Weldra Windows 7 op uw pc?

Voor het eerst in zijn geschiedenis zou Microsoft de volgende versie van Windows vroeger kunnen uitbrengen dan gepland. Er is al sprake van oktober. Wat zouden de gevolgen zijn voor onze pc’s?

In theorie zal Windows 7, de opvolger van Vista, in januari 2010 op de markt komen. Maar na de loslippigheid van enkele Taiwanese fabrikanten, gokken de kenners op najaar 2009. De mogelijke distributie van de RC1-versie (Release Candidate) in de volgende weken doet de geruchtenmolen nog sneller malen. Microsoft zwijgt maar staat voor een dubbele realiteit. Ten eerste zijn de bedrijven niet massaal naar Vista gemigreerd. Ze wachten op Seven. En ten tweede is Vista onbruikbaar op de nieuwe Netbooks, die onder XP of... Linux draaien. Het bedrijf moet dus snel zijn nieuwe be-sturingssysteem op de markt brengen. Geruchten over een samenwerking met Yahoo maken dat nog waarschijnlijker.

Windows 7: Vista zoals het had moeten zijn?

Windows 7 zou eindelijk stabiliteit moeten brengen maar het zal ook uitgebreide mogelijkheden voor aanraakschermen bieden. De fabrikanten zijn hun machines al aan het aanpassen. De Studio 19 van Dell is een allround pc met een aanraakscherm waarop u met twee vingers kunt zoomen, schermelementen doen draai-en, afspeellijsten bewerken en surfen. Het scherm wordt een echte concurrent van het toetsenbord en de muis. Volgens de mensen van Dell zou het nieuwe besturingssysteem een verjongingskuur kunnen betekenen voor de slabakkende computersector. Chipmakers als Qualcomm en Nvidia hebben zich al certificaten aangeschaft om de video- en communicatiefuncties van Windows 7 op te fokken. Zo zal een volgende chipgeneratie misschien 3G-telefoonfuncties bevatten.

Snel, autonoom, compatibel met oude software

Windows 7 belooft een snellere start, meer autonomie voor notebooks en minder nutteloze waarschuwingen. Plus een gezamenlijk beheer van mobieltjes, mp3-spelers, fototoestellen of printers met de pc. Om de problemen met softwarecompatibiliteit te voorkomen waarmee de lancering van Vista gepaard ging, zullen de ontwikkelaars ervoor zorgen dat alle Vista-toepassingen ook op Seven draaien. Maar het nieuwe systeem zal ook de XP-software moeten onder-steunen die de bedrijfswereld nog altijd gebruikt – doet het dat niet, dan wordt ook deze lancering een flop.

Microsoft maakt er niet veel woorden aan vuil: Windows 7 zal draaien op alle pc’s die voor Vista ontworpen zijn. Reken dus ten minste een Core 2-processor, 2 GB RAM-geheugen en een grafische kaart van 256 MB. Het slechte nieuws is dat Seven net als Vista in 4 of 5 versies zal worden uitgebracht. Speciaal voor zwakke pc’s en voor netbooks (miniportables) komt er een Starter Edition die niet meer dan 3 toepassingen tegelijk ondersteunt. n

Jean-Claude Verset

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content