voldoening. De kunst is om dan de lastigste dingen bovenaan te zetten. Maar er ook kleine opdrachtjes tussen te plaatsen, die je dan sneller kan afvinken, zodat je gemotiveerd blijft. Een lijstje helpt ook om je te realiseren dat het misschien maar om vijf taken gaat, en niet om een onoverkomelijke berg. Want dat denk je dan vaak wanneer je ermee in je hoofd blijft rondlopen. Tijdens de eerste lockdown had ik een extra to-dolijst van grote taken, zoals kasten uitruimen. Maar door het mooie weer is dat toen niet helemaal gelukt. Misschien deze winter wel.

A. D-H.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content