Welke documenten u nodig hebt

Identiteitskaart, paspoort, visum. Minstens één van deze documenten moet u in uw bezit hebben vooraleer u de grens oversteekt, of op het vliegtuig stapt. Ga met ons mee op een (papieren) reis rond de wereld en ontdek waar u welke documenten nodig hebt.

Europa

n Landen van de Europese Unie + Noorwegen en IJsland: identiteitskaart

n Kandidaat-lidstaten:

n Turkije: identiteitskaart of paspoort + visum (wordt tegen betaling bij aankomst in Turkije afgeleverd).

n Kroatië, Bulgarije en Roemenië: paspoort.

Amerika

n De Verenigde Staten: een paspoort dat geldig is voor de duur van uw verblijf volstaat, tenminste als u de VS niet per privéboot of per privévliegtuig binnenkomt. Let op: u hebt een paspoort nodig met een kaft waarop ‘Europese Unie’ vermeld staat.

n Canada: een paspoort, geldig voor de duur van uw verblijf + 1 dag.

n Mexico: een paspoort dat ten minste nog 6 maanden geldig is vanaf de datum waarop u uit Mexico vertrekt.

n Cuba: een paspoort voor de duur van uw verblijf + een visum (dit is een ’toeristenkaart’ die u krijgt bij de ambassade of bij uw reisorganisator).

n Brazilië, Peru: een paspoort dat ten minste nog zes maanden geldig is na de datum van aankomst in het land. Een geldigheidsduur van een jaar wordt echter aanbevolen.

n Chili: een paspoort dat ten minste nog drie maanden geldig is vanaf de datum waarop u uit het land vertrekt.

Azië

n Thailand: een paspoort dat ten minste 6 maanden geldig is vanaf de datum van aankomst. Alleen als u langer dan 30 dagen blijft, hebt u ook een visum nodig.

n China: een visum en een paspoort dat ten minste 6 maanden geldig is vanaf de datum waarop u uw visum hebt aangevraagd.

n Indonesië: een paspoort dat ten minste 8 maanden geldig is vanaf de datum van aankomst + een visum (aan te vragen bij de ambassade).

Info

n Voor een overzicht per land van de nodige reisdocumenten en de adressen van de ambassades:

www.diplomatie.be

www.reizensites.be

n Info per land over de behandeling van uw aanvraag voor een visum: www.dofi.fgov.be/infovisa/nederlands/visum.htm

n Ministerie Buitenlandse Zaken, Karmelietenstraat 15,

1000 Brussel, tel. 02 501 81 11

Identiteitskaart

n Wat is het? De identiteitskaart is eigenlijk geen reisdocument maar wordt wel als dusdanig aanvaard in de lidstaten van de Europese Unie, sommige aangrenzende staten en enkele verre toeristische trekpleisters.

n Waar en wanneer aanvragen? De gemeente levert de identiteitskaart automatisch aan alle Belgen vanaf 12 jaar.

n Prijs? euro 4 + gemeentetaks (variabel per gemeente)

n Geldigheidsduur? 5 jaar voor jongeren van 12 tot 22 jaar, 10 jaar vanaf 22. De elektronische identiteitskaart is 5 jaar geldig.

LET OP! Personen ouder dan 75 jaar moeten hun identiteitskaart niet vernieuwen, maar eens de geldigheidsduur verstreken, is de kaart enkel geldig in België.

Afrika

n Zuid-Afrika: een paspoort dat ten minste nog 30 dagen geldig is vanaf de datum van uw vertrek uit het land.

n Kenia: een paspoort dat ten minste nog 6 maanden geldig is op de datum van vertrek uit het land + een visum (op voorhand aan te vragen bij de ambassade of te koop bij aankomst in Kenia).

n Egypte: een paspoort dat ten minste nog 6 maanden geldig is op de datum van het vertrek uit het land + een visum, te kopen bij aankomst.

Paspoort

n Wat is het? Een paspoort (ook wel ‘Reispas’ genoemd) is een ‘boekje’ waarin gegevens over uw identiteit zijn opgenomen en dat als geldig reisdocument erkend wordt door alle landen van de wereld.

n Waar en wanneer aanvragen? Twee weken voor u vertrekt, bij uw gemeente. Hebt u uw paspoort vlugger nodig, dan kunt u een snelle procedure vragen (3 tot 4 werkdagen). Voor de versnelde levering worden wel bijkomende kosten aangerekend. U hebt nodig: 2 recente pasfoto’s (3,5 x 4,5 cm), uw identiteitskaart en eventueel uw oude paspoort.

n Prijs Normale procedure: euro 71 + gemeentetaks voor volwassenen, -18 jaar: euro 21 + ev. gemeentetaks. Spoedprocedure: euro 240 + gemeentetaks voor volwassenen, – 18 jaar: euro190 + ev. gemeentetaks

n Geldigheidsduur 5 jaar, ook voor minderjarige kinderen. Belgische paspoorten worden niet meer afgeleverd voor een kortere duur en niet meer verlengd.

LET OP! Veel landen eisen dat uw paspoort langer geldig is dan de duur van uw verblijf ter plaatse! Voor landen buiten de Europese Unie: vraag informatie bij de ambassade of het reisbureau.

Oceanië

n Australië: een paspoort dat geldig is gedurende de hele periode van uw verblijf + een visum

n Nieuw- Zeeland: een paspoort dat ten minste 3 maanden geldig is vanaf de datum waarop u uit het land vertrekt.

Visum

n Wat? Een visum is een toestemming om gedurende een welbepaalde tijdsduur in een bepaald land te mogen verblijven. Moet u verschillende landen passeren die een visum eisen om uw vakantiebestemming te bereiken, dan hebt u een transitvisum nodig. Zo’n visum is geldig voor een beperkt aantal doorreizen binnen een bepaalde tijdspanne.

n Waar en wanneer aanvragen? Bij de ambassade of het consulaat van het land dat u wilt bezoeken. Sommige landen verstrekken een visum aan de grens. Als u het hier in België moet aanvragen, reken dan toch een paar weken.

n Prijs en geldigheidsduur. Deze is afhankelijk van de bestemming, de duur van uw verblijf en (soms) uw reden van bezoek.

Leen Baekelandt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content